• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Kömür altınla yarışıyor

Kömür altınla yarışıyor
Taş kömürünün uluslararsı piyasalarda tonu yılbaşından bu yana 130 dolar yükseldi.
Taş kömürünün uluslararsı piyasalarda tonu yılbaşından bu yana 130 dolar yükseldi.

Uluslararası piyasada bu yılın başında tonu 130 dolar olan satış fiyatı 215 dolara yükselen taş kömürü, fiyat artışında adeta altınla yarışıyor.

Fiyat artışıyla sürekli rekor kıran ''sarı maden'' de olduğu gibi yerin metrelerce altından çıkarılan ve demir çelik sanayinin vazgeçilmez girdisi konumundaki koklaşabilir özellikteki taş kömürü de sürekli değer kazanıyor.

Koklaşabilir kömür ticaretinin merkezlerinden Avustralya'da bu yılın ocak ayında yaşanan sel felaketinde ülkenin en büyük kömür üreticisi Queensland eyaletinde yıllık 90 milyon ton üretim yapan madenleri su basması, Çin ve Hindistan'daki artan yoğun talep, kömür fiyatlarının yıl başında 130 lira olan ton fiyatını sürekli yükseltiyor.

Nisan ayında 190 dolar civarına çıkan kömür fiyatı, özellikle yer üstünde açık üretim yapan işletmelerin rezervinin azalmasıyla da artarak 215 dolara ulaştı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, yaptığı açıklamada, havzadan ürettikleri yaklaşık 1 milyon 700 bin ton kömürün 1 milyon 100 bin tonunu Çatalağzı Termik Santralına sattıklarını söyledi.

Maden ocaklarından 450-500 bin ton arasında metalürjik karakterli kömür ürettiklerini anlatan İnan, şunları kaydetti:

''Selin Avustralya'daki kömür üretimini olumsuz etkilemesi dünyada koklaşabilir metalürjik karakterli kömür fiyatlarının hızla yükselmesini tetikledi. Çin'den sonra Hindistan da çok büyük tüketici olarak piyasaya girdi. Japonya termik santraller konusunda daha istekli davranıyor. Artık eskisi gibi açık işletmelerden büyük makinelerle yapılan üretimler de yok. Üretimler yer altına çekildi. Bu da maliyetleri arttırdı. Bütün bunlar bir araya geldiğinde kara elmasın fiyatı sürekli artmaya başladı. Kömürde fiyat artışının sürmesi bekleniyor. Ham madde ihtiyacı başlı başına büyük problem. Kömür satış fiyatlarını takip ediyoruz, biz de ona göre satışlarımızı belirliyoruz.''

İnan, Türkiye'nin taş kömürü ihtiyacının yıllık 20 milyon ton civarında olduğunu, bunun yüzde 8-9'unu ancak temin edebildiklerini kaydetti.SABAH
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39