• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

KARAYEL:'2 Bin 820 Kanun ve Yönetmelik Vesayeti Çağrıştıran Unsurlardan Temizlenecek'

KARAYEL:'2 Bin 820 Kanun ve Yönetmelik Vesayeti Çağrıştıran Unsurlardan Temizlenecek'
AK Parti Kayseri Milletvekili, Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar, kanun ve yönetmeliklerin, vesayeti çağrıştıran unsurlardan temizlenmesi için bir ekip kurulduğunu söyledi.
AK Parti Kayseri Milletvekili, Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar, kanun ve yönetmeliklerin, vesayeti çağrıştıran unsurlardan temizlenmesi için bir ekip kurulduğunu söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında kurulan ekibin, 2 bin 820 kanunla ilgili çalışmalarını yürüttüğünü belirten Karayel, "Kanun, kararname, tüzük ve yönetmelikler içerisinde vesayeti çağrıştıran unsurlar varsa, o unsurlar temizlenecek." dedi.

AK Parti Kayseri Milletvekili, Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, Cihan Haber Ajansı'na, komisyon çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karayel, 28 Şubat 1997 darbesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, fiilen açık olmasına rağmen demokratik olarak kapatıldığını söyledi.

Yaşananların ardından, vesayet rejiminin işler hale geldiğini belirten Karayel, "Hukuk düzeni içerisindeki 2 bin 820 kanun ile ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Ali Şahin başkanlığında bir ekip çalışma yapıyor. Bu kanunların içerisindeki bin 998 kanun, 227 kararname, 220 tüzüğün, 375 yönetmelik ve bunlara bağlı diğer yönetmelikler içerisinde vesayeti çağrıştıran unsurlar varsa, o unsurların temizlenmesi ile ilgili bir komisyon kuruldu. Bu komisyon hem kanun, kararlarda hem de genel merkezde bir tasnif üzerinde çalışıyor. Dileğimiz, Türkiye'nin bu vesayet hukukundan kurtulmasıdır." diye konuştu.

"MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ ÖZAL'A İKTİDARI VERMEDEN 1 HAFTADA 8 KANUNU DEĞİŞTİRDİ"

Karayel, 6 Kasım 1983 genel seçimlerinde, Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, Anavatan Partisi'nin kazandığını, Emekli Orgeneral Turgut Sunalp'in liderliğindeki Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin ikinci ve eski Başbakanlık Müsteşarı Necdet Calp'ın liderliğindeki Halkçı Parti'nin üçüncü parti olduğunu anlatan Karayel, "İktidar, görevi Özal'a devretmeden önce, 10 kanundan 8'i derhal Milli Güvenlik Konseyi tarafından değiştirildi. Bunların içerisinde MİT, seçim ve TRT Kanunu bulunuyor. 8 kanun bir hafta içerisinde yayınlandı. Bu, şunu gösteriyor; baktılar ki Özal iktidara geliyor o yüzden kendilerinin tasarlamış olduğu siyasal bilgiler fakültesi hocalarına hazırlattıkları kanunları kısa sürede yürürlüğe koymuşlar ve ondan sonra da Özal'a görevi devretmişler. Bu hukuk sistemini olgunlaştırmak kolay değil. Bu, İspanya'da 16 yıl sürdü. 8 yıl sadece bu vesayet rejimini, darbe hukukunu kendi hukuklarından temizlemek için çalışmışlar. İtalya'nın cuntacı ve tasfiyecilerden kurtulma süreci 16 yıl sürmüş. Yunanistan, bütün genelkurmay başkanlarını ve generalleri tutuklattı." ifadelerini kullandı.

Darbecilerden ve darbeden kurtulmanın yolunun hukuk sistemini güçlendirmek olduğunu hatırlatan Karayel, şöyle devam etti: "Vesayet rejimini çağrıştıran ne kadar unsur varsa hepsini hukuk sisteminden çıkarmak gerek. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Darbe komisyonu olarak önerdiğimiz 20 madde içerisinde hukuk sistemimizin temizlenmesi var. Bu, şu anda çalışılıyor. Eğitim sistemimizin demokratikleşmesi ve sivil siyasetin güçlenmesi için insan haklarına ve özgürlüklere vurgu yapan ne kadar konu varsa onların ders programına konulması var. 4+4+4 eğitim sistemi ile imam hatiplerin orta kısımlarının açılması ve Milli Eğitim'in yeniden şekillenmesiyle gelecek nesiller çok daha rahat edecektir. Bu nedenle bütün askeri okullar dahil olmak üzere, demokratik hukuk sistemi içerisinde insan haklarından yana özgürlüklerden, demokrasiden, sivil siyasetten yana bunların anlatılması ile ilgili çalışmaları önerdik. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu bu konularla ilgili çalışmalar yapıyor."
CİHAN
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39