• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • Kayseri 6 °C
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C

KAYSERİ'DE HAC KURALARI ÇEKİLİYOR

KAYSERİ'DE HAC KURALARI ÇEKİLİYOR
KAYSERİ İL MÜFTÜSÜ ALİ MARAŞLIGİL:
HAC KURALARI ÇEKİLİYOR
''GEÇEN SENE KAYSERİ'DEN 1822 VATANDAŞIMIZ HACCA GİTTİ, BU SENE KAYSERİ'DEN 32 BİN 183 KİŞİ KURAYA TABİ OLACAK VE 1500-2000 ADAYIMIZIN HACCA GİDECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ''
''KURADA İSMİ ÇIKAN HACI ADAYLARIMIZ, 8 NİSAN İLE 19 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA KESİN KAYITLARINI YAPTIRABİLECEKLER''
''BU YIL, ŞEHİT YAKINI, GAZİLER VE EŞLERİ İÇİN 600 KİŞİLİK FARKLI BİR KONTENJAN AYRILDI, HER İLDEN GİDECEK ŞEHİT YAKINI, GAZİ VE EŞLERİNİN İSİM LİSTESİ, DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN İL MÜFTÜLÜKLERİNE BİLDİRİLECEK''

2013 yılı Hac kuraları, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda yarın (28 Mart Perşembe) çekiliyor. Kurada ismi çıkan hacı adayları, 8-19 Nisan tarihleri arasında kesin kayıtlarını yaptırabilecekler.

Hac kuralarının çekilmesi nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, ''Allah nasip ederse yarın Diyanet İşleri Başkanlığımızın toplantı salonunda 2013 yılı hac kuraları çekilecek, böylece 2013'te Hac'ca gidecek olan hacı adayları belirlenecek. Bu sene Türkiye geneli yeni kayıt 290 bin kişi, toplam kuraya tabi olacak hacı adaylarının sayısı ise 1 milyon 373 bin 185 kişi. Kayseri'den 32 bin 183 kişi kuraya tabi olacak. Geçen yıl Kayseri'den bin 822 hacımız Hac'ca gidip geldi. Bu sene de inşallah Kayseri'den bin 500-2 bin rakamları arasında hacı adayımızın hac ibadetini yapacaklarını ümit etmekteyiz. 2009 yılından beri devam eden bir sistem uygulanıyor. Bu sisteme göre 2013 yılında hac için kaydolan hacı adaylarımız 1 kez kuraya girecekler, geçen yıl kayıt yaptıran adaylarımız ise 4 defa kuraya tabi olacaklar. Yedi yıldan beri sırasını bekleyenler varsa, 7 yıldan beri kaydı yenileniyorsa, onlar da 49 defa kuraya tabi olacaklar. 2007 yılından bu yana 120 bin civarında hacı adayımız bekliyor'' dedi.

İnsanların Hac'ca gitmek için ellerinden geleni yaptığını, çok gayret sarf ettiklerini belirten Maraşlıgil, ''Allah-u Teala hazretleri hacca gitmek isteyenlerin niyetlerini kabul ve makbul eylesin. Tabi hacca gitmek isteyip de gidemeyenlerin her niyetinin karşılığında inşallah amel defterlerine bir hac sevabı yazılacak. Vatandaşlarımızın bu uğraşları, gayretleri boşa gitmiyor. Biz niyetlerimizi ihlaslı, sağlam, sağlıklı bir şekilde Allah'a müteveccih bir şekilde yaptığımız sürece bunlar hiçbir zaman boşa gitmeyecektir'' diye konuştu.

