• BIST 9126.46
  • Altın 2324.175
  • Dolar 32.3577
  • Euro 35.0008
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

KAYSERİ ŞEKER ÇİFTÇİSİNİ AVRUPAYA GÖTÜRÜYOR

KAYSERİ ŞEKER ÇİFTÇİSİNİ AVRUPAYA GÖTÜRÜYOR
Kayseri Şeker Fabrikası, hem sektöründe hem de Kayseri’de bir ilki daha gerçekleştiriyor. Şirket, çiftçisini: teknoloji, modern tarım, Avrupa’daki diğer şeker fabrikalarının mevcut durumu, işleyişi, fire ve digesyon ölçümü, tarım alet ve ekipmanları, bu
Üreticisinin teknolojiyi ve modern tarımı takip edebilmesini kolaylaştırmak adına benzersiz bir çalışma yürüten Kayseri Şeker Fabrikası, bu alanda adeta yeni bir çığır açıyor. Dün verdiği sözü bugün yerine getiren Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, bu sözün ilk adımı olarak, Çiftçi Eğitim Programına katılacak pancar üreticilerini, çiftçiler huzurunda çekilen kura ile kamuoyuna açıkladı.

Dün akşam yüzlerce çiftçi huzurunda yapılan kura çekilişi ile Avrupa’ya götüreceği 45 çiftçiyi belirleyen Kayseri Şeker Fabrikası, Almanya ve Fransa’da yapılan pancar tarımı ile silo ve söküm konularındaki yenilikler gibi önemli konuları, çiftçisine Avrupa’daki meslektaşları ile anlatacak.

Dün akşam Göl Tesisleri’nde verilen iftar yemeği ve kura çekiliş törenine, Kayseri Şeker Fabrikası’na bağlı ekim yapan İl, İlçe ve köylerden gelen yüzlerce çiftçi katıldı. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Akdeniz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür Levent Benli ve Genel Müdür Yardımcıları ile Pancar Bölge Müdürleri’nin de katıldığı Program öncesi bir konuşma yapan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, pancar üreticilerinin Türkiye’de lider çiftçiler olduğunu belirterek, şöyle konuştu.

“Çiftçiler bize göre gerçek manada alın teri ile geçimini kazanan ve yine alın terini toprağa akıtarak ekmeğini topraktan çıkartan insanlardır. Buna ek olarak, tarımsal ürünlerde kendimizi Avrupa ile karşılaştırdığımız zaman, verim anlamında bazen oradan geri olduğumuzu müşahede ediyoruz. Bizler pancar tarımının Türkiye’deki lider tarım, Pancar çiftçilerini ise önder çiftçiler olarak görüyoruz. Bize göre çiftçilerimizin, tarımın bu alanındaki yeniliklerini ve teknolojiye ilişkin gelişmeleri bizzat yakından takip etmesi gerekiyor. Bunun için de teknolojiyi bizzat yakından değil hatta yerinde takip etmesini arzuluyoruz. Maalesef özellikle Pancarın sökümünden ekimine kadar birçok alanda, belirli verim kayıpları yaşıyoruz. İşte bu kayıpların önüne geçebilmek adına Kayseri Şeker Fabrikası olarak, önemli bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. İşte bugün yapacağımız çekiliş sonrasında bazı çiftçilerimizi Avrupa’ya götürmeyi planlayarak, çiftçimiz adına önemli bir hizmeti hayata geçireceğiz. Bir kısmını Almanya’ya, bir kısmını ise Fransa’ya götüreceğimiz çiftçilerimiz, burada modern tarımın tüm imkânlarını gözleri ile görüp, Türkiye’deki eksiklerini tamamlamaya çalışacaklardır. Malumunuz üzere Avrupa’daki verim bizden hayli yüksek. Tabi oradaki iklim şartlarının da buna etkisi var ama bizler bu verime ilişkin eksiklikleri kısa zamanda kapatacağımız kanaatindeyiz. Bahar aylarında sözünü verdiğimiz bu projeyi bugün hayata geçirebilmenin de mutluluğunu yaşıyoruz. Kampanya aylarında yapılacak bu eğitim programının çiftçimiz ve bizler adına çok faydalı olacağına inanarak, tüm çiftçilerimiz adına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum”

Kayseri Şeker Fabrikası’na bağlı 12 Pancar Bölge Müdürlüğü’nde ekim yapan 4189 çiftçi, bu kura listesine alınırken, kriterler; 50 bin ton üzeri pancar kotası bulunan Bölge Müdürlüğü mevcut kotasının 50 bin Ton’a bölünmesi ile belirlendi. 50 bin Ton’a bölünen toplam pancar kotası üzerinden, her 50 bin ton için o bölgeden sadece bir kişi Yurt Dışı Eğitim Programı’na dahil oldu. Buna ek olarak 12 bölgenin kendi ekim sahasına dahil olan kantar sayısına göre de belirlenen çiftçi sayısı, örneğin 4 adet kantarı olan bir bölge için, 4 adet çiftçi bu programa dahil oldu. Çiftçilerin kuraya katılabilmesi için geçerli kriterler ise 2013 kampanya yılında 100 ton ve üzerinde pancar ekim taahhüdüne girmiş ve bu ekimi gerçekleştirmiş, her aileden yalnız 1 kişiyi kapsadı. 12 Pancar Bölge Müdürlüğü hinterlandında ekim yapan pancar üreticilerinden tespit edilen toplam 4189 çiftçi arasından yapılacak çekiliş sonrasında, 45 pancar üreticisi bu programa dahil olma imkanı kazandı.

Yapılan kura çekimi sonrasında Avrupa’ya gitmeye hak kazanan çiftçilerin isimleri ise şöyle.

ASIL LİSTE

HALİT YILMAZ
ADEM CEVİZ
KADİR ÜNLÜ
DURAN ÇINAR
AHMET AYDEMİR
ERSEL GÖK
ÖMER ULUNÇ
ALİ EVLİ
MUSTAFA FIRAT
MİTHAT HAMAMCI
MUHARREM KAYA
YAVUZ ÜNAL
MUTLU TAŞTEPE
HALİL DUMAN
METİN BİROL
MUSTAFA GEZER
SEYFİ UGUZ
MEHMET GAYRETLİ
ŞABAN TOY
ERDAL ÖZTÜRK
KAZIM YEMEN
HÜSEYİN MEMİK
AHMET ÖCAL
AHMET SÜLLÜ
EMİNE KOYUNCU
MEHMET KOÇ
HANİFİ EKİNCİ
VEYSEL ALTUNOK
HÜSEYİN ÜNAL
NESLİHAN TUNÇYÜREK
ERKAN DEMİROĞLU
KEMAL ERKOÇ
AHMET DOĞAN
MEHMET AÇIKGÖZ
İBRAHİM ÖZTÜRK
HALİT UÇAR
LEYLA ERYILMAZ
MÜNÜR ESİM
YUSUF GÜLDURAN
DOĞAN AKDOĞDU
HACI BEKİR BARUT
İBRAHİM KÖKSAL
EMRAH ÖZÜDOĞRU
FARUK BÜKER
BEYTULLAH ÇATALYÜREK
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39