• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

İyi Beslenerek, Hastalıklardan Korunun

İyi Beslenerek, Hastalıklardan Korunun
İyi beslenerek, hastalıklardan korunun -Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Emine Alp Meşe: ''Tahin, pekmez, kuru kayısı, kuru üzüm gibi gıdaların tüketilmesinde fayda var. Bunlar, besin değerleri yüksek gıdalardır. Dolayısıyla bağışıklık sist
Zafer Barış - Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Emine Alp Meşe, ''Tahin, pekmez, kuru kayısı, kuru üzüm gibi gıdaların tüketilmesinde fayda var. Bunlar, besin değerleri yüksek gıdalardır. Dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmada faydalı olabilir'' dedi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Meşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında sıkça görülen grip, nezle, soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardan korunmada, tahin, pekmez, kuru üzüm, kuru kayısı, incir gibi gıdaların, vücudun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki yaparak güçlendirdiğini bildirdi.
Doç. Dr. Meşe, besin değeri yüksek bu gıdaların, insanları hastalıklardan korumasıyla ilgili bilimsel yönden yapılmış çalışmalar olmadığını, ancak tahin, pekmez, kuru üzüm, kuru kayısı gibi gıdaların, vücudun immün sistemini (bağışıklık sistemi) güçlendiren gıdalar olduğunu belirterek, ''İnfluenza dahil diğer viral enfeksiyonlarda hava sıcaklığının ani düştüğü dönemlerde bir artış gözlenir ve bugünlerde de böyle bir artış sözkonusu. Bu tür enfeksiyonlara karşı vücudun savunma mekanizması da bağışıklık sistemiyle olmakta ve bu tür gıdalar, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek, enfeksiyonlara karşı dirençli olmasını sağlayabilir'' diye konuştu.
Özellikle bu dönemde mandalina, portakal gibi C vitamini yüksek gıdaların da vücudun hastalıklara karşı direncini artıracağı düşüncesiyle bolca tüketildiğini ifade eden Doç. Dr. Meşe, ''Ekstradan C vitamini almanın sizi hastalıklardan koruyacağı yönünde bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Ama neticede, mandalina, portakal ya da besin değıeri yüksek olan tahin, pekmez, kuru üzüm, kuru kayısı gibi gıdalar yararlı gıdalardır ve tüketilmesinde fayda var. Dolayısıyla bu gıdalar, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmada faydalı olabilir'' dedi.

-''Organik olanlar tercih ediliyor''-

Gıda ürecitisi ve satıcısı Hamdi Çarşıbaşı da, tahin, pekmez, kuru üzüm, kuru kayısı, reçel, helva satışlarının, sonbahar ve kış aylarında satışının arttığını, vatandaşların hastalıklardan korunmak için enerji ve güç veren yiyecekleri tercih ettiğini bildirdi.
Çarşıbaşı, ''Geçtiğimiz yıllarda da bu gıdalar satılırdı, ancak bu yıl ciddi oranda bir artış var. Özellikle yaşlılar ve okul çağında çocuğu olan aileler bu gıdaları tercih ediyorlar. Sonbahar ve kış aylarında hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte, vücut direncinde de zaafiyet oluyor. Bu zaafiyeti gidermek için de vatandaşlar, besin değeri yüksek gıdalara yöneliyor'' diye konuştu.
Eskiden insanların evlerinde bu gıdaları kendilerinin hazırladığını, ancak değişen hayat koşulları nedeniyle şimdilerde buna fırsat bulamadıklarını da ifade eden Çarşıbaşı, ''Müşterilerimiz, özellikle organik ürünleri tercih ediyorlar. Biz de organik olanları tavsiye ediyoruz. İnsanlar, vücutlarının dirençli olmasını istiyorlarsa, gıdalarına dikkat edecekler. Ancak bu gıdalar, ilaç değil ve hastalığı iyileştirme, tedavi etme gibi bir özelikleri yok. Bu gıdalar, sadece vücudu dirençli tutarak, kişinin hasta olmasını önleyebilir. Bu da unutulmamalı'' dedi.
(ZB-İÇR-AK)
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39