• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

Kılıçdaroğlu: Darbe olursa tankın önüne geçerim

Kılıçdaroğlu: Darbe olursa tankın önüne geçerim
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: 35. madde kaldırılmalı. Darbe mi? Asla. Asker siyasete müdahale ederse tankın önüne çıkarım. Gelenek fazla bozulmadı ama Şûra da Şûra olma özelliğini kaybetti.
Derya Sazak'ın köşe yazısı

Askeri Şûra toplantısı ardından, “CHP demokratikleşmenin, sivilleşmenin neresinde?.. Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasına, 35. maddenin kaldırılmasına destek verecek mi?” diye sormuştuk.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu erkenden aradı, “Muhalefeti eleştirmek ulusal spor oldu” diyerek başladı söze. Eleştirilerden alınmıştı. Seçimden bu yana görüşmemiştik. YAŞ’tan başlayarak telefonda uzun bir söyleşi yaptık.

Kılıçdaroğlu, darbelere meşruiyet sağlayan TSK İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesiyle ilgili değişiklik teklifini seçimden önce Meclis’e verdiklerini ve 1 Ekim’de yenileyeceklerini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını konusunda hükümete çağrıda bulunarak, “Verin teklifi destekleyelim. Genelkurmay’ı Savunma’ya bağlayalım” diye konuştu.

CHP lideri, Türkiye’nin demokratikleşme, sivilleşme konusunda aldığı mesafeyi anlatırken, “Darbe mi, asla. Asker siyasete müdahale ederse tankın önüne çıkarım. Sözümün arkasındayım” görüşünü açıkladı. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve 3 Kuvvet Komutanı’nın istifaları üzerine Kemal Bey tatilini keserek Ankara’ya dönmüş, Hürriyet’ten Şükrü Küçükşahin’e ordunun zirvesindeki emeklilikleri “demokratik tepki” olarak nitelendiren bir değerlendirme yapmıştı.

1990 Körfez krizinde Torumtay’ın istifasından bu yana Genelkurmay’da toplu istifalar sıradışı bir olaydı.

Kılıçdaroğlu, sivil iradenin her şeyin üstünde olduğunu vurgularken, “Asıl önemli olan istifalardır. Eyvallah, saygı duyuyoruz, fakat hangi gerekçe ile oldu bilmek istiyoruz” demişti.

Yaşanan gelgitler

Dün Askeri Şûra sonrası bu görüşlerinin ne ölçüde değiştiğini Sayın Kılıçdaroğlu’na sordum.

Koşaner’in yerine Necdet Özel Genelkurmay Başkanı olmuş ancak, Balyoz sanığı tutuklu generallerin emekliliğinde ısrar eden hükümet, Cumhurbaşkanı Gül’ün “bir defaya mahsus” diye altını çizdiği 1 yıl uzatma formülünde uzlaşmıştı. CHP lideri Askeri Şûra’da ortaya çıkan bu tabloyu şöyle yorumladı:

“Anlaşılan gelenek çok fazla bozulmadı. Ama bizim itiraz ettiğimiz noktada kapalı kapılar ardında ne oldu da, istifalardan sonra ne değişti de bu kararlar çıktı? Şûra’da demokratik olgu, oylamalar sonucu terfi ve emeklilik işlemlerinin gerçeklemesidir. Oysa Başbakan, Sayın Necdet Özel ile özel görüştü ve bu mutabakatın sonucunu kamuoyu ile paylaşmadı. Tutuklu komutanlarla ilgili gelgitler yaşandı. Şûra, şûra olma özelliğini kaybetti. Komutanlar niye istifa etti bilmiyoruz.”

Kılıçdaroğlu, ana muhalefeti bilgilendirmeyen Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nı eleştiriyor. Açıklama bekliyor.

‘Ordu infaz edildi’

Kılıçdaroğlu’na, “Geçmişte muhtıra veren, darbe yapan komutanların istekleri kabul edilmedi diye istifa noktasına gelmelerini demokratik tepki olarak yorumladınız. Sonuçta askerler siyasi otoriteye bağlı değiller mi? Devam eden davalarla ilgili hukuki kaygılarını topluca ifade eden silahlı bir güç, yasalar karşısında yargıyı ve iktidarı etkilemeye çalışmadı mı?” diye soruyoruz.

