• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C

KAYSERİ’DE EVDE DİYALİZ DÖNEMİ HIZLANACAK

KAYSERİ’DE EVDE DİYALİZ DÖNEMİ HIZLANACAK
Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Oymak, Kayseri’de bulunan diyaliz hastalarının, belirli bir eğitimden geçtikten sonra hiçbir ücret ödemeden evde diyaliz hizmeti alabileceklerini söyledi.

Kayseri’de bulunan diyaliz hastalarının, belirli bir eğitimden geçtikten sonra hiçbir ücret ödemeden evde diyaliz hizmeti alabileceklerini söyledi. 
Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şubesi’nin düzenlemiş olduğu bilgilendirme toplantısına katılan Prof. Dr. Oktay Oymak, yaptığı konuşmada evde diyaliz hizmeti hakkında bilgi verdi. Eğitim alabilecek sağlık düzeyine sahip hastaların bu hizmetten faydalanabileceğine vurgu yapan Oymak,”Bu etkinliği düzenlemekteki amacımız, Türkiye’de 50 bin’in üzerinde olan diyaliz hastalarına nasıl daha iyi ve rahat tedavi olanakları sağlanabilir. Bunları tartışmak üzerine düzenlenmiş bir toplantıdır. Toplantının gündem konularında, öncelikle karın diyalizidir. Türkiye’de diyaliz hastalarının yaklaşık yüzde 6’sı bu yöntemi kullanabiliyor. O kadar yaygın değil. Diğer konumuzda diyalizin evde uygulanma şansı var. Uygun hastalarda evlerinde diledikleri zaman bu tedaviyi yapma şansları olabiliyor. Aynı hemodiyaliz merkezlerinde ki sistem evlerine kurulabiliyor. Bunun için ücret ödemiyorlar. Buna sadece bir oda ayırmaları gerekiyor. Hastaya bir eğitim veriliyor. Kendi damar yolunu kendisi açabiliyor. Bunun avantajı da hastanın dilediği zaman diyalize girebiliyor olmasıdır. İsterse gece yapar, isterse de gündüz yapabilmektedir. Daha uzun diyaliz yapabiliyorlar. Tabi ki bunları öncelikle hastanın yapabilmesi gerekiyor. Bunlarda ancak eğitimde öğrenilebiliyor” dedi.
Evde diyaliz hizmetlerinin eğitim biriminden sorumlu olan Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz da,” Ev diyalizine yaklaşık 2 önce başladık. O zamandan bu yana aktif 8 tane hastamız var evde hizmet gören bu hizmetin gelmesiyle birlikte ülkemizde maddi durumu iyi olmayan hastalarında kendisinin evde diyaliz makinası hizmetini alabilmesinin önü açılmıştır. Bütün diyaliz hastaları bunu yapabilir. Eğitim sürecinde kliniğimizde verdiğimiz bilgiler doğrultusunda, evde makine kullanımı ve diğer teknik konular hastaya öğretilmektedir. Bunun ilgili hastanın cebinden herhangi bir ücret çıkmamaktadır” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39