• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Kobani neden önemli ?

Kobani neden önemli ?
CHP lideri Kılıçdaroğlu, yeni HYSK üyelerine çağrıda bulundu, Kobani’nin kendileri için neden önemli olduğunu açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Yeni HSYK üyelerine seslenmek istiyorum. Yargıyı saygın kılacaklar sizlersiniz. Kendiniz siyasi otoritenin arka bahçesi haline getirirseniz halkla yargı arasında büyük bir güven bunalımı oluşur” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, HSYK seçim sonuçlarına değinerek, “Eğer yargı bir ülkede tarafsızsa orada demokrasi vardır demektir. Mevkisi makamı ne olursa olsun yargı herkes için vardır. Yargının arka bahçe olarak dizayn edilmesi söz konusu olamaz. Yeni HSYK üyelerine seslenmek istiyorum. Yargıyı saygın kılacaklar sizlersiniz. Kendinizi siyasi otoritenin arka bahçesi haline getirirseniz halkla yargı arasında büyük bir güven bunalımı oluşur. Ben Ergenekon davası yargıçlarına ’çocuklarınıza ileride benim babam yargıçtı’ diyecek bir mirası bile bırakmadınız. Çünkü onlar utanacaktır ’babam Ergenekon’da hakimdi diyemeyecekler’” diye konuştu.

“TBMM’DE DENETİM YETKİSİNİ SAVUNAN TEK BİR PARTİ VAR, O DA CHP’DİR”

“Parlamenter sisteme sahip çıkmak, milli egemenliğe sahip çıkmak demektir. Parlamentoda görev alanlar kimin milletvekili? Milletin vekili” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, “Parlamentoyla ilgili şikayetlerini yapabilmeli. Yasama organı da hangi gerekçe ile buna izin vermediğini açık bir şekilde dile getirmeli. TBMM’de denetim yetkisini savunan tek bir parti var, o da CHP’dir. Belki vatandaşlarım diyecek ki bunu nereden çıkardın? Neden sadece CHP bunu yapıyor? İktidarın ezici bir gücü var parlamentoda. CHP’nin muhalefeti karşısında arada bir kaba güç gösterisi yapmak zorunda kalıyor. Bu bizim muhalefetimizin gücümüzü gösterir. Biz kaba güce direndik. Bütün kamu görevlilerine sesleniyorum, hükümete yakın memur sendikalarına sesleniyorum, bakın AK Parti’ye gözü kapalı oy verdiniz sizin hakkınızı biz yine savunduk. Eğer kim seni görevden alırsa bağımsız yargı seni haklı görüyorsa oturacaksın kalkacaksın CHP’ye teşekkür edeceksin” şeklinde konuştu.

Parlamento kapanmadan önce getirilen torba yasaya değinen Kılıçdaroğlu, “301 madenciyle ilgili düzenleme yapıldı. Üst düzey görevliler görevden alınabilecek dediler. Yargı seni boşuna görevden aldığına karar verirse hükümet 2 yıl o karara uymayabilinir deniliyordu. Yani yargı kararını çöpe at diyorlardı. İktidara destek veren memur sendikalarına sesleniyorum. AK Parti’ye gözü kapalı oy verdiniz ama sizin hakkınızı biz savunduk. AYM’ye götürdük ve o düzenlemeyi iptal ettik. Oturacaksın halkın partisine teşekkür edeceksin” dedi.

“ÖZGÜRLÜĞÜN TEMİNATIYSAN SEN İNTERNETTE KİM NEREYE GİRİYOR NİYE TAKİP EDİYORSUN?”

“Eğer özelleştirme yapılacaksa bu hukuka uygun bir şekilde yapılmalı” diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yandaşa uygun özelleştirme yapılmamalı. Özelleştirmeyle ilgili kamu zararı var deyip iptal ediyor. Doğrusu mahkeme kararının uygulanması. Bunlar torba yasaya bir düzenleme koydular. Özelleştirme yapıldıysa ve mahkeme iptal demişse o mahkeme kararını uygulamayacağız. Böyle bir demokrasi olabilir mi? Hani milletin anasına küfredeni korumak için bu düzenlemeyi getiriyorlar. Hangi gerekçeyle bunu koruyorsunuz? Yeni Ahmet Bey diyor ki özgürlüğün teminatı benim? Özgürlüğün teminatıysan sen internette kim nereye giriyor niye izliyorsun? Onun defterini tutuyorsun, fişliyorsun. Abdülhamit dönemine geri dönüyoruz. Oturup kalkıyorlar milleti suçluyorlar. Muhalefet farklı düşünceleri dile getirenlerdir. Eğer bir ülkede medya susturulmuşsa, bir ülkede insanlar konuşamaz hale gelmişse o ülkeyi siz zalimlere teslim etmiş olursunuz. Mazlumun yanında olan da sadece ve sadece CHP’dir.”

