• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 19 °C

KAYSERİ'DE ÖLDÜREN İNŞAAT İSKELE DAVASI

KAYSERİ'DE ÖLDÜREN İNŞAAT İSKELE DAVASI
'ÖLDÜREN TEFTİŞ'İN İLK DURUŞMASINDA TAŞERON FİRMADAN ŞAŞIRTAN SAVUNMA

 Kayseri'de 12 Haziran'da bir inşaatta iskelenin çökmesi sonucu müfettiş yardımcısı ve işçinin hayatını kaybettiği olayın 1'inci duruşması görüldü. İnşaatı yüklenen taşeron firmanın yetkilisi, mahkeme başkanının 'İnşaata neden file takmadınız?' sorusuna 'O tarihte Kayseri'de file olduğunu bilmiyorduk' diyerek kendini savundu. 
3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, inşaat firmasının sahibi H.E., taşeron firma yetkilisi K. M. P., yapı denetim sorumlusu O.B., inşaat mühendisi E.Y. ve olayda hayatını kaybeden işçi B.G.'nin eşi Y.G. hazır bulundu. Duruşmada ifade veren inşaat firmasının sahibi H.E., "Şirketin yönetim kurulu başkanıyım. Olayın olduğu gün Kayseri'deydim. Çalışılan sahanın betonu Salı günü dökülmüştü. Kaza Perşembe günü meydana geldi. Beton henüz mukavemet kazanmamıştı. Betonun üzerine 2 kişi çıkınca olay meydana gelmiş. Kazayla alakalı kusurumun olduğunu düşünmüyorum. İnşaatta bütün güvenlik önlemleri alınmıştı" dedi.
Bir yıllık evli 29 yaşındaki İş Müfettiş Yardımcısı Naci Ayvalıoğlu ve kalıp ustası Baki Güneş'in hayatını kaybettiği olayın davasında ifade veren taşeron firma yetkilisi K.M.P., davada kendini savundu. Uzun yıllar Almanya'da çalıştığını ve Türkiye'de ilk defa güvenli iskeleyi inşaatta kullandığını söyledi. Mahkeme başkanının 'İnşaatta neden file kullanmadınız' sorusuna 'O tarihlerde Kayseri'de file olduğunu bilmiyorduk' diye cevap veren K.M.P., ifadesinde şunları söyledi:
"İnşaatı taşeron olarak aldım. Çalışan ustaları ben ayarlarım. Kalıp işini projesine uygun olarak yaparız. Bu şekilde 6'ıncı kata kadar çıktık. Kaza anında orada değildim. İskele sisteminin örneklerini 2001-2005 yılları arasında Almanya'da aynı işi yaptım ve bu iskeleye benzer koruma iskelesini gördüm. Bu iskele sisteminden esinlenerek inşaatta uyguladım. İşçilerin güvenliği için uyguluyoruz. Daha önce iskeleyi tutması için kirişin konulan tutucu demirlerin 2 tanesinin hatalı olduğunu fark ettim."
3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 'eksik dosyaların giderilmesi' için ileri bir tarihe ertelendi.
13 Haziran 2014 tarihinde Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı Tacettinveli Mahallesi'nde bir inşaatta meydana gelen olayda, bir yıllık evli olan iş Müfettiş Yardımcısı Naci Ayvalıoğlu ile kalıp ustası Baki Güneş inşaatın 5. katında denetim yaparken düşerek hayatını kaybetmişti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39