• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

KAYSERİ ŞEKER SAYESİNDE YENİ BİR SEKTÖR DOĞUYOR “MAUS OPERATÖRLÜĞÜ”

KAYSERİ ŞEKER SAYESİNDE YENİ BİR SEKTÖR DOĞUYOR “MAUS OPERATÖRLÜĞÜ”
Tarım sektöründe iş makinası operatörlüğü alanında yeni bir iş kolu oluşuyor.

Kayseri Şeker ile anlaşma yapan nakliye kooperatifleri pancarların nakliyesi ile ilgili yapılan anlaşma kapsamında aldıkları maus ve 6 sıralı pancar söküm makinaları ile üyeleri olan kamyonculara iş imkanı sağlarken Maus ve Pancar Söküm makinası operatörlüğü alanına eleman yetiştiriyorlar. 
Kayseri Şeker Fabrikasına pancar sözleşmesi yapan 12 Bölgede olduğu gibi 230 bin ton pancar ekim sözleşmesi yapılan Yeşilhisar bölgesinde de Yeşilhisar taşıyıcılar kooperatifi tarafından alınan 1 adet 6 sıralı pancar söküm makinası ve 2 adet Maus makinası sayesinde hasat edilen şeker pancarının yüzde 80’lik oranı maus ile taşınıyor.
Pancar söküm makinası ve “toprağın efendisi” olarak adlandırılan maus makinaları pancar tarlalarında pastırma sıcaklarında gün ağarmasından gün batımına kadar yaklaşık 10 saat çalışıyor.
Yeşilhisar Bölgesi Maus ve 6 sıralı pancar söküm makinası operatörü Mustafa Karakaya, "Yeşilhisar Motorlu Taşıtlar Kooperatifinde maus ve pancar söküm makinesi operatörlüğü yapıyorum. Bu bölgeye 3 yıldır hizmet veriyoruz. Söküm makinası ve maus aracılığı ile pancarın üzerindeki toprak ve pür tamamen tarlada kalıyor. Yapraklarda kalıyor ve böylelikle doğal gübre oluyor. Şu andaki yapılan verimle yüzde 6 fire veriyor. Maus ve söküm makinası operatörlüğünü Yeşilhisar Motorlu Taşıtlar Kooperatifinin 2012 de ki almış olduğu makinada Almanlar tarıfından verilen kurs da öğrendim. Eskiden bölgemizde kepçe ile yükleme yapılırdı. Şimdi mauslar ve söküm makinaları çıktı. Şu anda bu işler biraz teknik iş oldu" dedi.
Karakaya, "Önümüzdeki yıllarda Maus operatörlüğü bir sektör haline gelir. Kalifiye elaman yetişmeli. Pancar söküm makinası 465 bin Euro civarında böyle bir makinayı kullanırken hemen hemen her şeyine dikkat ediyorum. Vatandaşa güzel hizmet vermeye çalışıyoruz. Makina ilk olarak baş kesimi dediğimiz et oranı dediğimiz yerini alıyoruz sonrada çiftçi nasıl istiyorsa o şekilde söküyoruz. Makinamızın haznesi 22 ton alıyor. Saatte 1 hektar söküm yapıyor. Günlük 130 - 140 dönüm maus ile yaklaşık 9 saatte 125 kamyon yükleniyor" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39