• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • Kayseri 6 °C
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C

Konut satışı arttı, kiralıklar düşüşte

Konut satışı arttı, kiralıklar düşüşte
2016 Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışlarında yüzde 2’lik bir büyüme kaydedilirken.

kiralık konut aramalarında düşüş gözleniyor. Bu doğrultuda kiralık konut fiyatlarında yüzde 10’a kadar azalma eğilimi öngörülüyor.

 

“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet!” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık dairelere en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com’un verileri kiralık konutlara talebin düştüğünü işaret ediyor.

TÜİK Ağustos ayı verilerinin incelendiğinde geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarında artış gözlemlendiğini kaydeden Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: “Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 oranında artarak 114,751 olarak gerçekleşti. Mevsimsel etkiler ve darbe sonrası dönem düşünüldüğünde, piyasanın Temmuz’daki yüzde 16’lık düşüşü kapatıp artıya geçerek toparlamaya başladığını söyleyebilir ve bu durumu son çeyrekteki yükselişe hazırlık sinyali olarak değerlendirebiliriz. Öte yandan Emlakjet.com üzerinden son üç aylık kiralık konut aramaları verisinde bir düşüş yaşandığını gözlemliyoruz. Emlakjet.com verilerine göre Temmuz ayında yüzde 42 olan kiralık konut arama oranı, satılık konut aramasının öne geçmesiyle Ağustos'ta yüzde 36'ya, Eylül'de ise yüzde 33'e geriledi. Kiralık konut ilanlarında da bir artış söz konusu, aylık bazda kiralık konut ilanı sayılarına baktığımızda verilerimiz sene başına göre yüzde 28’lik bir artışı işaret ediyor. Piyasada doğru lokasyonda yer almadığı için satılamayan projelerdeki konutların kiralığa döndüğünü gözlemliyoruz. Öte yandan kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmış ve yeniden yapım sürecine girmiş konutların tamamlanmış olmasıyla birlikte, piyasadaki kiralık arzının artması da kiralık sayısında artışa yol açıyor. Kiralık konut fiyatlarında şimdilik yalnızca bölgesel olarak yaşanan düşüşün önümüzdeki dönemde bu arz fazlasıyla genele yayılarak yüzde 10’a kadar bir azalışa ulaşabileceği öngörülüyor.”

 

 

İstanbul’da satılıkta Başakşehir, kiralıkta Avcılar:

Emlakjet.com Ağustos ayı verileri incelendiğinde, satılık daire arayanların en çok Esenyurt, Beylikdüzü, Pendik, Silivri ve Bahçelievler’de arama yaptığını, bu alanda Başakşehir’in Temmuz’dan Ağustos’a yüzde 90 artışla en çok satılık daire araması yapılan ilçe olarak ön plana çıktığı gözlemleniyor. Başakşehir’i yüzde 67 artış ile Maltepe, yüzde 63 ile Ümraniye, yüzde 43 ile Pendik izliyor. Kiralık daire arama verilerine bakıldığında ise, Esenyurt, Beylikdüzü, Bahçelievler, Avcılar ve Maltepe en çok kiralık aranılan ilçeler olarak ön plandayken Temmuz’dan Ağustos’a arama artış oranı yüzde 43 olarak gerçekleşen Avcılar öne çıkıyor. En çok kiralık konut aranan Avcılar’ı, Esenyurt ve Şişli izliyor.

 

Konya Ağustos’ta konutta Ankara ve İzmir’i bile geride bıraktı.

Emlakjet.com’un ağustos ayı verilerine göre, konutta en çok aranan 10 il arasında zirveye,  temmuz ayına göre kaydettiği yüzde 26’lık yükselişle Konya yerleşti. İlçeyi yüzde 24 ile Ankara, yüzde 15 ile İstanbul takip etti. TÜİK’in Ağustos verileri de Konya’da Temmuz’da 1,956 olan satış adedinin ağustos ayında 2,533’e yükseldiğini gösteriyor. Konya’da satılık daire araması oranı yüzde 57, kiralık daire araması oranı ise yüzde 41 olarak kaydedildi. Verilere göre alıcıların büyük dairelerden vazgeçmediği Konya’da 1+1 daire araması temmuzda yüzde 29 iken ağustosta bu oranın yüzde 72’ye çıkması, şehrin konuta yatırım potansiyelinin de güçlü olduğunu gözler önüne seriyor. Sanayi ve ticarette Türkiye’nin önde gelen kentleri arasında yer alan Konya’da, kentsel dönüşüm, şehre kazandırılacak metro, yeni çevre yolu ve lojistik köy projeleri gibi etkenlerle son 10 yılda daire fiyatları yüzde 400 artmıştı.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39