• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 19 °C

Kamu doktoru çalıştıran kliniğe 10 gün ceza

Kamu doktoru çalıştıran kliniğe 10 gün ceza
Sağlık Bakanlığı, kamu görevi olan doktor çalıştıran özel sağlık kuruluşlarının poliklinik faaliyetini süre bildirmeksizin 10 gün durduracak
Sağlık Bakanlığı kamu görevi olan doktor çalıştıran özel sağlık kuruluşlarına göz açtırmayacak.Sağlık Bakanlığı, kamu görevi olan veya kanunen mesleğini serbest icra etme hakkı bulunmayan doktor ve doktor dışı personel çalıştırılması, intern, stajer öğrenci gibi serbest çalışma yetkisi olmayan kişilerce hastaya müdahale edilmesi halinde özel sağlık kuruluşlarının poliklinik faaliyetini süre bildirmeksizin 10 gün durduracak.

Bir yıl içerisinde aynı fiilin tekrarı halinde sağlık kuruluşunun tamamı, bir ay süreyle faaliyeti duracak. Üçüncü kez tekrarında ise sağlık kuruluşunun ruhsatnamesi ve uygunluk belgesi iptal edilecek.

Sağlık Bakanlığı’nın Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre sağlık çalışanlarının sağlık kuruluşlarından ayrılmasını düzenleyen 19. maddenin 3. fıkrasında değişikliğe gidildi. Sağlık kuruluşunda adına tam zamanlı veya kısmî zamanlı çalışma belgesi düzenlenen ve asgari sayıda olan doktorun ve doktor harici sağlık çalışanının herhangi bir sebeple işten ayrılması durumunda mesul müdür, ayrılan kişinin çalışma belgesini ayrılış tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde Müdürlüğe iade edecek. Bu fıkra kapsamında ayrılanın yerine aynı uzmanlık dalında doktor başlatılabilecek ve bu personel için mesul müdür tarafından personel çalışma belgesi düzenlenerek müdürlüğe en geç beş iş günü içinde onaylatılacak. Bunun dışında kuruluşa yeni başlayacak doktor ve diğer sağlık personeli için, öncelikle mesul müdür tarafından çalışma belgesi düzenlenerek müdürlüğe onaylatılır ve çalışma belgesi onaylandığı tarihten itibaren personel sağlık kuruluşunda çalışabilecek. Yönetmelikle, ruhsatnamenin geri alınmasıyla ilgili 33. maddeye ek yapıldı. Kamu görevi olan veya kanunen mesleğini serbest icra etme hakkı bulunmayan doktor ve doktor dışı personelin sağlık kuruluşunda çalıştırılması durumunda Müdürlükçe, denetim formunda öngörülen sürelerde sağlık kuruluşunun faaliyeti geçici olarak durdurulacak ve Bakanlığa bildirilecek.

-İL MÜDÜRLÜKLERİNE BİLDİRİM-

Kamu görevinden istifa ederek boş bulunan sağlık kuruluşu kadrosunda çalışacak doktor ve doktor dışı sağlık personeli ile özel sağlık kuruluşundan ayrılarak kamu hastanelerinde çalışacak doktor, diş hekimi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, ayrılacağı ve başlayacağı kurum ve kuruluşta planlama yapılabilmesi için, otuz gün önceden ayrılacakları kurumun ve kuruluşun bulunduğu ildeki müdürlüğe bildirimde bulunacak. Bildirimde bulunmayanların sağlık kuruluşu kadrolarına başlayışı yapılmayacak. İldeki planlamanın daha kısa sürede yapılması halinde müdürlüğün muvafakatı alınarak otuz günden önce de doktor ve uzman başlayışına izin verilebilecek.

