• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

Köprü ve Otoyollar İhalesi İptal Edildi!..

Köprü ve Otoyollar İhalesi İptal Edildi!..
Köprü ve Otoyollar İhalesi İptal Edildi!..
Koç ve Ülker grubunun da aralarında bulunduğu konsorsiyumun 5.7 milyar dolara aldığı köprü ve otoyol ihalesi flaş gelişme!..Tartışmalı köprü ve otoyollar ihalesi iptal edildi.

Koç ve Ülker grubunun da aralarında bulunduğu konsorsiyumun 5.7 milyar dolara aldığı köprü ve otoyol ihalesi iptal edildi. Açıklama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi.
Başbakan Erdoğan'ın bir televizyon programında ihalenin bedeliden düşük fiyata gittiği ve ödemenin de taksitler halinde yapılmasının istendiği şeklindeki açıklamalarından sonra 25 yıl süre ile ihalesi yapılan köprü ve otoyollarla ilgili ihale iptal edildi.

İHALENİN GEÇMİŞİ

Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmesi yapıldı.İhalede elemesiz turda en yüksek teklif tutarı 3 milyar 830 milyon dolar olarak belirlendi. Elemeli turda ilk olarak Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu elendi.
Açık artırma 5 milyar 630 milyon dolardan başladı. Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu'nun teklifi 5 milyar 640 milyon dolara çıkarması sonrasında Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi.

Bunun üzerine İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter, en yüksek teklif sahibi konsorsiyumdan 5 milyar 640 milyon dolarlık teklifini 5 milyar 720 milyon dolara yükseltmelerini rica etti. Bir müddet süre isteyen konsorsiyum temsilcileri teklifi 5 milyar 720 milyon dolar olarak revize ettiklerini açıkladı. Böylece nihai pazarlık görüşmeleri teknik olarak sonuçlanmış oldu. İhale sonucu onay için Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulacak.
Koç Holding Turizm Gıda ve Perakende Grup Başkanı Tamer Haşimoğlu, ''İhalede önemli bir fiyat ortaya çıktı, bu açıdan da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'mızı kutlamak gerekir. Son derece şeffaf ve açık bir süreç oldu'' dedi.
İhaleyi kazanan grupta Koç Holding ve Malezyalı UEM'in yüzde 40'ar, Gözde Girişim Sermayesi'nin yüzde 20 payı bulunuyor.

2. BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME

Verilen tutar baz alındığında köprü ve otoyol ihalesi, Telekom'dan sonra tarihin en büyük ikinci özelleştimesi oldu.

25 YILLIK İŞLETME DEVRİ

Özelleştirme işlemi, tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştiriliyor.
Köprü ve otoyol özelleştirmesi ihalesine 3 konsorsiyum katıldı. İhaleye katılanlar şöyle:
Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim GrubuKoç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim GrubuAutostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu

İHALE NERELERİ KAPSIYOR?

İhale, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yolları ile birlikte, ''Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu'', ''Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu'', ''Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'', ''Toprakkale-İskenderun Otoyolu'', ''Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu'', ''İzmir-Çeşme Otoyolu'', ''İzmir-Aydın Otoyolu'', ''İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu'', ''Boğaziçi Köprüsü'', ''Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu'', bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını (OTOYOL) kapsıyor.

11 AYDA 740 MİLYON LİRA GELİR

Türkiye'de, yılın 11 ayında köprü ve otoyollardan 331 milyon 148 bin 23 araç geçerken, araç geçişinden toplam 740 milyon 595 bin 333 lira gelir elde edildi. Bu gelirlerin 195 milyon 312 bin 128 lirası Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden elde edilirken, 545 milyon 283 bin 205 lirası ise otoyollardan sağlandı.
2011 yılında ise köprü ve otoyollardan toplam 349 milyon 847 bin 151 araç geçmiş, bu araçlardan toplam 732 milyon 681 bin 161 lira gelir elde edilmişti.

KÖPRÜLERİN MALİYETİ 421 MİLYON DOLARDI

Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2001 yılından 30 Kasım 2012 tarihine kadar 3 milyar 319 milyon 753 bin 938 araç geçti. 1970'te yapımına başlanan ve Cumhuriyet'in 50. yılı olan 1973'te açılan Boğaziçi Köprüsü'nün inşaatı 21.7 milyon dolara mal oldu. 1986-1988 arasında inşa edilen FSM Köprüsü'nün maliyeti de 400 milyon dolardı.

