• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

KAYSERİ ŞEKER ÇİFTÇİLERİ;

KAYSERİ ŞEKER ÇİFTÇİLERİ;
ERCİYES DAĞININ ZİRVESİNDE BİLE PANCAR YETİŞTİREBİLECEK KONUMA GELDİK.

Ferhat’ın aşkı Şirine dağları deldirdiyse Kayseri Şeker pancar çiftçileri de kendilerine sunulan

imkanlar sayesinde dağları şeker pancarı ile yeşertmeyi başardılar.

unnamed-(1)-089.jpg

Şeker pancarının çiftçiler açısından umut olması şeker pancarı tarımına ilgiyi artırdı. Münavebeli tarım koşullarında ekimi yapılan şeker pancarı tarımında köyde arazi sıkıntısı olunca çiftçiler atıl arazileri bile tarıma ve ülke ekonomisine kazandırmak için dağların tepesine pancar boru hattı ile su çıkartarak Torosların eteklerinde Armutlu dağı tepesinde şeker pancarı yetiştirdiler. Kayseri Develi İlçesi Köseler Köyü çiftçilerinden Abdullah Barut, Köyündeki atıl duran Armutlu dağı tepesindeki araziyi tarıma kazandırmak adına Kayseri Pancar Kooperatifi aracılığı ile özel boru imalatı yaptırarak zamantı ırmağından aldığı suyu 4 Kilometre uzaktaki dağın tepesine çıkartıp şeker pancarı yetiştirerek hem atıl vaziyetteki araziyi tarıma kazandırdı hem ülke ekonomisine katkı sağlamayı başardı.

Kayseri Şeker’in şeker pancarı tarımındaki yaptığı gelişmeler, çiftçilere sağladığı kolaylıklar, çiftçiler üzerindeki fabrikaya sahiplenme yanında yönetime güven duygusunun artması nedeniyle köylerindeki tarım dışı bırakılan arazileri tarıma kazandırma gayreti içerisine giren bir çok çiftçi gibi Develi İlçesi Köseler köyü Pancar Çiftçisi Abdullah Barut; Toros dağlarının eteklerine ve zamantı ırmağının kenarında bulunan köseler köyünde 1430 rakımlı ve yıllardan beri atıl vaziyette bulunan tarım dışı araziye 100 m kot farkı olmasına rağmen pancar yetiştirme azmi ile gayret ederek özel boru imalatı yaptırıp 4 km uzaklıktaki zamantı ırmağından su getirerek pancarı yetiştirmeyi başardı.

Barut; Fırsat verilse bu imkânlar ve destekler sayesinde Erciyes dağının zirvesine bile boru hattı ile su çıkartıp pancar yetiştirebiliriz dedi. Barut; Geçmişte verimsiz buğday bitmeyen ve taşlık arazi olduğu için çavdar tarlası diye adlandırılan armutlu dağı tepesi için 5 sene önce ben burada pancar ekeceğim desem köylü bana deli derdi. Bu işi kayın biraderim ile birlikte yapıyoruz. Üretimde hırsımız hiç bitmedi. Bir hedefimiz vardı. Sağ olsun şu an ki Yönetimden ve Hüseyin Akay Bey'i yönetimin başına gönderenlerden Allah razı olsun ki bize böyle bir Başkanı gönderdiler. Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay gelince biz çiftçilikte mesafe tanımadık.

Sağ olsun Başkanımız ve diğer yetkililer sayesinde gittik görüştük. Bu mesafeye ve yüksekliğe hangi boru dayanır hangisi iyi olur diye bilgi edindik. Çünkü burada kelepçeli boru dayanmıyor. Burası için özel boru ürettirdiler. Şu an 12 metre uzunluğunda 8 vidayla birbirine tutturuluyor. 2O bar basıyor şu an hiç bir boruda sıkıntı olmadı. Olduğunda sağlıklı sulama yaptık. Tarlaya 600 fiskiye ile sis gibi indiriyor Dekara 6 ton verim alıyoruz. Burası taban bir arazi değil. Bu tarlalara buğday, ileriye patates ekilirdi.

Burada pancarım 400 dekar. Çünkü pancar fazla toprak seçmeyen bir bitki taşın başına eksende bitecek bir bitki. Pancar özellikle suyu ve gübresi olduktan sonra toprak seçmeyen bir bitkidir. Şu anda şeker polarım 19 civarında. 15 gün sonra bu oran 20-22 olacak. Kayseri Şeker'in bu bölgede en yüksek polar veren yeri buralar. Bir tarafımda Toroslar bir tarafımda Erciyes ama zoru başarmak güzel. Sağ olsun çiftçisinin her zaman yanında oldukları için mesafe tanımıyorum, kendime güveniyorum. Özel bir gübre verdiler. Gübrenin faydalarını görüyorum. Bu sene ki gübrenin verim olarak çiftçiye döneceğine inanıyorum. Şu an ben pancar yatırmış değilim ama yatıran arkadaşlarım polar oranında şu sıcakta 18i 19u görüyorlar. Bugün de çok yüksek bir rakam. 15-20 gün sonra %22 polar alacaklarına eminim.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39