• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Köpek Haczedildi

Köpek Haczedildi
Antalya'da, sahibinin borcu nedeniyle dört yaşındaki 'Leon' isimli Fransız Bulldog cinsi köpek haczedildi.
Olaya tepki gösteren Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Sevda Kıraç, 5199 sayılı kanunun 5. maddesinde yer alan ticari amaç güdülmeden evde veya işyerinde, bahçesinde süs hayvanı besleyen kişilerin hayvanların borcundan dolayı haciz edilemediğini söyledi.

Antalya'nın Güzeloba Mahallesinde yaşayan turizmci Mürvet Çetin'in bin 500 Euro'luk borcu yüzünden Leon isimli Fransız Bulldog cinsi köpeğine haciz geldi.

Eşinin çalıştığı iş yerinde olan borcunu ödeyemedikleri için sürekli Yalçın Yılmaz isimli şahsın tehditleri ile karşılaştıklarını iddia eden Mürvet Çetin, 3 defa jandarmaya şikayet etmesine rağmen hiçbir sonuç alamadığını ve karşı tarafın talebi üzerine 4 yaşındaki Fransız Buldok köpeğinin avukatın kararıyla ellerinden alındığını ileri sürdü.

Borçlu olduğu kişi tarafından eşinin işinden olduğunu iddia eden Mürvet Çetin, şöyle konuştu: "Bin 500 Euro'luk bir borç için 1 buçuk aydır tehdit alıyoruz. Beni ve eşimi sürekli tehdit eden bu şahıs köpeğinizi alırım sizi de mahvederim diye tehdit ediyor. Onun tehditleri yüzünden ilk işinden olan eşimi ikinci işinden de kovdurdu."

Savcılığa şikayet ettikten sonra köpeğine haciz geldiğini söyleyen Mürvet Çetin, sözlerine şöyle devam etti:

"Cuma günü ben dışarıdan eve geldiğimde iki jandarma, iki icra memuru olduğunu söyleyen bayan ve bir avukat bekliyordu. Bize ne haciz için geldiklerini söylemediler. Bize hiç bir belge gelmedi. İcra memuru olduğunu söyleyen bayan köpeğinizi haciz edeceğiz dedi. Biz bunun yasal olmadığını söyledik. Bütün itirazlarımıza rağmen avukat kendi ismini bile söylemeden yasa var dedi. Bana okutturmadan bir
belge imzalattılar ve bunu imzalamazsanız köpeğinizi geri alamazsınız dediler. Köpeğimi geri alamam korkusuyla belgeyi imzaladım. Beni tuttular ve köpeğimi kucağımdan zorla aldılar. Bu kişi canımızı alsa daha iyiydi. Bu bir gasp, haneye tecavüzdür."

Yasal olmayan bir işlem yapıldığını belirten Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Sevda Kıraç da, icrayı uygulayan avukatın 5199 sayılı kanunun 5. maddesini incelemesi gerektiğini haciz ve icrayı köpeğin üzerinden kaldırılmasını ve sahibine geri verilmesi gerektiğini de vurguladı.

Yasal olmayan bir işlemin yapıldığını belirten Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "TCK'nın 5199 sayılı hayvan koruma kanununun 5. maddesi açık ve net diyor ki, ticari amaç güdülmeden evde ve ya iş yerinde, bahçesinde süs hayvanı besleyen kişilerin hayvanları borcundan dolayı haciz edilemez. Dolayısıyla bu köpeğe nasıl gelip haciz koydular ben anlamış değilim."

Köpeğin evden alınarak veteriner kliniğine getirilmesinin de yasalara aykırı olduğunu söyleyen Sevda Kıraç, şunları söyledi: "Köpeğe bir veteriner kliniğinde bakılması yasal değil, ikinci bir suç işlenmiş. Hayvanın başına herhangi bir iş gelirse veteriner de suçlu duruma düşecek. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi lazım."

Hayvan sahiplerine de seslenen Sevda Kıraç, sözlerine şöyle devam etti: "Hayvan sahiplerine de buradan seslenmek istiyorum, evlerinde kedi veya köpek besleyen hayvan severler, 5199 sayılı kanunu mutlaka incelesin. Hayvanlarının haklarını öğrensin."

Leon isimli köpeğe haciz yaptıran Yalçın Yılmaz, daha önce yanında çalışan Metin Çetin ve eşi Mürvet Çetin ile hiç bir kişisel problemi olmadığını söyledi.

Çiftten sadece alacağı parayı istediğini belirten Yalçın Yılmaz, "Paramın ödenmesinden sonra hiç bir problem kalmayacak. Ne zaman kendilerini arasam her seferinde jandarma, karakola gidip ifade veriyorum, tehdit ettiğimi iddia ediyorlar. Normalde ben de hayvan severim, benim de evimde köpeğim var. Onu da anlıyorum. Maalesef kendisi iyi niyetli olmadığı için art niyetli düşünüyor. Baktım olmuyor, böyle bir şey yapmaya mecbur kaldım. Leon için üzgünüm, ama ben sadece paramı istiyorum. Param geldiği takdirde kanuni yollarla köpeğini alabilir" dedi.

Leon'un yediemin olarak bırakıldığı veteriner hekim Sezgin Bakkal ise şunları söyledi: "İlk kez böyle bir olay yaşıyorum. İcra memurları beni aradı. Borca karşılık bir hayvan icra edeceklerini söylediler. Ben de gittim, köpek olduğunu görünce biz de tabii ki şaşırdık. Ama maalesef icra kararıyla köpeği teslim aldık. Böyle bir olay hiçbir veteriner hekimin başına gelmemiştir."



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39