-YETKİSİ OLMAYANLARIN HASTAYA MÜDAHALESİ HALİNDE SÜRE VERİLMEYECEK-

Bu arada yönetmelik “Özel Sağlık Kuruluşları Denetim Formu”nda da değişikliğe gidildi. Kamu görevi olan veya kanunen mesleğini serbest icra etme hakkı bulunmayan doktor ve doktor dışı personel çalıştırılması, intern, stajer öğrenci gibi serbest çalışma yetkisi olmayan kişilerce hastaya müdahale edilmesi halinde süre verilmeyecek. Sağlık kuruluşunun poliklinik faaliyeti 10 gün durdurulacak. Bir yıl içerisinde aynı fiilin tekrarı halinde sağlık kuruluşunun tamamında, bir ay süreyle faaliyet durdurulacak. Üçüncü kez tekrarında ise sağlık kuruluşunun ruhsatnamesi ve uygunluk belgesi iptal edilecek. Sağlık kuruluşlarında sağlık çalışanlarıyla ilgili kayıtların düzenli ve doğru şekilde mevzuatta belirtilen süre içinde Müdürlüğü bildirimi yapılmamışsa, süre verilmeyecek. Sağlık Kuruluşunun poliklinik faaliyetleri 1 gün durdurulacak.

Ayrılanın yerine başlayış dışındaki her türlü personel başlayışlarının yönetmeliğe uygunluğu denetlenecek. Uygunsuzluk tespitinde süre verilmeyip, poliklinik faaliyeti 10 gün sonra durdurulacak. Aynı uygunsuzluğun tekrarı halinde sağlık kuruluşunun tamamında bir ay geçici olarak faaliyet durdurulacak. Aynı uzmanlık dalında ayrılanın yerine hekim başlaması yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olmazsa, 5 iş günü süre verilecek. Verilen süre sonunda ilgili dalda eksiklik giderilmesi halinde poliklinik faaliyeti 1 gün durdurulacak.

Sağlık kuruluşunda çalışan uzman doktorların çalışma belgeleri, çalıştıkları poliklinik odasına asılı olup olmadığı kontrol edilecek. Eğer asılı değilse, eksikliğin giderilmesi için 5 iş günü verilecek. Verilen süre sonunda ilgili dalda poliklinik faaliyeti 1 gün durdurulacak.

-ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI-

Sağlık Bakanlığı’nın Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’de yayımlandı. Doktor ve doktor dışı personel özel hastane kadrosunda sözleşmeyle ve Personel Çalışma Belgesi düzenlenerek çalışacak. Çalışanların işten ayrılışları, en geç beş iş günü içinde müdürlüğe bildirilecek ve çalışma belgesi iptal edilecek. Ayrılanın yerine aynı uzmanlık dalında hekim başlatılabilecek ve bu personel için mesul müdür tarafından personel çalışma belgesi düzenlenerek müdürlüğe en geç beş iş günü içinde onaylatılacak. Ayrılanın yerine başlayış dışındaki her türlü personel başlayışlarında ise öncelikle mesul müdür tarafından başlayacak personele çalışma belgesi düzenlenerek müdürlüğe onaylatılır ve çalışma belgesi onaylandığı tarihten itibaren personel hastanede çalışabilecek. Personel çalışma belgesinin aslı, personelin dosyasında saklanacak. Doktorun ve uzmanın diploması ve uzmanlık belgesi ile çalışma belgesinin noter ya da Müdürlük onaylı örneğinin, poliklinik odasında hastaların rahatlıkla görebileceği bir yere asılması gerekecek. Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemine uygun olan işlemler, bu sistem üzerinden yürütülebilecek. Kamu görevi olan veya kanunen mesleğini serbest icra etme hakkı bulunmayan doktor ve doktor dışı personelin özel hastanede çalıştırılması durumunda Müdürlükçe, denetim formunda öngörülen sürelerde özel hastanenin faaliyeti geçici olarak durdurulacak ve Bakanlığa bildirilecek. Kamu görevinden istifa ederek boş bulunan özel hastane kadrosunda çalışacak doktor ve doktor dışı sağlık personeli ile özel hastaneden ayrılarak kamu hastanelerinde çalışacak doktor, diş hekimi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, ayrılacağı ve başlayacağı kurum ve kuruluşta planlama yapılabilmesi için, otuz gün önceden ayrılacakları kurumun kuruluşun bulunduğu ildeki müdürlüğe bildirimde bulunacak. Bildirimde bulunmayanların hastane kadrolarına başlayışı yapılmaz. İldeki planlamanın daha kısa sürede yapılması halinde müdürlüğün muvafakatı alınarak otuz günden önce de doktor ve uzman başlayışına izin verilebilecek.



ANKA
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39