• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Kayseri Sanayi Gecesi

Kayseri Sanayi Gecesi
Kayseri Sanayi Gecesi -Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: -''Ülkemizi yönetirken insanımız için ne istiyorsak, komşu ülke halkları için de aynı huzur ve güveni arzu ediyoruz. Bu duruş çok kıymetlidir, bunu parayla ölçemezsiniz. Geleceğin dünyası bun
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Ülkemizi yönetirken insanımız için ne istiyorsak, komşu ülke halkları için de aynı huzur ve güveni arzu ediyoruz. Bu duruş çok kıymetlidir, bunu parayla ölçemezsiniz. Geleceğin dünyası bunun değerini daha iyi anlayacak'' dedi.
Bakan Yazıcı, Kayseri Sanayi Odası tarafından düzenlenen ''Kayseri Sanayi Gecesi'' töreninde yaptığı konuşmada, hükümetin 4 yıl için değil, 2023 hedefi için önüne perspektif koyduğunu ve Türkiye'nin lider ülke olması için çalıştığını belirtti.
Sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak üzere hizmet ürettiklerini dile getiren Yazıcı, şunları söyledi:
''Bunun meyvelerini görüyoruz. Dünya, küresel kriz yaşarken, Türkiye krizin içinde parlayan bir yıldız oldu. Bunda üretenin, satanın, milletin ve hükümetin katkısı var. Hükümetimiz başından beri dikkatli çalışma yürüttü. 2002'de bankaların kullandırdıkları kredi miktarı varlıklarının yüzde 23'üydü, şimdi bu rakam yüzde 50'yi aştı. Bunun sebebi kamu borçlanmasının minimize edilmesidir. Gümrükleri bekleme yeri olmaktan çıkardık. Küresel dünyada rekabet çok çetin. Bunlara paralel olarak ürünlerimizi mutlaka marka haline getireceğiz. Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'ye en az 50 marka kazandırmalıyız. Marka başlı başına bir değerdir. Bu anlamda ARGE çalışmaları son derece önemli.''
Türkiye'nin birtakım sorunlarının da bulunduğunu anlatan Yazıcı, tüm sorunları çözmenin yolunun diyalog ortamı ve iletişim kanallarının açık olması olduğunu ifade etti.
Sanayicilerden Suriye ile yaşanan gerginlik nedeniyle bazı gümrük kapılarının kapanması nedeniyle endişeye kapılmamalarını isteyen Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:
''Ülkemizi yönetirken insanımız için ne istiyorsak, komşu ülke halkları içinde aynı huzur ve güveni arzu ediyoruz. Bu duruş çok kıymetlidir, bunu parayla ölçemezsiniz. Geleceğin dünyası bunun değerini daha iyi anlayacak. Suriye ile sınır kapılarımızda sorun yaşıyoruz, ama önlemler alıyoruz. Alternatif güzergahları değerlendiriyoruz. Türkiye'nin yakaladığı ekonomik büyümenin altında yatan faktör güven ve istikrardır. Bunun yanında 3 anahtar vardır: Sosyal güvenlik, ekonomik güvenlik ve hukuksal güvenlik. Bunların sonucunda Türkiye artık edilgen değil etken bir aktör olarak bizi gururlandırıyor.''

-Bakan Yıldız'dan yatırımcılara tavsiye-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ekonomik istikrarın tetikleyicisinin siyasi istikrar olduğunu, Türkiye'nin istikrarın meyvelerini özellikle kriz dönemlerinde hissettiğini vurguladı.
Sanayicinin güçlenmesiyle Türkiye'nin daha da gelişeceğinin altını çizen Yıldız, şunları kaydetti:
''Sanayicilerimizin sürekli kaliteli ve ekonomik enerji temin etmesi için çalışıyoruz. Buradan para kazanmak isteyen sanayicilerimize iki önerim var. Yenilenebilir enerji kaynakları ve özellikle madencilik sektörüyle alakalı yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Türkiye'nin hem çeşitlilik, hem rezerv bakımından zenginliği mutlaka değerlendirilmelidir. Sektör değiştirmek istemiyorsanız, enerji verimliliği konusunda önerilerimiz var. Aynı iş dalında kendisini 1,5-2 yılda amorti edecek yatırımlar var. Bin dolarlık gayri safi gelir elde etmek için 270 litre petrol harcıyoruz. Japonya'da bu 100 litreye kadar düşüyor. Rüzgarla, güneşle, hidroelektrik santrallerle ilgili yatırımlar artmaya başladı. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çok önemli iş ve istihdam imkanları var.''
AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de bütçe görüşmelerinin başladığını hatırlatarak, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinden birinin de bütçeleri olduğunu kaydetti.
Türkiye'de Cumhuriyetin kurulduğu günden beri bütçede güven ve istikrar olmadığını dile getiren Elitaş, son 10 yılda güven ve istikrar ile birlikte huzur ve refahın birlikte geldiğini dile getirdi.
Daha önce vergi gelirlerinin faiz harcamalarını karşılamaya yetmediğini anlatan Elitaş, ''Son 9 yılda Türkiye'nin topladığı kaynağın yüzde 13-14'ü yatırıma dönebilir hale geldi. Bunun için özel sektörün önünü açmak gerekiyordu, bununla ilgili düzenlemeler yaptık. Birçok ülke ekonomik sorunlar nedeniyle siyasi krizler yaşıyor. 9 yıldır taviz vermediğimiz mali disiplin ve siyasi istikrarın ekonomimize yaptığı katkıları görüyoruz'' dedi.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep'te Özel Ekonomi Bölgeleri Çalıştayı'na katıldığını ve Kayseri'ye çok büyük umutlarla geldiğini söyledi. İller arasında güzel bir rekabet olduğunu, bu rekabet ile artık yeni bir kalkınma modeline ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Bu modelin Türkiye'yi 2023'e ulaştıracağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Özel ekonomi modeli, 1980'ler başında İngiltere'de başlamış, daha sonra Singapur ve Çin gibi alanlarda gelişmiş bir model. Türkiye'nin sanayileşmesinde OSB'ler önemli rol üstlendi. Daha sonrasında serbest bölgeler ve teknoparklar geldi, özel ekonomi modeli ise hepsini birden kapsıyor. Bu da artık gündeme gelecek. Önümüzdeki dönemde teşvikler de bu çerçevede olacak. Birlik ve beraberlik içinde bunu da başaracağız. Birlik ve beraberlikle rahmet ve bereket geliyor'' dedi.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, küresel ekonomi için ciddi sıkıntılar ve belirsizliklerin bulunduğu önemli bir dönem yaşandığını ifade etti.
En sorunlu bölgenin AB olduğunu, çözümlenemeyen borç krizinin üretim ve yatırımı etkilediğini ifade eden Dinçer, siyasi krizlerin de ekonomiyi olumsuz etkilediğini, Türkiye'nin ise bu dönemde başarılı bir performans gösterdiğini kaydetti.
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ise, büyümenin en önemli unsurlarından birinin makro ekonomik istikrar olduğunu belirterek, istikrarın korunması için yapılan çalışmalardan dolayı hükümete teşekkür etti.
Hem dünya ekonomisi, hem Türkiye ekonomisi açısından 2012 yılının zor geçeceğini ifade eden Boydak, hükümetten 2012 yılında da yapısal reformlara devam etmesini beklediklerini söyledi.
Konuşmaların ardından, kurumlar vergisi rekortmeni olan firmalar, 2010 yılında en çok ihracat yapan firmalar, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ilk 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan firmalara plaket verildi. Ödül töreni, pasta kesimi ile sona erdi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39