• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C

KALP HASTALARINA SICAK HAVA UYARISI

KALP HASTALARINA SICAK HAVA UYARISI
Kayseri Özel Modern Dünya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Günebakmaz, kalp hastalarını güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerde dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
Uzm. Dr. Özgür Günebakmaz, sıcak havalarda özellikle hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan hastaların daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra kalp-damar ve kalp kapakçığı hastalarının da sıcak havalarda dikkat etmesi gereken birtakım kurallar olduğunu belirten Günebakmaz, “Tansiyon hastalarında, sıcaklarda sıvı kaybı çok olduğu için normal giden tansiyonlarda düşmeler olabilmektedir. Bu nedenle sıcak havalarda özellikle bu hastalarda hipotansiyona bağlı bayılmalar olabilmektedir. Bu hastalarda ilaçların muhakkak ki hekimlere danışılarak ayarlanması lazım. Birtakım tansiyon ilaçlarının içerisinde diüretik dediğimiz idrar artıran madde de bulunabilmektedir. Bu ilaçlar volüm kaybına, yani su kaybına neden olduğu için, artı terleme ile olan su kaybı kan volümünü de azaltacak ve tansiyon düşmesine neden olacaktır. Uzun süre sıcakta kalma ise tam tersine tansiyon yükselmesine neden olabilecektir. Kalp yetmezliği hastaları da diüretik dediğimiz idrar söktürücü ilaçlar kullanmaktadırlar. Bunların dengelenmesi gerekir, aksi takdirde kan volümünün azalması ve sıvı kaybı nedeniyle böbrek yetmezliği baş gösterebilecektir” diye konuştu.

"KALP HASTALARI 10.00-15.00 SAATLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKMAMALI"
Sıcak havalarda kalbin iş yükünün arttığını da hatırlatan Günebakmaz, bu durumun, kalp yetmezliği hastalarında kalbe yeterince kan pompalanamamasına neden olabileceğini ifade etti. Günebakmaz, “Bunun için de kalp yetmezliği olan hastaların, özellikle güneşin dik geldiği saatlerde dışarıda bulunmamasını öneriyoruz. Bu, kabaca saat 10.00 ile 15.00 arası olarak dillendirilebilir” dedi.
Kalp hastalarına günlük düzenli egzersiz de önerdiklerini vurgulayan Günebakmaz, hastaların kendilerini çok yormadan sabah aç, akşam ise yemekten önce ya da yemekten en az 2 saat sonra spor yapmaları gerektiğini söyledi.
Günebakmaz, sıcak havalarda kalp hastalarının sıvı alımları konusuna da değindi. Tansiyon ve kalp kapakçığı hastalarının sıvı tüketimini artırmaları gerektiğine dikkat çeken Günebakmaz, kalp yetmezliği hastalarının ise doktor kontrolünde sıvı tüketimini artırması gerektiğini belirtti. Günebakmaz, bu durumun nedenini şu şekilde açıkladı:
“Çünkü bir taraftan fazla su alımı kalp yetmezliğini provoke edebileceği gibi, böbrek yetmezliğine de sebep olabilmekte. Kalp yetmezliği ve tansiyon hastaları dışında, kalp-damar ve kalp kapakçığı hastaları özellikle sıcaklarda dışarıda bulunmamaya özen göstermeliler. Kalp-damar hastalarında özellikle sıvı kayıpları kalp krizini tetikleyebilmektedir. Kalp kapakçığı hastalarında da bayılma atakları görülebilecektir, bunların da özellikle sıvı kaybı oluşmaması için sıcaklarda dışarıda bulunmaması uygun olacaktır.”
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39