• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Kayseri Şeker Fabrikası Başkanı Akay 2013 Yılını Değerlendirdi

Kayseri Şeker Fabrikası Başkanı Akay 2013 Yılını Değerlendirdi
Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2013 yılını değerlendirdi. Akay, "2012 kampanya döneminde 339 bin 300 kilogram şeker elde ettik" dedi.
Kayseri Şeker Fabrikası'nın 2013 yılı faaliyetlerini İHA muhabirine anlatan Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2013 kampanya döneminin güzel geçtiğini söyledi. Geçen yıllara göre yüzde 10 oranında daha fazla randıman elde ettiklerinin altını çizen Akay, "Kampanya dönemi çok güzel geçti. Bu kadar büyük hacimli işlerin yapılması esnasında bir kaza bela olmaması çok önemli. Biz çok şükür bir kamyoncu kazasının dışında hiçbir kaza ve arıza yaşamadan bu kampanya dönemini tamamladık. Öncelikle buna şükrediyoruz. Tabi bunun yanında kampanyanın ne kadar verimli olduğunu değerlendiriyoruz. Bu sene buna da çok şükrediyoruz. Verimlilik açısından randıman açısından kampanyamız önceki yıllara göre fark edilecek kadar başarılı geçti. Fark edilecek kadar verimli geçti. Yüzde ona yaklaşan bir artı değeri var. Bu artı değeri sadece işletme bazı olarak değerlendirmiyorum. Ziraat bazı olarak da değerlendirerek söylüyorum. Tarladaki üretimden itibaren değerlendirerek söylüyorum. Tarlada ki üretim verimliliği, şeker oranının yüksekliği geçmiş yıllara göre yine fazla. Buradaki fabrikalarımızda üretimde ki randımanda geçmiş yıllardan fazla. Biz aşağı yukarı hesapladığımızın bu sene yüzde 10 fazlası şeker ürettik" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİM FAALİYETLERİNE GAYRET GÖSTERİYORUZ"

Şeker fabrikası olarak çiftçinin daha faydalı olması için eğitim faaliyetlerine önem gösterdiklerinin altını çizen Hüseyin Akay, verimi artırmak için çalıştıklarını söyledi. Akay, "Biz eğitim faaliyetlerine çok gayret gösteriyoruz. Yani bu bir komple sektördür. Yani bir entegrasyondur. İşin içerisinde üretimle beraber ziraat var. İşletme var. Kimyasal işlemler var. Bu hepsi bir arada yürüyen sistemdir. Bu sistemin bir parçasının iyileşmesi tek başına yeterli değildir. Sistemin tamamının yürütülmesi önemlidir. Biz tarladan başlayan bu zinciri tarladan başlayarak verimi artırma işinde oluyoruz. Ocak, Şubat, Mart ayları bizim ölü sezonu olarak değerlendirdiğimiz aylardır. Çiftçilerimize eğitim semineri yapıyoruz. Bunu çok ciddi boyutlarda yapıyoruz. 12 bölgemizde en az 300 çiftçimizin katılacağı toplantılar yapıyoruz. Bu 3 aylık süreçte asgariden 3 bin çiftçiyi bu eğitim seminerlerinden geçiyoruz. Bu sene Avrupa'ya bile çiftçi gönderdik. Bu eğitime verdiğimiz önemin ifadesi olarak tarlada gitti çiftçilerimiz. Toplamda 50-60 tane çiftçimiz özellikle Almanya ve Belçika'da tarlada bizzat üretimi ve sökümü gördü. Pancarın ne şekilde istiflendiğini ve ne şekilde sevk edildiğini gördü. Oranın çiftçileri ile konuları değerlendirme imkanı buldu. Bunlar bize dönüşü olacak konulardır. İlerleyen üretim dönemlerinde bize pozitif dönüşü olan değerlendirmeler diye düşünüyorum" diye konuştu.

"100 GÜN ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"

2013 kampanya döneminde Boğazlıyan Şeker Fabrikası'nın 84, Kayseri Şeker Fabrikası'nın da 87 gün çalıştığını dile getiren Akay, 100 gün çalışmak istediklerini belirtti. Akay, "Toplamda 9 bin çiftçimizle sözleşme yapılmıştı. 250 yerleşim yerine çiftçilerimiz ile sözleşme yapıldı. Bu sözleşmelerin sonucuna göre üretim gerçekleştirildi. Boğazlıyan Şeker Fabrikamız 84 gün, Kayseri Şeker Fabrikamızda 87 gün çalıştı. Bu bize yetmiyor. Ama elimizdeki mevcut kotaya göre gerçekleştiriyoruz. Yüzde 10'luk bir artışta olduğu için tabi ki bu güne de yansıdı. Üretim miktarının yüzde 10 artmasından dolayı 8-9 gün fazla çalışmış olduk. Geçen sene bu fabrikaya 75 gün yetmez diye söylüyordum. Bu bize yeterli bir süre değildir. Ama fabrikanın kotası birlikte değerlendirildiğinde bu kadar süre çalışılıyor. Ümit ediyoruz ki bu ilerleyen zaman içerisinde 100 gün gibi çalışabileceğimiz bir noktaya gelsin. Bu sözleşme yaptığımız çiftçilerin rahatlıkla başarabileceği bir iştir. Hiçbir sıkıntımız yok" ifadesinde bulundu.

"TÜRK-ŞEKER'İN ŞEKER MALİYETLERİNİ YÜKSEK TUTMASINDAN DOLAYI ŞEKERİN FİYATI YÜKSEK"

Şeker fiyatlarının yüksek olmasına da değinen Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şöyle konuştu:

"75 milyon insan yüksek fiyattan şeker yiyorlar diyorlar. Doğru. Ama bunun kabahati bizimki gibi kuruluşlarda değildir. Bunun kabahati Türk-Şeker'in şeker maliyetlerinin yüksek olmasındadır. Bende onların verimsizliğini anlatıyorum. Bunlarla bu işin yürümeyeceğini anlatıyorum. Bunların pancar çiftçisinin elinde yürütülerek kapasitesinin artırılarak yürümesi gerektiğini anlatıyorum. Türkiye şeker pancarından şeker üretilen ülkeler arasında önemli bir aktördür. Dünyada 45. Sırada AB'de 3. Sıradadır. Şimdi bu sektörde bu kadar önemli olan Türkiye'yi sektörün dışına çıkarttığımızı düşünelim. Ne olacak dünyadaki şeker üretim dengesi bozulacaktır. Biz şeker üretimini ortadan kaldırdığımız zaman dışarıdan ucuz şeker alma imkanımız olacak mı?"

Akay ayrıca, "Bu kampanya döneminde toplamda 2 milyon 159 bin ton çiftçiden bedele esas dediğimiz pancar aldık. Bunu 2 milyon 139 bin tonu işletmede işlendi. Bunun sonucunda 339 bin 300 ton bir şeker elde edildi" dedi
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39