Maraşlıgil, Diyanet İşleri Başkanlığının 2013 yılında getirdiği bir takım kolaylıklar, yenilikler bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Geçen yıllarda hacı adaylarımız kura çekiminden sonra kontenjan belgelerini Müftülüklerden alıyorlardı. 81 ilin Müftülükleri önünde bir yığın izdiham oluyordu. Bir tarafta şirket mensubu insanlar, bir tarafta hacı adayları, bir yığın sıkıntılar yaşandı. Ancak Kayserimizde böyle bir sıkıntıya şahit olmadık. Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığımız getirdiği yenilikle, kontenjan belgelerini her bir hacı adayımızın bizzat adresine gönderecek. 8 Nisan 2013 tarihine kadar hacı adaylarımız evlerinde kontenjan belgelerini inşallah almış olacaklar. Şayet 8 Nisan'a kadar kontenjan belgelerini herhangi bir sebeple herhangi bir aksaklıkla kontenjan belgelerini alamamışlarsa, o takdirde Müftülüklere müracaatlarıyla kurada adı çıkanların kontenjan belgeleri Müftülükler aracılığıyla verilecek. Ama esas olan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderilmesidir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kontenjan belgeleri adreslerine gönderilen hacı adaylarımız, Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu ya da herhangi bir şirket organizasyonuyla gitmek istiyorsa, bu isteğini internetten yapabilir. Bu başvuruyu Müftülüklerden de yapabilir, internetten de yapabilir.''
Hacı adaylarından kurada ismi çıkıp da Hac'ca gitmeden vefat edenler olduğunu ve bunların yerine çocuğu ya da bir yakınının Hac'ca gittiğini vurgulayan Maraşlıgil, ''Bu şekilde vefat eden yakınının yerine hacca gidenler için Diyanet İşleri Başkanlığında bir kayıt tutuluyordu. Tekrar kendi adına hacca gitmek istediği zaman ise bu kayıt karşısına çıkıyor ve hacca gidemeyeceği söyleniyordu. Başkanlık bunu bu sene itibarıyla kaldırdı, ölen hacı adaylarımızın yerine gidenlerin kaydı tutulmayacak, arşivlenmeyecek. Kendi adına tekrar hacca gitmek istediği takdirde onun kaydı alınacak ve kuraya tabi olacak. Ayrıca 12 yaşın altında ailesiyle Hac'ca gidenler de arşivlenmiyor, kayıtları tutulmuyor. Ancak 12 yaşın üstündeki gençlerimiz aileleriyle hacca gitmişlerse onlar kayıt ediliyor ve arşivleniyor. Bu nedenle hacca giderken hacı adaylarımızın çocukları için bu ayrıntıya dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz'' dedi.

-ŞEHİT YAKINLARI, GAZİ VE EŞLERİNE ÖZEL KONTENJAN-
Şehit yakınları ve gazilerle eşlerinin de kuraya tabi olduklarını belirten Maraşlıgil, ''Kurada adları çıktığı takdirde hac görevini ifa edecekler. Bu sene yine Başkanlığımızın getirdiği bir yenilik var. Buna göre, hac kurası dışında 600 şehit yakını, gazi ve eşi için bir kontenjan ayrıldı. Bunlar ekstradan hac görevlerini yapacaklar. Çünkü bunlarla ilgili bir yığın birikinti var. Başkanlığımız bu birikintileri eritmeye çalışıyor'' ifadelerini kullandı.

Maraşlıgil, şehit yakını, gazi ve eşleri için Türkiye genelinde 600 kişilik bir kontenjan olduğunu, bunların isimlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleneceğini ve her ilden gidecek şehit yakını, gazi ve eşi için isim listelerinin il Müftülüklerine gönderileceğini bildirdi. Maraşlıgil, ''İsim listeleri İl Müftülüklerine gönderildikten sonra 25 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında kesin kayıtlarını inşallah yaptırmış olacaklar. Bu şehit yakınları, gazi ve eşleri için de bir yenilik'' diye konuştu.

-KURA ÇEKİMİ CANLI YAYINLANACAK-
Maraşlıgil, geçen yıllarda hac görevi için 2 bin 730 avro alındığını, artık bu ücrette 30 avroluk bir indirim yapıldığını da bildirerek, ''Diyanet İşleri Başkanlığı'nda yapılacak olan hac kurası çekimi belli bir frekanstan canlı olarak yayınlanacak. İsteyen hacı adaylarımız, bulundukları yerlerden kura çekimini canlı olarak izleyebilecekler. Kurada ismi çıkan hacı adaylarımız, 8 Nisan ile 19 Nisan tarihleri arasında kesin kayıtlarını yaptırabilecekler. Hacı adaylarımızın niyetlerinin Allah katında makbul olmasını niyaz ediyoruz. Allah'u Teala niyetlerinin sevabını, ecrini, mükafatını versin. Sırada bekleyenlere de kısa zamanda o mübarek beldeleri, Kabe'yi, Medine-i Münevvere'yi ziyaret etmeyi nasip eylesin'' dedi.





  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39