• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

KAYİMDER BAŞKANI ALİ AYDIN UYARDI

KAYİMDER BAŞKANI ALİ AYDIN UYARDI
"BELEDİYE YETKİLİLERİ, MÜTEAHHİTLER, ARSA SAHİPLERİ ZOR DURUMDALAR"

KAYİMDER BAŞKANI ALİ AYDIN UYARDI:
"BELEDİYE YETKİLİLERİ, MÜTEAHHİTLER, ARSA SAHİPLERİ ZOR DURUMDALAR"
Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydın, bir basın toplantısı düzenleyerek meslektaşlarının sorunlarını masaya yatırdı. Arsa maliyetlerinin yüzde 40'larda olmasının en büyük sorunlardan bir tanesi olduğunu dile getiren Ali Aydın, " Şu an şehrimizde hem belediye yetkilileri hem müteahhitler hem de arsa sahipleri zor durumdadırlar" dedi. 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydın, bir basın toplantısı düzenleyerek meslektaşlarının sorunlarını masaya yatırdı. Kayseri'nin marka şehir olabilmesi için kendilerinin çeşitli kurum ve kuruluşlara sunduğu önerilerin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Aydın, şunları söyledi: 
"Bizler inşaat müteahhitleri olarak insanoğlunun doğduğu mekândan tutun ölüp defnedildiği mezara kadar olan tüm yaşam alanlarında şehre ve insana hizmet etmekteyiz. Ağır ve tehlikeli iş alanında bu meslekte her şeyini ortaya koyan müteahhitler hükümetimizin ve yerel idarelerimizin yapmış olduğu birçok alandaki yeni düzenlemeye destek olmuştur. Müteahhitlik sektörünün güven endeksinin yukarı çıkması için müteahhitlik hizmet kanunu yapı denetim kanunu ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konuların sektörün rehabilitasyonu için gerekli olduğunu yetkililerle paylaşmıştır. Bakanlığımızın ve Belediyelerimizin idarelerimizin sektörün Kayseri’yi marka şehir yapma yolundaki çabalara yerel ve genel idarecilerimizle birlikte hareket ederek biz müteahhitler olarak bu eseri birlikte imar etmek istiyoruz. Kayseri’yi ülkemizin marka şehri yapmak istiyorsak; Sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi birlikte değerlendirip hayata geçirerek şehrimize ve insanımıza layık olduğu hizmetlerimizi yapmalıyız. Sorunlarımız ve Çözüm Önerilerimiz; Çalışanlarımızın 5544 sayılı mesleki yeterlilik kanunuyla nitelikli iş gücüne kavuşmaları için belgelendirilmesi desteklediğimiz bir süreçtir. Ancak; her sınava girecek ustanın 750/800 TL sınav ücreti yatırmasının ön koşul olması çalışanlarımızın bu belgeye müracaatlarının önündeki en büyük engeldir. Bir başka neden ise sınav sürecinin kameralar karşısında, proje üzerinden sorunlarla uzman usta statüsü verecek derecede olması nedeniyle burada sınavı geçemeyeceklerini ve yatırdıkları paranın geriye alamayacakları kaygısı yatmaktadır. Bir başka sorunda inşaatta ustanın yanında kalfa, çırak ve düz işçilerimizde belge sistemi nasıl olacak belli değil bu ve benzeri nedenlerle çalışanlar hem sınav öncesi eğitime hem de sınava müracaat edemiyorlar. Bu nedenle 26 Mayıs 2016 tarihine kadar verilen sürenin en az bir yıl uzatılması sektörün durmaması için zorunlu görünmektedir." 

" ŞU AN ŞEHRİMİZDE HEM BELEDİYE YETKİLİLERİ HEM MÜTEAHHİTLER HEM DE ARSA SAHİPLERİ ZOR DURUMDADIRLAR" 
Daha sonra "İmarlı alanlar tip yönetmeliği ile Türkiye’mizde tüm şehirlere tek tip elbise giydirilmek istenmektedir" diye ifadeler kullanan Aydın, "İmarlı alanlar tip yönetmeliği ile Türkiye’mizde tüm şehirlere tek tip elbise giydirilmek istenmektedir. Bunun şehirlerin marka şehir olmasının önünde en büyük engel olacağı için her şehrin imar planlarının o şehrin kimliklerine göre yerel yönetimlere yetki verilmelidir. Bu yönetmelikten dolayı şu an şehrimizde hem belediye yetkilileri hem müteahhitler hem de arsa sahipleri zor durumdadırlar. İnşaat sektörü bu şekilde durursa Kayseri büyük zarar görür. Bunun bir an önce çözüme kavuşması şarttır. Büyükşehir belediyesinin ilgili birimlerinin aldığı kararla Lejantın 20. Maddesi şuanda Kayserimizde uygulanmaya çalışılıyor. Burada en büyük sorun 7 metrelik yol ile 50 metrelik yoldaki imarlı yapıların aynı şekilde izdüşüme tabi tutulması doğru olmadığı düşünülmektedir. En azından 15 metrelik yol ve üzerine belli esneklikler getirilmelidir" dedi. 

"GEREKLİ TEDBİRLER ALINMAZ İSE HEM İSTİHDAMDA HEM DE 250 ALT SEKTÖRDE BÜYÜK SIKINTI ÇIKAR"


Arsa maliyetlerinin yüzde 40'larda olmasının en büyük sorunlardan bir tanesi olduğunu dile getiren Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydın, şu ifadeleri kullandı: 
"Kentsel Dönüşüm uygulamaları çok hisseli yapılar ve alanlarda çoğunlukla yerel idarecilerimizle yürütülmektedir. Arsa maliyetleri % 40’ larda olması en büyük sorun. Müteahhitler bu maliyetler yüzünden zor durumdadır. Burada büyük eşitsizlikler oluşmaktadır. Bunun için yerel idare ve müteahhitlerin bir araya gelerek ortak çözümlere yönelinmelidir. 2016 yılı yapı birim maliyetleri ile müteahhitlere büyük maliyetler getirilmekte. özellikle 10 katlı ile 15 katlı binalara % 38’ e yakın maliyet yüklenmektedir. Bu kaldırılabilir bir maliyet değildir. Faizlerin yüksek olması maliyetlerimizin artması ve alıcıların alım güçlerinin sürekli düşmesi nedeniyle birçok işini iyi yapan firmalar satış azlığından sıkıntı içerisindedir. Bizler bu sektörün yaşaması ve müteahhitlerin basiretli iş adamlar olarak edinimlerini yerine getirmelerini istiyoruz. Bu konuda yerel ve genel idarelerimizce gerekli tedbirler alınmaz ise hem istihdamda hem de 250 alt sektörde büyük sıkıntı çıkacağını kamuoyu ve ilgililerle paylaşıyor saygılar sunuyoruz."
HABER: ALİ TÜRKASLAN - SELAHATTİN KARAKOÇ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39