• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • Kayseri 6 °C
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C

Kıbrıs satılıyor mu?

Kıbrıs satılıyor mu?
Bu hafta Kıbrıs’taydım. TRT Haber için hazırladığımız Anadolu Soruyor programına KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı konuk ettik.

Bu hafta Kıbrıs’taydım. TRT Haber için hazırladığımız Anadolu Soruyor programına KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı konuk ettik.

Bugünlerde gerek ulusal basında gerekse uluslararası basında İsviçre’nin Cenevre kentinde başlayan Kıbrıs müzakereleri var. Bu görüşmelerle ilgili her kafadan bir ses çıkıyor.

Gerek Kuzey Kıbrıs’ta gerekse ülkemizde bu müzakereler farklı şekilde değerlendiriliyor. Kimisi Kıbrıs satılıyor diyor.

Kimisi toprak veriyoruz diyor. Kimisi Türk askeri adadan çıkartılıyor diyor. Bin bir türlü senaryo havada uçuşuyor. O nedenle en yetkili ağızla program yaptım. Bakın KKTC Cumhurbaşkanı neler söyledi.

İlk sorum; Türkiye’nin garantörlüğü kalkıyor mu, Türk askeri adadan çekilecek mi konusu oldu.  Mustafa Akıncı, “Türkiye’nin garantörlüğü bizim olmazsa olmazımızdır.

Bu garantörlükten asla vazgeçmeyiz. Kıbrıs’ta hiçbir Türk garantörlükten vazgeçmez. 1960’lı yıllara dönemeyiz. Rumlar o tarihlerde katliam yaptı. Bu katliam hâlâ aklımızda. O nedenle Rumlara güvenemeyiz” dedi.

Mustafa Akıncı Bey Türk askerinin varlığı ile ilgili olarak da şunu söyledi: “Türk askeri elbette Kıbrıs’ta olacaktır. Ancak bu sayı anlaşmaya bağlı olarak azaltılabilir. Ancak buradan çekilmesi söz konusu olamaz.” Bir başka sorumuz ise Kıbrıs satılıyor mu? Adada toprak kaybı olacak mı? Haritalar değişecek mi?  Konularına ilişkindi.

Mustafa Akıncı gazetelerde çıkan haritaların gerçeği yansıtmadığını belirterek “o haritaları kabul edecek bir tek Türk yoktur” diye konuştu. Kendisinin müzakereler esnasında Birleşmiş Milletler’e bir harita sunduğunu ve bu haritanın Rauf Denktaş döneminde hazırlandığını belirtti. “Topraklarımız satılıyor demek yalandır. Benim verdiğim harita Türkiye’nin de kabul ettiği Annan planından bile daha ileridedir” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarına da değinen Akıncı, “Rumlar için en iyi yol çözümdür. Bu çözüm olursa Akdeniz’deki gaz Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanabilir. Bu enerji hattı en güvenli ve en ucuz hattır. Başka şekilde bu gazı Avrupa’ya taşımak maliyetlidir. O nedenle barış onların da lehinedir” dedi.

Akıncı ayrıca, Mersin’den Türkiye Devleti tarafından getirilen suyun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için büyük bir nimet olduğunu söyledi. Deniz suyunun arıtılmasıyla yetinmek zorunda kaldıklarını belirten Akıncı “Bu su sağlıksızdı. Türkiye’den gelen su ise son derece kalitelidir. Türkiye’ye minnettarız. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu suyun Rumlara da verilebileceğini belirtmişti. Biz de Rumlara, gelin bu su barış suyu olsun siz de kullanın diyoruz” dedi. Akıncı, yine aynı şekilde Türkiye’den gelecek olan elektriğin de Rumlarla ortak kullanılabileceğini belirtti.

Kıbrıs sorunu çözülürse izolasyonların kalkacağını belirten Akıncı, “Bu anlaşmayla ilk kez Türkler bir devlet olarak tanınacak. Başkanlık sistemi dönüşümlü olacak. Daha önceki anlaşmalarda bizlere başkanlık verilmiyordu. Sadece başkan yardımcılığı olabilirsiniz diyorlardı. Bizler yeni süreçte başkan da olabileceğiz. Bu anlaşma olursa bizi tüm dünya tanıyacak. Yıllarca Anadolu halkı bize destek oldu. Onlara daha fazla yük olmak istemiyoruz.

Bir başka önemli nokta ise Rumların açtığı mülkiyet davaları bitecektir. Şu an 6 bin Rum bizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine şikâyet etti. Bu davalar aleyhimize sonuçlanıyor. Milyar dolarlar ödemek zorundayız. Eğer anlaşma olursa bu rakamdan kurtulacağız. Bu paraları Türkiye ödüyor” şeklinde konuştu.

Buraya kadar Akıncı’nın görüşlerini aktardım. Kendi kişisel görüşüm ise şudur; Türkiye’nin garantörlüğü tartışmasız devam etmelidir. Rumlara mevcut topraklarının dışında ilave bir toprak verilemez. Ancak çözüm iki toplumun ve onları destekleyen Türkiye ve Yunanistan’ın yararınadır. 

YENİ AKİT KÖŞE YAZISI

SİNAN BURHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39