• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

KAYSERİ İL MÜFTÜSÜ ALİ MARAŞLIGİL:

KAYSERİ İL MÜFTÜSÜ ALİ MARAŞLIGİL:
İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, yılbaşı kutlamaları ile ilgili olarak, ”Bir Noel baba çıkıyor, bunun bizim örfümüzle, adetimizle, ahlakımızla ve dinimizle hiçbir alakası yok” dedi.

İl Müftülük binasında yılbaşı kutlamaları ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, “Evet bildiğiniz gibi yeni bir yıla giriyoruz. Toplumda yeni yılın gelişiyle bir yığın hareketlilik gözleniyor. Biz İslami noktadan yılbaşına baktığımızda karşımıza bir takım dini kurallar çıkıyor. Öncelikle şunu ifade edelim ki İslam dini ve ibadetlerin birçokları orucumuz olsun, din ibadetimiz olsun, zekatımız olsun bunlar hep kameriye yıla göre endekslenmiştir. Yani İslam dininde ibadetlerimiz kameriye yıla göre ayarlanıyor. Zekatımızı ona göre yapar, kurbanlarımızı ona göre keseriz ancak bu güneş yılı ile ilgili ibadetlerimizin yansıyan bir tarafı da var ki oruçlarımızı tutarken imsak vakti güneşe göre, iftar vakti güneşe göre, namaz vakitlerimizde güneş yılına göre oluyor. Dolayısıyla biz bu yılları İslami noktada ibadetlerimizle alakalı olarak bakıyoruz. Bu sebeple bizdeki kutsal günler, mübarek kıldığımız günler hep kameri gününe göre ayarlanır. İslam dininde yılbaşının herhangi bir özelliğinin olmadığının altını çizebiliriz. Yani bizim dinimize göre ve 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gecenin hiçbir kutsiyetinin olmadığını ifade etmek istiyorum. Bu Hristiyan aleminde kutsal olarak görülüyor. Bu İslam’a karşı cephe alan gruplar her zaman kendi örf ve adetlerini bize sevdirmeye çalıştılar, sevdirdiler ve bu örf ve adetleri sevdirirken bir takım şeylerin farkına varmadan bize dayattırdılar. Dayatmakla da bize bir takım şeyleri unutturduklarını rahatlıkla ifade edebiliriz” diye konuştu.
"Yılbaşı derken bütün İslam alemi Mekke’nin fethini unutuyor" diyen Maraşlıgil, “Halbuki biliyorsunuz 1 Ocak Mekke’nin fetih günüdür. İslam’da güzel olan o şeyler unutulurken birde bize birtakım şeyler daha unutturuldu. Yılbaşı denildi, bir bakıyorsunuz yılbaşı geldiği zaman Allah’ın emrettiği şeylerin hepsi yasaklanıyor, Allah’ın yasak kıldığı her şey mubah hale geliyor. Bir Noel baba çıkıyor, bunun bizim örfümüzle, adetimizle, ahlakımızla ve dinimizle hiçbir alakası yok. Onun gerisinde Hristiyanları sevdirmek var. Tabi Hristiyanlıkta insanların bugün kitapları ortalıkta kalmamış. İncil diye bir şey yok. Hepsi nefis ve heva. Nefis ve hevayı bize dayatmış oluyorlar. Bir bakıyorsunuz yılbaşı gecesi oyunlar, eğlenceler, içkiler, kumarlar, bir yığın çirkinlikler, gazetelere bakıyor, televizyonlardan izliyoruz. İşte içki komaları, trafik kazaları ölümler gibi hani burada birtakım yılbaşı eğlenceleriyle kamufle etmeye çalışıyorlar ama yılbaşı geceleri her zaman bu milletler için zararla sonuçlanmıştır. Biz içki komasına giren insanların görüntülerini izlediğimizde içimiz parçalanıyor” şeklinde konuştu.
Yılbaşı geceler yenilen hindiyle alakalı olarak konuşan Maraşlıgil, “Hindiye biz haram diyemeyiz. Yani genelde insanlarımız bu mevsimde hindi eti güzel oluyor diye alıp yiyorlar. Hristiyanlar da adettir ama onlar yılbaşı gecesi yemezler. Müslümanlar hindi yiyeceklerse, Hristiyan alemine benzememek için 31 Aralık’ta yemesinler. Yoksa hindi yemek haram değil” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39