• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı kabul edildi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı kabul edildi
3 gündür görüşmeleri devam eden İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

İktidar ve muhalefet partilerinin önergeleri ile daha da zenginleşen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda Soma AŞ’ye ait kapanmış olan maden ocağında işten çıkarılan 2 bin 831 işçinin kıdem tazminatları ve diğer tazminat alacaklarını almaları yönündeki düzenleme ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları ve maaş düzenlemeleri de yer alıyor.

Kanuna göre; safi kazancın tespit edilmesi için Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarından faydalananlara, programı yürüten işverenlerce fiilen ödenen tutarlar, aylık olarak asgari ücretin brüt tutarının yarısından fazla olmamak kaydıyla gider kabul edilecek. Kanunda yapılan düzenleme ile ölümlü iş kazası olan madenlere 2 yıl iki yıl ihalelere katılmama, yeraltında çalışan işçilere ‘çip sistemi’, üç çocuğu olanlara gelir vergisi indiriminden faydalanma imkanı getiriliyor.

Üniversitelere ilgili fakültelere iş sağlığı dersi eklenmesini içeren kanun ile kamulaştırma mağduriyeti neticesinde vatandaşlara ödenen, kamunun ödediği paraların geri istenmesiyle meydana gelen cezai müeyyideleri ortadan kaldıran, ana parayla sınırlı kılan mağduriyetler gideriliyor, mesleki yeterlilik ile ilgili düzenlemeler getiriliyor, işçinin mesleki yeterlilik sertifikasını alabilmesi için yapılan sınavların masrafları fondan karşılanıyor.

Ayrıca; kanun ile 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye İş Kurumu tarafından 31 Aralık 2016’ya kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanların, programı bitirmelerini müteakip üç ay içinde meslek alanında işe alınması ve işe alındıkları iş yerindeki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilmeleri kaydıyla; imalat sektöründe işe alınmaları halinde 42, diğer sektörlerde işe alınmaları halinde ise 30 ay süreyle asgari ücret üzerinden sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15’lik sosyal güvenlik destek primini oranı yüzde 10’a düşüren uygulama 2015 yılı Temmuz ayından itibaren başlayacak.

Tasarının Genel Kurulda yapılan oylamasında 263 oy kullanıldı, 262 milletvekili kabul ederken, 1 milletvekili çekimser oy kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39