Ünsal Ban Yazdı 'Köprü ve otoyollar bedavaya gidiyor' iddiası!

Prof Ünsal Ban son günlerde konuşulmaya başlanan 'Köprü ve otoyollar bedavaya gidiyor" iddiasını kaleme aldı.

İŞTE ÜNSAL BAN'IN SON YAZISI

'Köprü ve otoyollar bedavaya gidiyor' iddiası!

Köprü ve otoyollar için 25 yıllık işletme hakkı karşılığı teklif edilen 5 milyar 720 milyon dolar, az mı çok mu bir bakalım:

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre köprü ve otoyollardan ocak ayı itibariyle 27 milyon 778 bin 479 araç geçti.

Ocak ayında köprülerden geçen 11 milyon 799 bin 552 araçtan 17 milyon 500 bin 454 lira gelir elde edildi.
Otoyollardan geçen 15 milyon 978 bin 927 araçtan ise 40 milyon 477 bin 301 liralık kullanım bedeli geldi. Toplam gelir 57 milyon 977 bin 755 lira.

5,7 milyar $ aşılmalı

Yeni yıla 58 milyon lirayla girmek iyi. Gelirdeki hızlı artış, 5 milyar 720 milyon dolarlık teklifin ziyadesiyle düşük olarak algılanmasına yol açtı haliyle.

Öncelikle belirtmeliyiz ki, 5 milyar 720 milyon doların bir miktar daha üzerine çıkılması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle olmakla birlikte, 'Köprüler ve otoyollar 10 yıllık kârına satıldı!' söyleminin gerçekçi olmadığını da belirtmek durumundayız. Bu söylem, ya koyu bir ideolojik körlüğün ya da bilgi eksikliğinin ürünü! İdeolojik körlükten muzdaripler için yapılabilecek bir şey yok. Bilgi eksikliği çekenleri ise bilgilendirmek gerek.
Efendim; son 12 yılda 4 milyar 423 milyonu bulan köprü ve otoyol gelirleri brüttür.

Bu rakamdan %18 KDV ile %10 belediye payını çıkartmak gerekecektir. Tabii bir de köprü ve otoyolların bakım onarım masraflarının düşülmesi lazım.

Duruma bu açıdan bakıldığında teklif edilen 5 milyar 720 milyon dolarlık rakamın çok da düşük olmadığı ortaya çıkacaktır.

Araç sayısı artıyor

Evet, bunları belirttikten sonra gelelim madalyonun diğer yüzüne...

Yukarıda 5 milyar 720 milyon dolarlık rakamın biraz daha artırılması gerektiğini belirtmiştik. Evet öyle, zira araç sayımız hızla artıyor. Geride bıraktığımız 7 yılda ortalama %6,69 oranında artmış bizdeki araç sayısı. Bu trend devam edeceğinden, önümüzdeki yıllarda köprü ve otoyolları kullanan araç sayısı da hızla artacak demektir. Daha fazla araç, daha fazla gelir demektir ve bu durum da 5 milyar 720 milyon dolarlık teklifin sorgulanmasına sebep olmaktadır.

Dahası, özelleştirmeye otoyol kenarındaki tesislerin de dahil olması, tartışmalara bir de kira gelirleri boyutunu katmaktadır. Bugün itibariyle, otoyollarda hizmet veren benzin istasyonu, dinlenme tesisi, yeme içme mekanı gibi yaklaşık 74 tesisin bulunması ve bu tesislerden yılda yaklaşık 60 milyon liralık gelir elde edilmesi göz önünde bulundurulmalıdır.

‘Satıyor’ algısı yanlış

Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, Gaziantep-Şanlıurfa, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları ve İzmir, Ankara ve İstanbul çevre yolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini kapsayan özelleştirme ihalesinin, 'Devlet, otoyolları ve köprüleri satıyor!' şeklinde algılanması yanlıştır. Zira 25 yıllığına işletme hakkı verilen otoyol ve köprülerin mülkiyet hakkı yine devletimizde kalacaktır.

İhalede teklif edilen 5 milyar 720 milyon dolarlık teklifin daha yüksek seviyelerde olması gerektiğini düşünsek de buradaki asıl önemli konu, özelleştirmeden elde edilen gelirle yeni yolların, köprülerin, hastanelerin ve okulların yapılacak, bunlara bağlı olarak da halkımızın yaşam kalitesinin artacak olmasıdır.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39