• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

KARE KODLU ÇEK İLE TİCARET ?

KARE KODLU ÇEK İLE TİCARET ?
"TİCARET HAYATINA ÇEK YASASININ VERDİĞİ TAHRİBAT BİR NEBZE OLSUN TELAFİ EDİLİR"

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, yeni çıkan çek yasasının, ticaret hayatında verilen tahribatın giderilmesine bir nebze de olsa telafi olacağını söyledi. 
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, yeni çıkan çek yasası ile ilgili bilgiler verdi. Çek yasası değişikliğinden sonra çok sayıda üyelerin şikayetlerini dile getirdiklerini söyleyerek, “Çek yasası değişikliğinden sonra piyasada üyelerimizin çek yasası ile şikayetlerini dile getirmiştik. Bu çek yasasının çıkarılışı itibariyle yanlış çıkarıldığını ve çıkarılmadan önce belli bir tarih verilmek suretiyle o tarihten sonra geçerli olması gerektiğini belirtmiştik. Çıkarılan çek yasası Avrupa Birliği normlarına uymak bakımından çıkarıldığı ve parasal cezaya, ön plana çıkarıldığı konusudur. Sürekli ilgili ve yetkililer tarafından dile getirildi” şeklinde konuştu. Çekin, piyasada güvenli bir ödeme aracı olarak kullanılamadığını söyleyen Hiçyılmaz, “Bu uygulama Türkiye’de çeklerin sadece bir ödeme aracı olarak değil aynı zamanda kredi aracı olarak kullanılıyor olması piyasa itibari ile sıkıntıya sokmuştur. Çünkü çekler alınırken bunların ödenmesi hususunda tereddütler meydana geldi. Çekle ticaretin kısıtlanmasına sebebiyet verdi. Alınan çeklerin ödenmesi hususunda sıkıntılar yaşandı. Çek piyasada güvenilir bir ödeme aracı olarak kullanılamamaktadır. Bu gelişmeler neticesinde bizlerin gayretlerini dikkate alan yetkililer buna çare bulmak bakımından kare kodlu çek uygulamasına geçtiler. Bu çalışmalar neticesinde kare kod uygulaması başladı. Çekin üzerinde bulunan kare kodun cep telefonu ile olmak suretiyle çek keşirecisi hakkında gerekli bilgilerin alınmasına uygun bir uygulama başladı. Kare kod uygulaması akıllı cep telefonları ile okutulmak suretiyle çek keşirecisinin son 1 aylık, 3 aylık ve 12 aylık dönemlerde ödeme alışkanlıkları ile alakalı dönemler itibari ile ödeme alışkanlıklarıyla alakalı bilgi edinilmesine yönelik bir çalışmadır. Bu çalışma neticesinde edinilen bilgilerden ibrazında ödenen çeklerin yüzdesi, arkası yazılan halen ödenmemiş çeklerin yüzdesi şeklinde bilgiler ihtiva etmektedir” dedi.
Kare kodlu uygulama ile ticaretin daha güvenli hale geldiğini vurgulayan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, “Çek keşirecisinin ödeme alışkanlığı çek hamili tarafından görünmek suretiyle ticaretin daha güvenli hale getirilmesi hedeflenmiştir. Alınan çeklerin ödenip ödenmeyeceği hususunda ticareti yaparken veya alım satım yaparken bilgi sahibi olmasının kolaylaştırılması hedeflenmiştir. Bu uygulama kişisel bilgilerin gizliliği esası adına dayanmak sureti ile isteyen firmaların veya şahısların bankalara müracaatı ile kare kodlu çekler temin edilebilmektedir. Kişisel bilgilerin 3. şahıslara verilmesi hususunda kişilerin onay vermesi gerekmektedir. Bankalara verilecek olan talimat veya dilekçe ile kare kodlu çek kullanımı konusunda kendilerinin talep etmeleri gerekmektedir. Ticaret hayatında çek yasasının vermiş olduğu tahribatın giderilmesi bir nebzede olsa telafi edilmiş olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39