• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

KÜÇÜK YAŞTAKİ ÇOCUKLARA NİKAH KIYAN HOCALARA TEPKİ

KÜÇÜK YAŞTAKİ ÇOCUKLARA NİKAH KIYAN HOCALARA TEPKİ
AĞIR CEZA MAHKEMESİ SAVCISI MUSTAFA ARSLANTÜRK:

Kayseri Valiliği, Melikgazi Kaymakamlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Melikgazi Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa ‘İhmal Etme Geleceğine Sahip’ projesi düzenlendi. Programda konuşan Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Mustafa Arslantürk, “Hacı-hocalar 15-18 yaş arasındaki çocukları nikahlıyorlar. Elime geçen öyle bir hoca olursa ceza verilmesini isteyeceğim” dedi. 
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen projeye, Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Asliye Ceza Hakimi Necati Daştan, Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Mustafa Arslantürk, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, “Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün etkinliği için buradayız. Bu çok önemli bir toplantı. Çocuklarımıza ne derece sahip çıkarsak görevimizi o kadar yerine getirmiş olacağız. İhmal, istismar ve madde bağımlılığı çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu açıdan düzenlenen bu tür programların düzenlenmesini çok önemli buluyoruz” diye konuştu.
Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık ise, “İdarenin, eğitimcinin tek kaygısı vardır o da ülkeyi esenliklere ulaştırmaktır. Bunu düşünürken de en büyük sermayemiz çocuklarımızdır. O açıdan düzenlenen bu tür programlar çok önemli” dedi.
Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç ise, “Yeni bir eğitim faaliyetinde bir arada olmaktan dolayı mutluyum. Eğitim çalışmaları çok önemli. Bizlerin geleceği çocuklarımız. Bunun içinde güzel eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini biliyorum. Çocuklarımız bizim en önemli varlıklarımız. Onları toplum içine kazandırmak bizim en önemli görevimiz. O açıdan lütfen çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.
Asliye Ceza Hakimi Necati Daştan da, “Ben bu projenin Türkiye çapında uygulanmasını istiyorum. Bize görev verilirse seve seve yaparız. Takdir sizlerin. Benimde, sizlerin de çocuklarınız var. Çocukların suça bulaşmalarını önlemek için cezai müeyyideler anlatarak önleyebiliriz. Bu yüzden bizler emek veriyoruz. Yüzlerce istismar suçu var ama adliyeye intikal edenlerin en az 1-2 katı intikal etmiyor. Şantaj yaparak eylemlerini sürdürme amacı gütmektedirler” diye konuştu.
Daştan ayrıca, “Fiziksel istismar 2’ye ayrılır. İşkence eziyet. Çocuğa sürekli bağırmak eziyettir. Çocuklar yaşadıklarından neden bahsetmezler? Korku ve tehditle üzerinde büyük baskı oluşturuyorlar. Çocuklar ayrıca kendilerine inanılmayacağını düşünürler. Suçu işleyeneler ‘seni öldürürüm, anne babanı öldürürüm’ diye tehditler savuruyor. Çocuklar ayrıca dışlanmaktan korkabilirler” şeklinde konuştu.
Cinsel suçlardaki cezalara değinen Daştan, “Cinsel saldırı suçlarına kanunlarımızın koymuş olduğu cezalar ağır olmasına rağmen ne yazık ki bu durum toplum tarafından bilinmemektedir. 15 yaşın altındaki mağdureye dokunma şeklindeki cinsel eyleme 10 yılın üzerinde cezalar çıkmaktadır. Konunun suç olduğunu bilmemek mazeret değildir. Suçu işleyen fail cezayı öğrendikten sonra çıkmaz bir tünele giriyor. İstismar sömürme demektir. Çocuk yapılan eylemin ne olduğunu bilmiyor. Çocuklar kendilerini suçlu hissediyor” diye konuştu.
Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Mustafa Arslantürk ise, “Özellikle 18 yaşından küçükler çocuk yaştadır. 15 yaşından küçük her harikulade çocuktur. 15 yaşından küçük çocuklara cinsel istismar yapıldığında biz Cumhuriyet Savcısı olarak o sanığın yakasını bırakmıyoruz. Çocukların ister rızası olsun, ister olmasın. 0-15 yaşına kadar ki suçlamalar kamu adına devam eden suçlamalardır. Diyelim ki mağdur 14,5 yaşında, failde 20 yaşın üzerinde olduğu zaman cezalar oldukça ağırdır. Duruşma salonunda sanıktan daha çok ağlayan mağdurlar gördük. Buradan velilerimize söylüyorum; Kayser Adliyesinde önümüze dava geldiği zaman hiçbir gerekçe bizi ceza vermemizden alıkoymuyor. Özellikle 0-15 yaşındaki grup çok önemli. 0-15 yaşındaki çocuklarımızı çok iyi yetiştirmemiz lazım. İslami örf ve adete göre yetiştirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Arslantürk ayrıca, “Hacı-hocalar 15-18 yaş arasındaki çocukları nikahlıyorlar. Elime geçen öyle bir hoca olursa ceza verilmesini isteyeceğim. Kız çocuğumuzu neden ataşe atıyoruz? Öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki anlatamaya dilim varmıyor. ‘Hacca gittim nasıl yaparım?’ diyorlar. Cinsel suçlar hacıya hocaya bakmaz. Küçük bir zaaf o suçu işlemeye yol açar” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39