• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Kim Başbakan olacak? M. Ali Şahin açıkladı

Kim Başbakan olacak? M. Ali Şahin açıkladı
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin NTV canlı yayınında Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve Ak Parti'de kimlerin isminin Başbakanlık için geçtiğini değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin NTV canlı yayınında Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve Ak Parti'de kimlerin isminin Başbakanlık için geçtiğini değerlendirdi. Şahin Ak Parti'de 4 kişinin Başbakan olarak düşünüldüğünü söyledi.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala bütün partiler hummalı bir çalışma içine girdiler. Ak Parti'de Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı kadar Başbakan'ında kim olacağı tartışma konusu oldu. NTV canlı yayınında Cumhurbaşkanlığı seçimine dair değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Şahin Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olması halinde Başbakanlık koltuğuna kimin oturacağına dair açıklamalarda bulundu.

Mehmet Ali Şahin: Cumhurbaşkanı'nın Kütahya'da gereksiz spekülasyonlara son vermek amacıyla o açıklamayı yaptığını düşünüyorum. Kimin cumhurbaşkanı olacağı sonucu da istişare sonucu belirlenecektir.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda Başbakanlık görevini Başbakan Yardımcılarından birinin yapabileceğini söyledi. Bakanlar Kurulu'nda 4 Başbakan yardımcısı bulunuyor. Bu isimler Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay ve Emrullah İşler.


NTV'de gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Şahin'in açıklamaları şöyle:

GÜL'ÜN SÖZLERİ

Cumhurbaşkanlığını siyasi bir amaç edindiği için cumhurbaşkanı olmadı. İstişareler sonucu Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olması kararlaştırıldı 2007’de. Gül, ‘Bağımsız bir şekilde cumhurbaşkanı olmuş biri değilim’ derken de bunu hatırlatıyor. Ben de Meclis Başkanlığı yaptım ama benim siyasi hedeflerden biri değildim. O bir noktada yarı bağımsız olan bir görevdir.

Bana bir görev düşerse, sorumluluk düşerse bundan kaçamayız. Ben sayın cumhurbaşkanımızın da bu anlayışta olduğunu biliyorum. Kendisi Kütahya’da gereksiz spekülasyonlara son vermek amacıyla bu açıklamayı yaptığını düşünüyorum. Şimdi de neler olacağı, kimin cumhurbaşkanı olacağı sonucu da istişare sonucu belirlenecektir. Başbakan’ın adaylığı kesinleşmiş gibi bir değerlendirme yapılıyor. Böyle bir noktaya gelmişsek istişareye ne gerek var. Vekillerle yaptık. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu görüşürken partimizin geleceğini de ihmal etmemeliyiz.

Benim yakinen tanıdığım, tanıdığıma inandığım cumhurbaşkanımızın gerçek niyetinin bu istişareler sonucu ortaya çıkacak sonuca göre hareket edeceği inancıdır
 

'ADAYIMIZ BELLİ DEĞİL'

 

Ak Parti olarak cumhurbaşkanı adayımızın kim olacağı henüz netleşmedi. Doğrusu beklemiyordum ama olumsuz sonuç da çıkarmıyorum. İstişarelerle ilgili çalışmalar nihayete erdiğinde Cumhurbaşkanı ve Gül konuyu gündemlerine alırlar diye düşünüyorum.
Başbakan’ın cumhurbaşkanı adayı olacağı sonucuna varırsak bu istişareler sonucunda Başbakan kim olacak, kongrede genel başkanlığa kim gelecektir. Bu görevlerle ilgili beklentim ve talebim yok
 

'BAŞBAKAN YARDIMCILARINDAN BİRİ'

 

Ancak Başbakanımız, cumhurbaşkanı adayı olursa ve seçilirse Başbakanlığı bırakacak. Bu durumda Başbakan yardımcısı arkadaşlardan birinin seçime ya da kongreye kadar Başbakanlık yapması mümkündür. Bu konu da cumhurbaşkanlığı kadar önemli diye düşünüyorum.

Ancak bu konuda sayın Arınç demişti ki; ''Başbakanımız cumhurbaşkanı adayı olursa ilk turda seçileceğine inanıyorum. Gönlümüzden geçen de cumhurbaşkanımız sayın Gül'ün partinin başına geçmesi ve başbakanlık görevini yürütmesi''... O hissiyata katıldığımı ifade etmiştim hala o düşüncedeyim. Kendisine birlikte yola çıkan arkadaşları olarak 9 milyonluk AK Parti camiası olarak kendisine böyle bir teklif getirirse reddedeceği kanaatinde değilim.

Başbakan ve Genel Başkanın aynı kişi olmasında hukuken bir mani hal yok ama bunun sağlıklı yürütülebileceğini düşünmüyorum. Eş başkanlık gündemini oluşturmadık, yetkili organlarımızda hiç konuşmadık ama doğrusu ben eş başkanlık sistemine biraz mesafeliyim.

'BAŞKANLIĞI HALKA SUNMALIYIZ'

Parlamentodan geçmesi pek mümkün gözükmüyor. Anayasa değişikliği yapmak zor şu anda diğer partiler mesafeli. Biz yeni anayasa ile başkanlık sistemini halkımıza sunmak zorundayız. Biz halkımıza parlamentoda anayasayı değiştirecek sayıyı bulursak şöyle değiştireceğiz demeliyiz Seçimden sonra gerekli sayıya ulaşırsak, diğer partilerle de mutabakat zeminini zorlarız ama başkanlık sistemini zorlamak AK Parti olarak önceliğimiz olacaktır
 

ABD ELÇİSİ

 

30 Mart seçimlerinde elde ettiğimiz başarı nedeniyle kutlamaya geldiğini söyledi. Dünya olayları ve ikili ilişkileri özden geçirdik. Benim açımdan yararlı bir görüşme olmuştur. Ricciardone çok popüler bir büyükelçi. Türkçe’yi de oldukça güzel konuşur. Her konuda demeç vermiştir. Bir kısmı devlet yetkilileri tarafından da eleştirilmiştir Türkiye’de hangi ülkenin büyükelçisini tanıyorsunuz diye anket yapsanız ilk sırada o gelir. O kendi takdiridir. Büyükelçilerin görevi iki ülke ilişkilerinin daha düzgün yürümesini sağlamaktır.
 

FEZLEKELER

 

Anayasa ve içtüzük gereği ‘1 ay içinde görüşülür’ deniyor. Bu hafta görüşülecek. Soruşturma Komisyonu ya da komisyonları kurulacak. 15 üyeden oluşuyor ve partiler güçlerine göre temsil ediliyor.

 

Belki Komisyon sorumluluk bulmayacak, bulursa da oylama sonucunda karar çıkarsa Meclis’te Yüce Divan’a giderek yargılanırlar.

 

Soruşturma önergesi verilmesi zamanında bu arkadaşlarımız, ‘Hakkımızda soruşturma açılmasını istiyoruz, gerekirse yargılanalım’ demişlerdir. O yüzden bu gelişmelerden rahatsız olacaklarını sanmıyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39