• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

İran Murat Karayılan'ı Yakaladı!.. Çözüm Sürecinden Rahatsız!..

İran Murat Karayılan'ı Yakaladı!.. Çözüm Sürecinden Rahatsız!..
İran'ın PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan'ı yakaladığı ve Türkiye'den çekilmemeleri konusunda baskı yaptığı iddia edildi.
Habertürk ekranlarına konuk olan Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak:' İran çözüm sürecinden memnun değil. Bununla birlikte Kandil'e çekilmeyin diyerek baskı yapıyor' dedi.

İran PKK’nın çekilmesini neden istemiyor?

Nuh Albayrak: İran’ın politikasını anlamak çok da zor değil. Dış politika ve PKK konusunda İran kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.

"İRAN KARAYILAN’I YAKALADI"

Nuh Albayrak: Bir ara gündeme gelmişti, Karayılan’ın İran’da yakalandığı. Sonrasında bu iddialar yalanladı. Bu söylem 2011 yılının ağustos ayında ortaya atıldı. Çok ilginçtir ki 13 Eylül’de PJAK tek taraflı olarak silah bıraktığını ilan etti. Bir süre sonra 30 Eylül’de PJAK kendini lav etti. Bunun sebebi ise Karayılan gerçekten yakalanmış olması ve bir takım pazarlıkların yapılmasıydı. Daha sonrasında ise Karayılan'ın verdiği talimatlarla PJAK’ı lav ettirdi. Bu olaydan sonra PKK, İran için, Türkiye’ye karşı kullanabileceği bir argüman haline geldi.

"İRAN PKK’YI DESTEKLİYOR"

Nuh Albayrak: 1991-1992 yıllarından İran PKK’yı son derece güçlü bir şekilde destekledi. Lojistik desteklerin yanında kamyonlarla silah desteği sağlandı. Kandil’de ve çatışma yaralananlar İran’da tedavi edildiği söylemlerini çok sık duyduk.

Şemdin Sakık yazdığı bir kitapta şöyle diyor: ‘İran bize öyle silahlar gönderdi ki ağzımız açık kaldı. İlk defa bu kadar modern silahlar gördük.’ Bu gelişmelerden kısa bir süre sonra 1993 yılında Öcalan ateşkes ilan ediyor. İran bu gelişmeler ışığında verdiği silahları geri istiyor. Biz size o silahları barış yapasınız diye vermedik diyor.’

Şemdin Sakık kitabında bu olaylara detaylı bir şekilde yer veriyor.

"İRAN BARIŞ SÜRECİNDEN MEMNUN DEĞİL"

Nuh Albayrak: İran ile Türkiye hiçbir zaman gerçek anlamda dost olmadı. Çekilme süreci başladığından en büyük endişe PKK silahlı çekilirse, bu güçler İran tarafından provoke edilmesi.

Duran Kalkan Ruşen Çakır ile yaptığı röportajda açıkça söylüyor,’ Ne zaman BDP heyeti Kandil’e gelse, ardından İran istihbaratı Kandil’e gelip söylenenlere inanılmamasını telkin ediyor.’

"KARAYILAN ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERDİ"

Nuh Albayrak: Murat Karayılan, yaptığı bazı açıklamalarından aba altından sopa gösterdi. Türkiye’ye karşı verdikleri mücadeleye devam edebilecek güçleri olduklarını söylüyor ve ekliyor. Bölgede Türkiye’ye karşı olan komşular çok, bize lojistik imkan ve silah desteği sağlayabileceklerini söyledi.

PKK İran Çizgisine Kayar mı?

Nuh Albayrak: Çekilme süreci devam edecektir. Fakat kısa vadede PKK’nın İran çizgisine kaymak gibi bir durumu olmaz. Örgütün elinde eylem yapmak için artık argüman kalmadı. Önce’de Doğu Kürtlerin haklarını savunduklarını iddia ediyorlardır. Artık bu durumunda tutarlılığı kalmadı. Devletinde bu noktada çok dikkatli olması gerekiyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39