• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

KAYSO Ekonomik Durum Tespit Analizi

KAYSO Ekonomik Durum Tespit Analizi
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından altı ayda bir düzenli olarak üyelerinin ekonomik ve mali durumlarındaki değişim ile geleceğe yönelik beklentilerini ve önerilerini belirlemek üzere yaptığı “Ekonomik Durum Tespit Analizi” çalışmasının dokuzuncusu ge
Anket çalışması hakkında bilgi veren KAYSO Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Nisfet Uzay, sanayicilerin gelecek altı aya ilişkin beklentilerinin iyimser olduğunu belirterek, “İşletmelerin yaklaşık yarısı önümüzdeki altı aya ilişkin beklentilerinin iyi olduğunu belirtmişlerdir. 2012 yılı ikinci altı ayında beklentilerin, birinci döneme göre daha iyimser olduğu görülmektedir. 2012 yılı ilk altı ayında işletmelerin üretimi, iç satışları, ihracatları, istihdamları, kapasite kullanım oranları, karlılıkları ve yatırımlarında gerilemenin yaşandığı görülmektedir. Ancak önümüzdeki altı aya ilişkin beklentilerin tüm göstergelerde daha iyimser olduğu gözlenmektedir” dedi.

Prof. Dr. Uzay, son altı ayı kötü ve çok kötü olarak değerlendiren firma yüzdesinin artarken, iyi ve çok iyi olarak değerlendiren firma sayısının nispeten gerilediği, son altı ayı orta olarak değerlendiren işletme yüzdesinin ise önemli ölçüde arttığını belirtti.

Yatırımlarda son altı ayda bir önceki döneme oranla önemli bir artış gözlendiğini açıklayan Prof. Dr. Uzay, anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 35’inin yeni yatırım yapmazken, yüzde 32’sinin modernizasyon yatırımı yaptığını, işletmelerin yüzde 47,6’sının 2012 yılı ikinci altı ayında yatırım planlarının olmadığını açıkladı.

2012 yılı ilk altı ayında istihdamda da önemli bir artış olmadığını belirten Prof. Dr. Uzay, yılın ikinci yarısında da benzer durumun devam edeceğinin beklendiğini, işletmelerin yüzde 55’inin finansman sıkıntısı yaşamazken finansman kaynaklarının da kendi öz kaynakları olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Uzay, Anket kapsamındaki işletmelerin yaklaşık yüzde 18’inin yeni teşvik sisteminin yatırımlarına yön vermek açısından yeterli bulmadığını, yaklaşık yüzde 40’ının ise kısmen yeterli bulduklarını ifade etti.

Yayılma endeksleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Uzay, “Yayılma endeksleri incelediğinde 2009 yılı ilk altı ayından 2010 yılı ikinci altı ayına kadar yayılma endekslerinin sürekli arttığı gözlenmektedir. 2011 ve 2012 yılları için yayılma endekslerinde nispi bir gerilemenin olduğu gözlenmektedir. Ancak 2012 yılı ikinci altı ayı için iyimserlik hakimdir” şeklinde konuştu.

Son olarak Tüm sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın en önemli ortak sıkıntılarının nitelikli işgücü bulamamak ve haksız rekabet olduğunu açıklayan Prof. Dr. Uzay, enerji fiyatlarının yüksek olması, hammadde temininde yaşanan güçlükler ve teşviklerin yeterli olmamasının da dile getirilen diğer sıkıntılar olduğunu sözlerine ekledi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39