• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

İsrail Türkiye'den Özür Dilemeyecek!

İsrail Türkiye&#39den Özür Dilemeyecek!
İsrail, Mavi Marmara baskını için Türkiye'den özür dilemeyecek
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara katliamı sebebiyle Türkiye'den özür dilemeyeceklerini ABD'ye bildirdi.

İsrail basınına göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la telefon görüşmesi yapan Netanyahu, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için bir çerçeve anlaşmasına niyetli olmadıklarını dile getirdi.

İsrail Başbakanı, Mavi Marmara katliamını araştıran BM komisyonunun raporunun yayınlanmasına da karşı olmadıklarını dile getirdi. İsrail basınına göre, rapor Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a sunulacak. Ban da bir sonraki gün raporu kamuoyuna açıklayacak.

Ya'alon: Türkiye'den özür dilersek, Erdoğan Ortadoğu'nun lideri olur

İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon, Türkiye'den özür dilesek bile Erdoğan peşimizi bırakmaz. dedi.

İsrail basınına göre, dün gece Partisi Likud'un üyelerine seslenen Ya'alon, Mavi Marmara katliamının ardından Türkiye'yle ilişkilerin normalleşmesi için devam eden görüşmelere değindi. Görüşmelere İsrail adına katılan Ya'alon, Milli onur stratejik öneme sahiptir, sokaktan satın alınabilecek bir şey değildir. Özür ilersek ve sonra Erdoğan yerlere kapanıp yalvardığımızı söylerse Ortadoğu'nun lideri oldu. Özür dilesek bile peşimizi bırakmaz ifadelerini kullandı.

ABD'DEN ÖZÜR BASKISI

Öte yandan İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahronot gazetesi, ABD yönetiminin, geçen yıl 31 Mayıs'ta 9 Türk'ün öldüğü Mavi Marmara baskını nedeniyle, Türkiye'den özür dilemesi için İsrail'e yoğun baskı uyguladığını belirtti.

Yedioth Ahronot'da yer alan haberde, Amerikalıların, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri mümkün olan en kısa sürede dengelemeyi amaçladığı öne sürüldü.

Haberde, ABD'de bulunan İsrailli diplomatlara, geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanlığı ve Bakan Hillary Clinton tarafından, İsrail ile Ankara arasında ilişkilerdeki kötüleşmenin, bölgedeki Amerikan çıkarlarına zarar verdiğinin vurgulandığı kaydedildi.

Söz konusu haberde, ABD'nin, Suriye'deki olaylar nedeniyle Türk hükümeti ile ilişkilerini kuvvetlendirme arayışı içinde olduğu ifade edildi.

ABD'nin, Mavi Marmara olayı nedeniyle İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini öngören bir anlaşmayı masaya getirmeyi istediğini bildiren Yedioth Ahronot, bu talebin, 3 hafta önce bu ülkeyi ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Clinton ile görüşmesi sırasında da dile getirildiğini duyurdu.

Mavi Marmara baskınını soruşturan BM'nin Palmer Raporunun açıklanmasının beklendiği 20 Ağustos'a 3 gün kala, İsrail'e Amerikan baskısının arttığı bildirilen haberde, Washington'daki bir İsrailli diplomatın, ABD yetkililerinin, eğer İsrail özür dilemez ise Filistinlilerin BM'de devlet olarak tanınmaları talebinin reddedilmesi için, diğer ülkeleri ikna etmenin kendileri açısından zor olacağını ima ettiklerini söylediği aktarıldı.

Bu arada Yedioth Ahronot'da yer alan haberde, İsrail'e Amerikan baskılarının farkında olan Türkiye'nin, İsrail özür dileyinceye kadar Palmer Raporunun bir kenara bırakılması ya da ertelenmesi yolunda BM'ye baskı uyguladığı iddia edildi.

İsrail'in Sekizler olarak anılan iç kabinesinin geçtiğimiz günlerdeki toplantılarında konuyu değerlendirdiği ve herhangi bir karara varamadığı belirtilen haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, raporun İsrail'in herhangi bir yanıtı olmaksızın yayımlanmasından sonra ülkesinin atacağı adımları tartmayı tercih edebileceğine işaret edildi.

Öte yandan İsrail radyosu, Sekizler'in bu sabah yeniden toplandığını duyurdu. Toplantının gündeminde, Filistinlilerin 20 Eylül'de BM'ye yapacakları başvurunun ve bu başvuruyla ilgili planladıkları gösterilere karşı hazırlıkların bulunduğu belirtildi.

İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon'un, İsrail ordusunun her türlü senaryoya karşı hazırlıklı bulunduğu, ancak yedekleri çağırma gibi bir niyetin olmadığını söylediği hatırlatıldı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39