• BIST 9086.27
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

İŞ YOK DİYENLER.. KAYSERİ'DE 2 BİN 72 KİŞİLİK AÇIK İŞ VAR

İŞ YOK DİYENLER.. KAYSERİ'DE 2 BİN 72 KİŞİLİK AÇIK İŞ VAR
Türkiye İş Kurumu tarafından 2014 yılı 1. dönem Kayseri İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre, Kayseri'de 2 bin 72 kişilik açık iş bulunduğu, her 3 iş yerinden birinin ise aradığı elemanı bulurken zorlandığı ortaya çıktı.

Türkiye İş Kurumu tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte yapılan araştırma ile Kayseri’deki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve temininde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi.
Bu çalışma ile birlikte Kayseri’nin işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Kayseri’deki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edildi. Çalışma sonucunda Kayseri düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretildi.
ARAŞTIRMA BİLİMSEL VE ANLAMLI SONUÇLARA SAHİPTİR
Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Kayseri’deki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirildi. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Kayseri ilinde tam sayım yöntemi ile çalışıldı. Yani Kayseri ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edildi. Toplamda 3307 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin 2911 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulandı.
Çalışma kapsamında Kayseri ilinde 2.072 kişilik açık iş bulunuyor. Buna ek olarak, Kayseri’nin “açık iş oranı” % 1,6 olarak hesaplandı. Başka bir deyişle, Kayseri’de her 100 kişilik kadronun 98,4’ü dolu 1,6’sı ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 16,9’u, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 6 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 38 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 16,7 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 13,6 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 6,6 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 1,2’si için yabancı dil yeterliliği, yüzde 5,2’si için bilgisayar kullanımı, yüzde 5,2’si için satış ve pazarlama, yüzde 2,4’ü için proje tabanlı çalışma, yüzde 4,4’ü için etkin hesap yapabilme, 21,7’si İş Ahlakına Sahip Olma, yüzde 9,2’si Fazla Mesaiye Kalabilme, yüzde 1,5’i Seyahat Edebilme Esnekliği, yüzde 5,3’ü için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 10,5’i için iletişim ve ifade etme, yüzde 11,2’si için takım çalışması becerileri, yüzde 57’si için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 41,9’u için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir.
Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 3,6 ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörünü yüzde 3,5 açık iş oranı ile Bilgi ve iletişim sektörü ve yüzde 2,7’lik açık iş oranı ile Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü izlemektedir.
Kayseri’de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Beden İşçisi (Genel), Mobilya Döşeme İşçisi, Argon Kaynakçısı (Tığ Kaynakçısı), Terzi, Metal Mamuller Montaj İşçisi, Garson (Servis Elemanı), Mobilyacı, Satış Danışmanı, Temizlik Görevlisi olduğu tespit edilmiştir.
Kayseri İşgücü Piyasası Talep Araştırmasında ortaya çıkan monuçlar ise şu şekilde:
İşverenlerin Kayseri’de ilk 6 ayda 4401 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 38,7’si eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 3 işverenden 1’i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır.
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler; Argon Kaynakçısı (Tığ Kaynakçısı), Mobilya Döşeme İşçisi, Beden İşçisi (Genel), Terzi, Metal Mamuller Montaj İşçisi, Mobilyacı, Pres Tezgahı Operatörü (Kesim), Garson (Servis Elemanı), Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı (Ahşap), Satış Danışmanı mesleğidir.
Kayseri İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 4948 kişilik net artışın beklendiğini bize göstermektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak % 3,9 artmasını beklemektedir.
30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 9,3 ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri, yüzde 5,5 İle Finans ve sigorta faaliyetleri ve yüzde 4,2 ile Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörleri olduğu görülecektir.
Beden İşçisi (Genel), Temizlik Görevlisi, Beden İşçisi (İnşaat), Güvenlik Görevlisi, Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı (Ahşap), Mobilyacı, İplik Eğirme Operatörü (Ring/Vater/Vargel), Beden İşçisi (Temizlik), Mobilya Döşeme İşçisi, Argon Kaynakçısı (Tığ Kaynakçısı) meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla istihdam artışı beklenen mesleklerdir.
KAYSERİ İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ RAPORLAŞTIRILMAKTADIR
Çalışmanın sonuç raporunda Kayseri’nin işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Kayseri’nin işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.
Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Kayseri İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir. Ayrıca Kayseri ilinde geliştirilecek istihdam politikaları; araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacaktır. İşgücü yetiştirme kursları, tespit edilen ihtiyaçlara göre açılacaktır. Önümüzdeki dönemde de, Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir.
Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Kayseri İşgücü Piyasası Analizi Raporu” 2014 yılı Ekim ayı içerisinde yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında Kayseri işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39