• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Kanser ve şeker hastalarına ilaç şoku

Kanser ve şeker hastalarına ilaç şoku
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kurum ıskontolarını artırması sonrasında eczanelerde kanser ve şeker hastalarına ilaç verilmediği öne sürüldü.
Toplamda 342 kalem ilaçta zarar eden eczaneler, şeker ve kanser hastalarını, "İlaç kalmadı" diyerek geri çeviriyor. Eczanelerin zararı bazı kalemlerde 1-2 lira olurken, 100 kalem ilaçta ise zararlar 15 ile 600 lira arasında değişiyor.

Eczacı Mesut Güzel, müşterilerine karşı vicdanları ile cüzdanları arasında sıkıştıklarına dikkat çekerek, "Tabipler Birliğinin reçetelerde 4 tane ilaç sınırlamasına ilişkin kararı mahkemeden iptal ettirmesinden sonra SGK'nın açıkları büyümeye başladı. 1.2 milyar lira planlanan ilaç ödemesinden fazla ödeme var. Ancak bu ilaç yazma bolluğunun önünü almak için reçetelerden yazılan ilaç sayısına göre ek para alınması gündemde.

Bu uygulamalardan önce, SGK açığı kapatmak için en kolay usul olan eczanelerin ıskonto oranlarını artırıyor. Bu artırmada da artık kar marjları bıçak sırtına dayandığından ilaç firmaları fiyat indiremedi. Bu durumda da 342 kalem ilaç SGK reçetesine verildiğinde eczaneler zarar eder duruma geldi. Şimdi bu konunun çözülmesi için eczacılarla SGK arasında görüşmeler sürüyor. Ancak vatandaşlarla eczacılar karşı karşıya geliyor. Şimdi müşterilerimize karşı vicdan muhasebesi yapıyoruz. Zarar hastadan talep ediliyor ancak kanser ilaçlarında 600 liralık farkı onların da karşılama imkanları olmuyor. Bir hasta, '600 lira borcum olsun' dedi.

Akrabalarından 200 lira toplayıp getirdi. 400 lira zarar ettik. İlaç vermeseniz SGK sözleşmenin feshine kadar gidebiliyor. Cüzdan ile vicdan arasında gidip geliyoruz. Devamlı müşterilerimize insülin ilacını 1 kutu veriyorum. Kendi hastamızı mağdur etmemeye çalışıp dışarıdan gelen hastaya da ilaç olmadığını söylüyoruz" dedi.

342 kalem ilaçta zarar ettiklerini anlatan Güzel, "Zarar eden ilaçlar arasında 2 lira da zarar eden de 600 lira da zarar eden var. 26 gündür bu sıkıntı sürüyor. Eczacı dayanıyor. Bazı eczacılar veremiyor. Bazı hastalara durumu izah edip farkı almaya çalışıyoruz. İlaç 14 lira, SGK'nın ödediği 8 lira. 6 lirayı vatandaştan istiyoruz. Iskonto istediğimiz firmalar, "Ben bu ilaçta kar etmiyorum" diyor. Iskonto yüzde 32 idi, devlet yüzde 41'e çıkardı. Yüzde 8'lik fark zarar oluşturdu. SGK ile büyük ilaç firmaları arasındaki çekişmede, arada kalan eczacı oluyor" ifadelerini kullandı.

İlaçta fiyatların dibe vurduğunu, SGK'nın açığı yanlış yerde aradığını anlatan Mesut Güzel, "Masa başında en kolay çözüm, ilaçtan kırpmada görülüyor. Bu yaklaşım günü kurtarmaktır. Açığı kapatmak için hastanelerdeki lüzumsuz muayene ve hizmetleri asgariye indirmenin yolları bulunmalıdır. Çalışanlar yapılan istatistiklere göre daha önce yılda ortalama 2 kez doktora giderken, imkanların iyileşmesi ile bu rakam senede 8'e çıktı. Ancak muayenede emekliler patlama yaşıyor. Sosyal çevre edinmek için, can sıkıntısından her gün doktora çıkan emekliler var. Bu tip lüzumsuz meşguliyetlerin önüne geçmek gerekiyor" dedi.

SGK yetkilileri de bir haftaya kadar düzenleme beklendiğini belirterek meselenin halledileceğini, vatandaşın mağduriyetinin giderileceğini bildirdi.

Bu arada eczanelerin zarar ettikleri 342 kalem ilaçta ne kadar eksik ödeme aldıklarına ilişkin liste Bursa Eczacılar Odası'nın web sitesinde bulunuyor.



İHA
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39