• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 19 °C

KAYSERİ'DE KAÇAK AKARYAKIT 3 İSTASYONA EKSİK CEZASI

KAYSERİ'DE KAÇAK AKARYAKIT 3 İSTASYONA EKSİK CEZASI
"KAÇAK AKARYAKIT YOK, 3 İSTASYONA EKSİK CEZASI"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce yapılan denetimler sonucunda, Kayseri'de bulunan 207 akaryakıt ve 190 LPG ikmal istasyonlarının denetimden geçirildiği açıklanırken, yapılan açıklamada, 3 LPG istasyonuna 'Eksik ölçüm' yaptığı tespit edilerek cezai işlemin uygulanacağı belirtildi. 
Açıklamada ayrıca, Kayseri ve civarında, kaçak akaryakıta rastlanılmadığı dile getirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Kamil Akçadırcı, yapılan denetimler sonucunda, istasyonlarda tüketiciye satılan akaryakıt ve LPG'nin doğru miktarda verilip verilmediğinin kontrolü amacıyla bin 220 sayacı denetlediklerini belirterek, "3 istasyonda 6 sayacın eksik ölçüm yaptığı, tarafımızca tespit edilmiştir. Bahse konu iş yerleri ile ilgili olarak tutanaklar düzenlenmiş, sayaçlar mühürlenmiştir. Buralara il Müdürlüğümüzce 3 bin 516 sayılı ölçüler ve Ayar Kanununun hükümlerine göre idari para cezası uygulanacaktır" dedi.
Akçadırcı, "İlimiz sınırları içerisinde petrol ve LPG piyasasında faaliyette bulunan akaryakıt ve LPG otogaz istasyonlarına yönelik olarak 20-24 Ekim 2014 tarihleri arasında, Bakanlığımız koordinatörlüğünde komşu İl Müdürlüklerinin personelleri; İl Müdürlüğümüz personeli, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü personelinin de katılımları ile geniş çaplı bir denetim yapılmıştır" dedi.
"Akaryakıt kaçakçılığı ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi, standart dışı akaryakıt satışının önüne geçilmesi, bu surette haksız rekabet, haksız kazanç imkânlarının ortadan kaldırılması, tüketicilerin korunması ve vergi kayıplarının önlenebilmesi amacıyla 46 personelin görev yaptığı 9 ekip tarafından özel teçhizatlarla donatılmış 19 taşıtla ilimizde lisanslı 207 akaryakıt istasyonu ve 190 LPG ikmal istasyonunda denetim yapılmıştır" ifadesinde bulunan Akçadırcı, "Faal olan akaryakıt ve LPG ikmal istasyonlarında toplam 376 lisans kontrolü yapılmış, 1 otogaz istasyonunun lisansız olarak faaliyet gösterdiği tespit edilerek mühürlenmiştir. 38 otogaz istasyonu hakkında denetim esnasında sorumlu müdür sözleşmesi ibraz edilememiş olmasından dolayı tutanak düzenlenmiştir. Denetimlerde 8 istasyonun kapalı olduğu tespit edilmiştir" diyerek, yapılan denetim ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Akaryakıt istasyonlarının tamamında satışa arz edilen akaryakıtların kaçak olup olmadığının tespiti amacıyla, ulusal marker denetimleri yapılmış, 484 marker ölçümünden tamamı geçerli çıkmıştır. Denetim sonucunda İlimizde kaçak akaryakıta rastlanılmamıştır.
Faal olan LPG ikmal istasyonlarının tamamında yapılan denetimlerde kaçak LPG tüpü dolumuna ve aparatına rastlanılmamıştır.
İstasyonlarda tüketiciye satılan akaryakıt ve LPG’ nin doğru miktarda verilip verilmediğinin kontrolü amacıyla akaryakıt istasyonlarında 1220 sayacın miktar kontrolü yapılmış, 3 istasyonda 6 sayacın eksik ölçüm yaptığı tespit edilerek tutanak düzenlenmiş ve sayaçlar mühürlenmiştir. 3168 akaryakıt sayacının damgası kontrol edilmiştir.
Otogaz istasyonlarında 423 LPG sayacının miktar kontrolü, 549 LPG sayacının damga kontrolü yapılmış ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır. İlimizde toplam 3717 sayacın damga kontrolü, 1643 sayacın miktar kontrolü yapılmıştır.
LPG'nin sıcaklık farkından oluşan miktar değişimlerinden dolayı tüketicilere eksik LPG vermesini engelleyen otomatik sıcaklık kontrolü (ATC) sisteminin tüm sayaçlarda devrede olduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca yapılan denetimlerde 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde işyerlerinde sigortasız işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığının tespiti amacıyla çalışanların kimlik bilgileri istenilmiştir. Sigortasız çalışan kişiye rastlanılmamıştır.
Eksik ölçüm yapan sayaç kullanan istasyonlarla ilgili olarak İl Müdürlüğümüzce 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununu hükümlerine göre idari para cezası uygulanacaktır.
5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanununun 16 ncı maddesi ile 2014 yılı için lisans almaksızın lisansa tâbi faaliyetlerin yapılması durumunda 761 bin 432 TL. İdari para cezası uygulanacağı, otogaz istasyonlarında sorumlu müdür bulundurulması zorunluluğunu yerine getirmeyen otogaz istasyonlarının her birine de 76 bin 432 TL. idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür.
Piyasada güvenin sağlanılması, haksız kazancın ve haksız rekabetin önlenmesi, vergi kayıplarının önüne geçilmesi, tüketicilerimizin haksızlığa uğramamaları bakımından denetimlerimiz kesintisiz bir şekilde sürdürülecektir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39