• BIST 8904.8
  • Altın 2240.205
  • Dolar 32.3363
  • Euro 35.099
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Kılıçdaroğlu 2014 bütçesine ilişkin iktidara sert eleştirilerde bulundu

Kılıçdaroğlu 2014 bütçesine ilişkin iktidara sert eleştirilerde bulundu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2014 bütçesine ilişkin Meclis'te yaptığı konuşmada iktidara sert eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu, 'Bu hükümetin çok defosu var' dedi.
Lideri Kılıçdaroğlu, 2014 bütçesine ilişkin Meclis'te yaptığı konuşmada, Başbakan'ın 'ABD'de Oregon'da 5 bin kişiye su temin edecek depoyu kurması için TİKA'yı devreye soktuk' sözlerini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, 'Kızılderili kabilesine çek vermişler 200 bin dolarlık. Yardım yapılan Kızılderili kabilesinin barajı var' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2014 bütçesine ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

'Kul hakkı yemenin günah olduğunu söylüyorsunuz. Elinizi vicdanınıza koyup oy vereceksiniz. İkisi de Sayıştay'ın raporu, neden bu rapor geliyor. Benim yasam yetkimi yürütme organı kısıtlayamaz.

Eleştiri yapınca itiraz ediyorsunuz. Ama ben sizin vicdanınıza sesleniyorum. Yürütme organı Meclis'e bu raporu gönderince düşünmeniz lazım.

Yasama organı adına kamu harcamalarını denetleyen organa bilgi vermeyen Adalet Bakanlığı bütçesine nasıl oy vereceksiniz. Ben bu kürsüden yine Sayıştay raporları gelmedi diye itiraz ettim. 132 raporu soru önergesi verdik vermediler. Bundan Sayın Çiçek de sorumludur. Milletvekillerinden Sayıştay raporu hangi gerekçeyle saklanır. Raporda kirli sayfalar var. Yasama organı yürütme organına neden hesap vermek istemiyor. Sizin oylarınızla Sayıştay raporları Meclis'e gelmedi. İktidar milletvekillerinin de sorgulaması lazım.

Bu bütçe meşru bir bütçe değildir. Parlamento'da hesap vermeyen bir hükümetin meşruluğu yoktur. Bu parlamentonun sorması gereken bir şey var. Bu hükümet bu parlamentoya saygı duymuyor. Herkesin vicdanına sesleniyorum. Size değer vermeyen bir hükümete nasıl destek vereceksiniz.

Ekonomik Sosyal Konsey 5 yıldır toplanamıyor. Bir anayasal kurumu iğdiş eden hükümete nasıl destek vereceksiniz.

Bu hükümetin çok defosu var. Başbakan bir konuşma yaptı. Diyor ki; 'ABD'de Oregon'da 5 bin kişiye su temin edecek depoyu kurması için TİKA'yı devreye soktuk.' Kızılderili kabilesine çek vermişler 200 bin dolarlık. Yardım yapılan Kızılderili kabilesinin barajı var. Sayıştay raporları gelse ne gerçekler ortaya çıkacak. Kızılderi kabilesine su götüren hükümete söylüyorum suyu olmayan köyler var. TİKA Tunus'a TOMA ve kelepçe göndermiş.

Halkı adatmak konusunda bu kadar becerikli hükümet görmedim.

Sanayicinin rekabet gücünü öldürdünüz. Çiftçinin halini gidin bir sorun. Gidemezsiniz. Dünyanın en pahalı akaryakıtını, gübresini satıyorsunuz. İki Trakya büyüklüğünde arazi ekilemiyor. Siz bu ülkeye saman ithal ettiniz, sayın bakan. Gidin esnafa halini sorun. Borcunu ödeyemiyor. 2002'de 8 milyon icra dosyası var, 2012'de 21 milyon dosya var. Siz hiç dünyada icra dairelerini törenle açan bir hükümet gördünüz mü? Ben bu hükümete hayranım. Diyarbakır'a gitti, eski hapishaneyi yıkacağım yenisini yapacağım dedi.

Sadece devlet mi borçlandı, vatandaş da gırtlağına borçlandı. Vatandaşın bankalara 2002'de 6.6 milyar borcu vardı, 2013 Ekim ayında 322 milyara çıktı. Dolar milyarderlerimiz Japonya'nın iki katı.

Vergi denetimini bir silah olarak kullanıyorsunuz. Vergi denetimini siyaset dışında bırakacağız.

Bu parlamentoya bir Kesin Hesap Komisyonu kurulmalı diyoruz. Ve bunun başkanlığı muhalefete verilmeli. Kesinlikle Siyasi Ahlak Yasası çıkaracağız.

'ÇOCUKLARI DENEK OLARAK KULLANDINIZ'

Milli Eğitim sistemi stratejiktir. 4+4+4 kalkınma ve bakanlığın strateji planında yoktu. Beş milletvekili bu yasayı yaptı, hiçbiri eğitimci değil. 5 yaşında çocukları okula gönderdiniz. Başbakan, çocuklarına rapor alan annelere 'sizin çocuğunuz geri zekalı mı?' dedi. Başbakan o annelerden özür dilemeli. O çocukları denek olarak kullandınız.

Başbakan gittiği illerde sıkıyönetim ilan ediyor. Yanında 150 korumayla Meclis'e geliyor. Devleti yönetecek adamın yüreğinde insan sevgisi olmalı. Kenan Evren bile bu kadarını yapmadı.

'BİRAZ DA CANA ACISAN NE OLUR?'

Başbakan gençlere söylemediğini bırakmadı. Gezi olayları demokrasi tarihine vurulmuş silinmez bir damgadır. İnsan ölmüş, onun derdi seramiklerde. Seramik, otobüs durağı yine yapılır. Mala acıdığın kadar biraz da cana acısan ne olur? Mısır'da ölen kıza ağlarsın, burada 7 genç öldü bir damla gözyaşı yok. 14 yaşındaki Berkin Elvan hala komada.

'Elimde belge var. Açıklarsam, yer yerinden oynar' diyor. Sayın Başbakan açıklamadan önce söyle de vatandaş evinden çıksın.

'DOĞALGAZI NEDEN KARNEYE BAĞLADINIZ?'

Başbakan birazdan gelecek '30'larda, 40'larda şunlar oldu, bunlar oldu' diyecek. Ben şunu sormak istiyorum. 2013'te doğalgazı hangi gerekçe ile karneye bağladınız? Savaş mı var? Yok. Doğalgaz sıkıntısı mı var? Yok.'



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39