CHP lideri yanıtlıyor:

“Benim, istifayı da bir demokratik tepki olarak görmem Türkiye’de askeri darbeler döneminin kapandığı vurgusudur. Ordu da eskisi gibi değil. Haklarını hukuk yoluyla arıyor. Ancak 12 Eylül öncesi DGM’lerin devamı niteliğindeki özel yetkili mahkemelerle bu nasıl olacak. Davalar uzadıkça uzuyor. Bu mahkemelerin savcı ve yargıçları siyasi otoritenin emrinde. Bunun neresi demokratik? Yarın kimin kapısını çalacakları, kimleri evden alacakları belli değil.

Yandaş medyanın yayınlarını da unutmayın. ‘Ordu infaz edildi.’ Askeri suçlu göstermek için her yola başvuruldu.”

İnternet andıcı iddianamesi

Kılıçdaroğlu’na “İnternet Andıcı” iddianamesini hatırlatıyoruz. Şûra’da emekliliğe sevk edilen Albay Dursun Çiçek de mahkemede, belgenin gerçek olduğunu açıklamıştı. Şûra öncesi o dava kapsamında hakkında “yakalama kararı” çıkarılan Ege Ordu Komutanı Nusret Taşdeler de durumu tartışılan komutanlar arasındaydı. EDOK Komutanlığı’na atandı.

Kemal Bey “İnternet andıcının savunulacak tarafı yok, hükümet aleyhinde faaliyet göstermek nerede görülmüş bunu Genelkurmay değil, başka bir kurum da yapsa suçtur. Bakın CHP olarak biz somut delile, bilgi ve belgeye dayalı davaları ayırıyoruz. Ama 2003’teki darbeye teşebbüs davasıyla ilgili dosyalar arasında yakın tarihli dokümanlar çıkıyorsa onlara da kuşkuyla bakıyoruz” diyor.

Silvan soruşturmasına ne diyor?

CHP liderine son olarak Silvan’da 13 askerin PKK baskınında şehit düşmesi üzerine yaptığı açıklamayı hatırlatıyoruz. Kemal Bey, tutuklu generaller nedeniyle “ordunun de moralsiz” olduğunu söylemişti. Askeri Şûra başlarken Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının iktidarla ters düşerek istifa etmeleri üzerine, “Onca karakol baskınında şehitler verilirken generaller niye istifayı düşünmediler de, şimdi emekliliklerini istediler” eleştirisi yapılmıştı.

Kemal Bey Silvan saldırısından sonra “orduda moral mi bıraktınız” sözlerinin çarpıtıldığını, olayın soruşturulması dahil kapsamlı bir değerlendirme yaptığını belirterek, “Hatalı olan o askerlerin komutanlarıysa elbette gereken yapılır. Gerekirse askerlikten de uzaklaştırılırlar. Daha önce niye istifa etmediler eleştirisini Askeri Şûra dışında değerlendiriyorum” dedi.

CHP lideri, yeni Anayasa başta Meclis’e önemli hazırlıklarla geleceklerini belirterek, “tutukluluk sürelerinin kısaltılmasını” da öncelikle gündeme getireceklerini söyledi.

Oturma düzeni

CHP lideri, istifaların ardından Başbakan’ın Şûra’daki oturma düzenini yorumlarken de, “Kaldırılan koltuk Genelkurmay Başkanı’na ait. Necdet Özel’in vekil olarak Başbakan’ın yanında bulunması doğru olmazdı. Ben ilke olarak da Genelkurmay Başkanı ve Başbakan’ın eşbaşkanlar şeklinde Şûra’ya başkanlık etmelerini sivil bulmuyorum. Bunlar da artık değişmeli. Ancak ordu üzerinden sivil otorite kurmayı da doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet’e bomba

Ergenekon davasında ifade veren bir sanığın “Cumhuriyet’e atılan bombayı polisin verdiğini” açıklaması üzerine Kılıçdaroğlu “Bu haberi ihbar kabul edecek ve olayın üzerine gidecek bir cumhuriyet savcısı arıyorum. Eğer yargı hukuktan yana, bağımsız ve adilse bu açıklamaların da üzerine gidebilmelidir” diye tepki gösterdi.

Milliyet
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39