“BURNUMUZUN DİBİNDE BÖYLE BİR OLAY OLURSA BUNA KAYITSIZ KALAMAYIZ”

2002’de Ortadoğu’da böyle bir olayın olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “İktidarı devraldıklarında huzur vardı, terör yoktu. Bir tezkere getirdiler. Tezkereye hayır oyunu verdik. Sözcülerimiz çıktı gerekçelerimizi açıkladı. Kobani’de siviller öldürülüyor. Çözüm üretelim dedik. Kobani ile ilgili özel bir görüş kaleme aldık ve bunu basın toplantısıyla paylaştım. Pek çok kanaldan olumlu ve olumsuz tepkiler geldi. Olumlu tepkilere bir şey demiyorum, olabilir. Olumsuz tepkiler için diyorum ki Kobani neden önemli? Diyorlar ki Kobani’de siviller kalmadı, PKK unsurları var orada, biz oraya niye gidelim diyorlar. 10 Ekim 2014, bundan 4 gün önce BM Suriye Özel Temsilcisi’nin yaptığı açıklamayı okuyorum; çocuk ve yaşlı yüzlerce sivilin kentin içinde olduğu, binlerce sivilin de sınırda yer aldığı belirtiliyor. Eğer önlem alınmazsa Srebzenistsa gibi bir katliam yaşanıyor. Oradaki Kürtler’in, Türkmenler’in akrabaları Türkiye’de. Burnumuzun dibinde böyle bir olay olursa buna kayıtsız kalamayız. Büyük bir devletiz. İnsan hakları ihlalleri varsa sesimizi çıkarmak zorundayız. Eğer IŞİD Kobani’yi alırsa 400 bin kilometrelik sınırımız bir terör örgütünün hakimiyeti altında olacak. PKK terör örgütünün Kuzey ırak’ta neler yaptığını biliyoruz değil mi? Şimdi 400 bin kilometrelik bir hat daha açılıyor. Biz ülkemizi seviyoruz. Huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kobani, Suriye için de önemli. Irak’ın ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz. Suriye parçalanırsa IŞİD oraya yerleşirse içli dışlı bir yapı ortaya çıkar. Kobani’nin önemi Ortadoğu’nun geleceği için de önemlidir” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN SAYIN BAHÇELİ BİR AÇIKLAMA YAPMIŞ VE ÖNERİMİZE KARŞI ÇIKIYOR, KENDİSİNİN ONAY VERDİĞİ TEZKEREYE BİLEREK Mİ ‘EVET’ DEDİ”

Tezkere ile ilgili MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bizim önerimizde yabancı asker yok. İşgal yok, insani amaçlarla gidiyoruz. Oradaki akrabalarımızı korumak için. Bizim önerimizde uçuşa yasak bölge yok. Bugün Sayın Bahçeli bir açıklama yapmış ve önerimize karşı çıkıyor. Kendisinin onay verdiği tezkereye bilerek mi evet dedi. Emin olun merak ediyorum. Bu ülkeye yabancı asker postalının gelmesine karşıyız. Biz buna evet demedik ama sen evet dedin. Biz Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduk. Biz tampon bölgeye karşı çıktık, sen evet dedin. Sen uçuşa yasak bölgeye evet dedin. AKP ne zaman sıkışsa koltuk değneği hazırdır. Efendim biz PKK için evet dedik diyecekler. PKK için yabancı askere ihtiyaç mı var? Bizim milliyetçiliğimizden, ulusalcılığımızdan kimse şüphe etmesin” şeklinde konuştu.

“EĞER BENİM AKLIMA İTİBAR ETSELERDİ BUGÜN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN ORTADOĞU’DAKİ ROLÜ BAMBAŞKA OLACAKTI”

AK Parti grubuna çağrı yaptıklarını bildiren Kılıçdaroğlu, “Geldik 28 Ağustos’a. Olaylar büyüyor. Türkiye sürecin içine giremiyor. Ben Erdoğan’a bir mektup gönderdim. 1. madde: Suriye’deki çatışmanın durmaması halinde iç savaşın derinleşmesi ve bölgesel savaşın dışlanmayacak bir seçenek oldu. 2. madde; Suriye’nin çökmesine, bunalımın ülke dışına taşınmasına izin verilmemeli. Yazık günah değil mi? 3. madde; TBMM’yi olağanüstü bir konferans düzenleyelim. BM, Arap Ligi, Suriye’nin Arap komşuları ve Suriye rejimi ve muhalifler katılsın. BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla barış gücü oluşturulsun dedik. Şunu bütün yurttaşlarımın bilmesini isterim. Biz şucu ya da bucu değiliz. Biz sadece Ortadoğu’da kan akmasın istiyoruz. Bir iç savaşı körüklemiyoruz, biz bunu hep savunduk ve savunmaya devam ediyoruz. Benim aklıma ihtiyaç duysaydı Türkiye bugün bataklıkta olmazdı, dış politika mezhep eksenli yürümezdi. Yüz binlerce Suriyeli aile ülkesinden olmazdı. Eğer benim aklıma itibar etselerdi bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin Ortadoğu’daki rolü bambaşka olacaktı. Senin aklına ihtiyacımız yok diyor ya. Ben ülkemi ve ülkemin insanlarını düşünüyorum. Benim aklımı dinleseydin, başka ülkenin içişlerine karışmazdın. Türkiye’de bu kadar kan akmazdı. 1 hafta önce 39 vatandaşımız can verdi. Ne Reyhanlı ne Cilvegözü olurdu. Benim söylediklerimi düşünseydin bataklığı kendi ülkenin içine çekmezdin” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39