• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 12 °C

Kayseri MHP' Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'ndan ilginç çıkış

Kayseri MHP' Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'ndan ilginç çıkış
Türkmenistan'ın Merv kentinde TİKA'nın katkısıyla yürütülen kazı çalışmaları sürerken MHP'li Yusuf Halaçoğlu'ndan ilginç çıkış: "Sultan Alparslan’ın mezarının yerini biliyorum, açıklamayacağım"

Halaçoğlu Alparslan'ın yerini bildiğini söylese de açıklamıyor......

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkısıyla yürütülen Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan’ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşası Projesi’ kapsamında arkeolojik kazı çalışmaları 15 Eylül 2014 tarihinde başladı.

MHP'Lİ VEKİL YANLIŞ YERDE ARANDIĞINI SÖYLÜYOR

Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Eravşar, Prof. Dr. Haşim Karpuz ile Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halit Çal’ın eşbaşkanlığında Türkmenistan’ın Merv kentinde kazı çalışmaları sürerken Türk Tarih Kurumu (TTK) eski başkanı MHP Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, kazı çalışmasının yanlış yerde yapıldığını savundu.

"MEZAR YERİNİ YÜZDE 99 ORANINDA TESPİT ETTİM"

Halaçoğlu, “Sultanın mezarını yanlış yerde arıyorlar. Gerçek mezar yerini TTK başkanlığından ayrıldıktan hemen sonra, 2008 yılında tespit etmiştim. O dönem Kültür Bakanlığı Müsteşarı olan İsmet Yılmaz’la bölgeye gitmiştik. Sultan Alparslan’ın mezar yerini yüzde 99 oranında tespit etmiştim. Türkmenistan’la protokol imzalanıp, arkeolojik kazılar yapılacaktı. Ancak imza aşaması uzadı. Ben de siyasete girip MHP’den milletvekili oldum. Sonrasında da beni arayıp, gerçek mezar yerini soran olmadı” dedi.

"YENİ SENCER'DE DEĞİL"

Halaçoğlu, Alparslan’ın Çağrı Bey’in yanına gömüldüğünü belirterek şunları kaydetti;

“Bölgeye gittiğimde birkaç noktanın krokisini çizmiştim. Yapılacak sözleşme çerçevesinde Türkiye’den gidecek ekibin başında olacaktım. Alparslan’ın türbesini, Sultan Sencer’in türbesinin olduğu çevrede arıyorlar. Sencer’in türbesi yeni Merv’de ortaya çıkarılmıştı. Ancak Sultan Alparslan’ın mezar yeri Sencer’in olduğu yerde değil. Türk hükümdarın babası Çağrı Bey’in yanına gömüldüğü biliniyor. Mezar yerinin bulunmasından sonra türbe inşa edilecek. Yarın biri gerçek mezar yerini bulursa rezil olurlar.”

"SAMİMİ OLSALAR BENİ ARARLAR"

Üç ayrı Merv şehri olduğunu dile getiren Halaçoğlu şöyle devam etti;

“Modern Merv, Sultan Sencer’in Merv’i ve köhne Merv. Bu yerler birbirlerine bitişiktir. Asıl mezar yerini siyaseten istismar etmemeleri için açıklamayacağım. Samimi olsalar beni arayıp davet ederlerdi. Bana gelip ‘Hocam bu konuda yardımcı olun deseler’ bilgileri paylaşırım. Asıl üzücü olan böylesi tarihi bir konuda bile siyasi kimlik ayrımı yapılması. Söz konusu olan MHP veya AKP değil, Türk tarihidir. Türkiye’nin varoluşuna ilk tuğlayı koyan Sultan Alparslan’ın mezar yerinin bulunması partiler ve şahıslar üstü bir konudur.”

TİKA: "28 BİLİM ADAMI KATILACAK"

TİKA ise çalışmalar hakkında internet sitesinden şu bilgileri vermişti;

“Alparslan’ın Merv’de tarihi süreç içinde inşa edildiği bilinen üç Cuma Camisi’nden hangisine gömüldüğü tarihi kaynaklarda belirtilmediğinden ve bu Cuma Camileri’nin yerleri de bilinmediğinden, öncelikli olarak yerlerinin bulunması amacıyla kazı çalışmalarına başlanıldı.

Öncelikle türbenin Macan Cuma Camisi yakınlarında olduğu değerlendirmesi kazı ekibi tarafından yapılmış, bu bağlamda çalışmalar Sultan Sencer Türbesi’nin çevresinde iki farklı bölgede başlamıştır. Toplam 28 kişilik bilim adamı kazı çalışmalarına farklı tarihlerde katılacak.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39