• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

KIZLAR 9 YAŞINDA EVLENEBİLECEK EŞLERİNE ZORLA SAHİP OLACAK

KIZLAR 9 YAŞINDA EVLENEBİLECEK EŞLERİNE ZORLA SAHİP OLACAK
Irak Meclisi'nde şok yasa!

Irak'ta 9 yaşına kadar kızların yasal olarak evlenebilmesine ve kadınların kocaların taleplere cevap vermesi için zorlanmasına imkan tanıyan tasarı, mecliste yasallaşmayı bekliyor.
 

Irak'ta kadın haklarına yönelik dini kısıtlamalar içeren ve 9 yaşına kadar kız çocuklarının yasal olarak evlenmesine imkan tanıyan yasa dün masaya yeniden getirildi.

 

YASANIN GEÇMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

İnsan hakları savunucularının "yasallaşması için yetersiz" olarak tanımladığı yasa tasarısının Irak parlamentosundan bu ay sonunda yapılacak seçimler öncesi geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

30 Nisan'da yapılacak seçimlerde iktidardaki koalisyonun bazı kesimlerin desteğini almak için son bir çaba olarak yasayı onaylayacağı belirtiliyor.

Mevcut Irak yasaları ebeveyn izni olmadan yasal evlilik yaşını 18 olarak belirliyor ve sadece vasilerinin onayı ile 15 yaşına kadar evliliğe izin veriyor. Mezhebe göre özel hükümlere izin vermiyor.

Ama Caferi kanunu olarak bilinen yasa, Şii İslami teokrasinin hakim olduğu komşu İran'ın yasalarıyla aynı hükümleri içeriyor.

ESKİ BAŞBAKAN UYARDI

Irak eski Başbakanı Iyad Allavi dün yasanın onaylanması halinde kadın istismarının artıracağının uyarısını yaptı. Allavi "Yasa kızların dokuz yaş ve hatta daha küçük evlenmesine izin veriyor. Bunun dışında başka adaletsizlikler de var" dedi.

İSTİSMAR KOLAYLAŞACAK

"Kadın kocasının cinsel isteklerini yerine getirmek zorunda" şeklinde hükümler içeren yasanın aile içi tecavüzü artıracağı belirtildi. Erkeğe kadın üzerinde koruyucu görevi veriliyor ve yasa erkeğe birden fazla kadınla evlenme izni veriyor.

YASA KADINI 'ZEVK ARACI' OLARAK GÖRÜYOR

El Emel adlı yardım kuruluşunun başkanı ve çok tanınan aktivist Hana Edvar yasaya karşı kampanya başlattı. Edvar "Yasa kadını zevk aracına çeviriyor. Tüm haklarını siliyor" dedi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Irak hükümetinden yasadan vazgeçmelerini istedi.

Yasayı destekleyenler ise uygulamanın zaten gündelik hayatta devam ettiğini belirtiyor. Yetkililer ise 2003 yılında Saddam Hüseyin'in devrilmesinden beri 18 yaş altı kız çocuklarının evlendirilmesinde artış olduğunu kaydediyor.

Kaynak: Gazeteport 



 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39