• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

KAYSERİ ŞEKER:

KAYSERİ ŞEKER:
KAYSERİ ŞEKER, YABANCI ÖĞRENCİLERE KOOPERATİFÇİLİK KONUSUNDA İYİ ÖRNEK OLDU

www.kayserinews.com kayserinin en güncel haber sitesi mutlaka tıklayın facebook sayfamız ve twitter sayfamız'dan takip edebilirsiniz.

Kayserinews.com@Kayserinewscomtwittersayfamıztakip edebilirsinizTIKLAYIN,BEĞENİ,YAPIN-FACEBOOK-SAYFASI-HABER-TAKİP-SİSTEMİ .https://www.facebook.com/kayserinewscom-261415263889283/?fref=ts

 

 

Başbakanlık Yurtdışı Türkleri ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Medeniyetin Burçları Derneği “Kalkınmada Kooperatifçiliğin önemi” konulu uluslararası konferans düzenlendi. Medeniyetin Burçları Derneği toplantı salonunda gerçekleştirilen Konferansta konuşmacı Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay oldu. 


25 farklı ülkeden yüksek lisans, doktora öğrencisi ile akademisyenlerin katıldığı Konferans öncesi konuşan Dernek Başkanı Ali Dursun; Medeniyetin Burçları derneği olarak 25 farklı ülkeden Kayseri’ye eğitim amacı ile gelen öğrencilere yönelik olarak düzenlenen seri konferansların sürekli yapıldığını söyledi.

Ali Dursun, Yüksek Lisans ve doktora öğrencilerinin ekonomi, kalkınma ve istihdam gurubuna yönelik olarak, Kalkınmada Kooperatifçiliğin önemi konusunda iyi örnek olan ve başarılı uygulamaları ile sesini duyuran Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ı davet ettiklerini bildirdi. Ali Dursun, "Sayın Hüseyin Akay'ın tecrübelerini ve bilgi birikimini öğrencilerimizle paylaşmasını arzu ettik. Davetimize icabet ettiği için kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.


Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Başbakanlık Yurtdışı Türkleri ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Medeniyetin Burçları Derneğinin yurt dışından eğitim amacıyla gelen öğrencilere yönelik olarak düzenlemekte olduğu konferansların önemine dikkat çekti. Başkan Akay, Kalkınmada Kooperatifçiliğin öneminin iyi uygulamalarının başka ülkelere de örnek olabileceğini belirtti.
Kooperatifçiliğin dünyada aşağı yukarı 200 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Başkan Akay, Avrupa’daki Kooperatifçilik uygulamalarından örnekler verdiği konferansta Osmanlı devleti döneminde ülkemizde Kooperatifçiliğin Sadrazam Mithat Paşa öncülüğünde başladığını söyledi.


Konuşmasında, tarımsal amaçlı kooperatifçilikte arazi yapısının önemine dikkat çeken Başkan Akay; "Bu konuda Türkiye’de Miras hukukundan dolayı parçalı bir arazi oluşmuş. Almanya’da ise önemli reformlar yapılarak arazilerin parçalanmasının önlendiğini belirtti ve Konferansa katılan öğrencilerimiz arasında Afrika’dan, Afganistan’dan, Kırgızistan’dan arkadaşlarımız var. Onların da ülkelerinde Tarımsal anlamda bir çalışma yapılacaksa tarımsal bir reform yapılması gerekir" dedi.
Başkan Akay; Türkiye’de kooperatifçiliğin küçük ve orta ölçekli çiftçiler üzerinde etkili olduğu, tarımdan geçinen nüfusun kooperatife ihtiyacı olduğunu belirterek "Türkiye’nin bu konuda bir dönüşüm yaşaması gerekiyor. Ama bu dönüşümü yaşayabilmesi, bir takım tedbirleri almakla mümkün olabilir. Çok sayıda çiftçi kooperatifçilikten faydalanıyor ama Türkiye’de çiftçilerin kendilerine özgü bir sermaye yapısı yok. İşletmelerin ve arazilerin küçük olması yanında tarımda teknoloji sürekli değişerek yeni makinalar icat ediliyor. Bu makinaları temin edebilmekte çok kolay değil. Onun için asıl bugün bu çiftçilerin varlıklarını sürdürebilmesi önemli. Bu noktada Kooperatife çok önemli görevler düşüyor.
Ülkemizde 1926 yılından itibaren Şeker Fabrikaları kurulmasıyla birlikte Pancar kooperatifleri kurulmaya başlanmış. Şu anda Türkiye’de 31 tane Pancar Kooperatif var. Ama bu 31 tane Pancar Kooperatifinin içerisinde ortaklarına ancak 10 -12 tanesi iyi hizmeti verebiliyor. Bunlardan bir tanesi Kayseri Pancar Kooperatifidir. Kooperatifimizin Yozgat, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Kırşehir ve Kayseri’de 76.500 ortağı bulunmaktadır. Bu kadar İl’de ortak olmakla birlikte bizim hizmet verdiğimiz, tarımsal üretimde katkı sağladığımız ortak sayısı 10 -12 bin civarındadır" diyerek üyelerine kooperatif olarak sağlanan hizmetleri anlatarak konuşmasını şu şekilde devam etti:
"Sizlere tavsiyem, herkesin yaptığı işi ciddiye alması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ile gelişmiş ülkeleri karşılaştırdığımız zaman bizim tek farkımız onlar bir sistem kuruyorlar. Bu işi çok zekâlı ve tecrübeli insanlara yaptırıyorlar. Herkeste bu sisteme uyuyor. Biz de ise bu konuda bir gevşeklik var. Biz kurulan sistemi kısa zamanda bozmaya çalışıyoruz. Bunun içinde bir ciddiyetsizlik ve disiplinsizlik oluyor. Bir de biz ekip çalışması için yeterince uyumlu değiliz. Bir hedefe ulaşma konusunda yeterli performansı ortaya koyamıyoruz. Türkiye eğer bunları başarabilirse o ülkeleri geçer. Sizlerin ülkesinde de bu başarılırsa önemli bir mesafe kat edersiniz dedi.
Konferans sonunda öğrencilerden gelen Başka ülkelerle beraber ortak kooperatifçilik yapılabilir mi, Verimli tarım arazilerinin korunması gibi soruları da cevaplayan Başkan Akay, Çiftçiliğin bir meslek olarak benimsenip çiftçi yetiştirmek gerekir. Bunu yaparsak pek çok genç buna ilgi gösterebilir"

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39