• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Kayseri 6 °C
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C

Kayseri OSB'de bilgilendirme toplantısı

Kayseri OSB'de bilgilendirme toplantısı
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) 2017 Yılı Mali Destek Programları Kayseri Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan ORAN Genel Sekreter Vekili Ahmet Emin Kilci, 2028 hedeflerinde Kayseri’nin 5 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu ifade etti. Kilci, “Bölge planında şu sonuç ortaya çıkıyor. Bölgemiz Argecilik anlamında, katma değer ürün anlamında Türkiye ortalamasının altındadır. Dolayısıyla bizim daha fazla önem vermemiz yenilikçi ve yeni ürün üretebilmek için daha fazla cesaret sahibi olmamız gerekiyor. Bu şu açıdan da önemlidir. İlimizin birim başına ihracat değeri düşüktür ve Türkiye ortalamasının da altındadır. Aynı zamanda biz ne kadar yenilikçi bir ürün üretirsek burada arttıracağız. 2023 hedeflerinde ilimizin 5 milyar dolarlık bir ihracat hedefi vardır. O hedefe ne kadar yaklaşırsak o kadar başarılı oluruz. Bir diğer konu ürün çeşitliliğinin sağlanmasıdır. Gene yapılan araştırmalara göre ilerde ürün çeşitliliği ne kadar fazla ise birim başına o kadar ihracat artmış” diye konuştu.

Türkiye ortalamasına bakıldığında Kayseri’nin ürün çeşitliliği bakımından ilk onda olduğunu kaydeden Kilci konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu elbette bir başarıdır ama bunu neden ilk üçe sokmayalım, neden ürün çeşitliliğimizi daha fazla arttırmayalım, neden yeni ürünler üretmeyelim... Programın bir amacı da yenilikçi ürünlerin artması ve ürün çeşitliliğinin sağlanmasıdır. Fikri mülkiyet haklarının projelere yansımasını istiyoruz. OSB’de endüstriyel tasarım merkezi var. Yeni yönetimimizle beraber tasarım merkezi daha çok çalışıyor. Tasarım merkezimizin çalışmaları gün geçtikçe daha fazla artmaya devam ediyor. Bizler de sanayici olarak mobilya sektörü, elektrikli ev aletleri mutlaka endüstri tasarım merkezinde kullanmamız lazım ve ürünlerimizin katma değerini arttırmamız gerekir. Biz de sizlerin öncelikle tasarım hizmetini alabilmesi desteklemek istiyoruz. Aynı zamanda marka oluşturma yolunda yine de bir katkı yapmayı amaçlıyoruz. KOBİ’lerimizin ARGE ve yenilikçi projeler yapmasıdır. Geçtiğimiz yıllarda da birçok proje geldi. İçerisine baktığımız zaman yenilikçiyiz gibi bir olgu oluşturulmuş durumdadır. İcraata döküldüğü zaman bu projelerin hiçbirini göremiyoruz. Dolayısıyla biraz daha cesaretli olarak, yeniliklere biraz daha para ayırarak, çalışanların iş adamlarını ikna etmesi ile bu desteklerden bir şekilde yenilikçi yollardan faydalanmanızı temenni ediyorum. Devlet bir şekilde desteklerde yardımcı olmaya çalışıyor. Bunlardan en az birinden faydalanmanız lazımdır. Kayseri’nin sanayicisi niye yararlanmasın? Bu desteklerden bizim bölgemize baktığımızda iyi durumdadır. Sonucunda ise yazdıklarımızın uygulanması yönünde biraz başarılı değiliz. Mesela performans göstergeleri diyoruz projelerde. Biz orada yazıyoruz beş tane tasarımlı ürün çıkması proje sunulunca 3 tane çıkıyor. Biz tabi bunlara proje kapsamında bazı aksaklıklar çıkınca göz yumuyoruz ama projede neyi hedefliyorsak onu yazalım. Projeleri yazarken lütfen daha dikkatli olalım. Sizlerden ricamız firma temsilcileri olarak projeleri danışmanlara yazdırsanız da mutlaka ajansa sunulmadan önce okumanız gerekir. Üzerlerine tartışmalar yapmanız ve zaman ayırmanız gerekir. Gelen projeler içerisinden hiç alakası olmayan cümleler çıkıyor. Sonra firmaya sorduğumuzda ‘benim haberim yoktu’ diyor. Böyle olmasını çok da temenni etmiyoruz. Lütfen ipin ucunu danışmana bırakmayın. Sizler de lütfen işin içerisinde yer alın. Kamu kurumları içinde 2 ayrı program var. Bir tanesi sosyal kalkınma ile alakalıdır. Sosyal kalkınmanın üç ayrı önceliği vardır. Birincisi dezavantaj gruplarının daha fazla sosyal faydaya ulaşması, bir diğeri akıllı şehirleşme, bir diğeri de eğitimdir. Eğitim aynı zamanda toplumuzun en büyük olgusudur. Onun üzerine gitmek gerektiğini düşünüyoruz.”

Ahmet Emin Kilci’nin konuşmasının ardından mali destekler konusunda sunum yapıldı. Toplantıya Kayseri OSB Müdürü Ali Yaprak, Kayseri OSB Müdür Yardımcısı Adil Özhan, Kayseri OSB Basın Yayın Müdürü Recep Yıldırım da katıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39