• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Kurban Bayramının Günü Yanlış Mı?..

Kurban Bayramının Günü Yanlış Mı?..
Kurban Bayramının Günü Yanlış Mı?..
Kurban Bayramı Türkiye'de bir gün önce mi başlıyor?..

"TÜRKİYE'DE BAYRAM BİR GÜN ÖNCE..."

Peygamber efendimiz, 'bütün Müslümanların birlikte Arafata çıktıkları gün arife günüdür, ertesi günü de kurbanın birinci günüdür demiştir. Müslümanlar önceki gün Arafatta bu emri yerine getirirken, biz Türkiyede bayram yapalım diyoruz, bu olmaz.


SAADET Partisi’nden (SP), Kurban Bayramı’nın zamanlamasına ilişkin tartışmaları alevlendirecek sürpriz bir çıkış geldi. SP’nin etkili ismi Oğuzhan Asiltürk, Türkiye’de bayramın yanlış günden başlatıldığını öne sürüp, dün bir grup partiliyle SP’nin bahçesindeki Hamidiye Camisi’nde bayram namazı kıldı. “Kuralları Diyanet değil Peygamber koyar. O ne kural koyarsa Diyanet de ona uyar” diyen ve kurbanını da dün kesen Asiltürk, ilk gün kesilen kurbanların ise kurban değil sadaka olduğunu savundu. Asiltürk, şunları söyledi:

O NAMAZ SAYILMAZ

“Peygamber efendimiz, ‘Bütün müslümanların birlikte Arafat’a çıktıkları gün arife günüdür, ertesi günü de kurbanın birinci günüdür’ demiştir. Müslümanlar dün (önceki gün) Arafat’ta bu emri yerine getirirken, biz de Türkiye’de onlar ne yaparsa yapsın, biz burada bayram yapalım diyoruz, bu olmaz. Buna devletin sahip çıkması lazım. Türkiye İslam devleti değil, laik bir ülkedir. Biz inancımızın gereğini uyguladık. Kimseye de baskı uygulamıyoruz, Müslümanlığın gereği de, doğrusu da budur. Biz bunu uygularız, uyarsınız uymazsınız siz bilirsiniz diyoruz. (İlk gün kesilen kurbanlar) İslam dinine göre kurban olmaz, sadaka olur. Sağa sola verilen yardım olur, sevabı da olur ama kurban olmaz. Çünkü kurban, Arafat’tan sonra Allah için kesilenin adıdır.”

SP’DE DE TARTIŞMA

Asiltürk’ün bu çıkışı, SP’liler arasında da tartışma yarattı. Dün sabah parti binasına gelen SP’lilerin bir bölümü bayram namazına katılmadı. Bu partililer, sorularımız üzerine, “Biz dün (önceki gün) bayram namazımızı kıldık, kurbanlarımızı da kestik. Şimdi tekrar namaz kılarsak kestiğimiz kurbanlar kurban değil etlik olur” dediler.

DİYANET’E UYACAĞIZ

Asiltürk’ün çıkışına Ak Parti’den de itiraz geldi. AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, “Bayram tarihiyle ilgili zaman zaman tartışmalar oluyor, ama bizim şu anda Anayasamıza göre bu konuyla ilgili belirleyici olacak, bu konuda tespitte bulunup söz söyleyecek kuruluşumuz Diyanet’tir, o bu konuda nasıl bir belirleme yaparsa hepimiz ona uyacağız, yetki de görev de ondadır” dedi.

GÖRMEZ NE DEMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de bu tartışmaya ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: “Bugüne kadar takvimde birlik gerçekleştirememiş olmak büyük bir eksiklik. Din İşleri Yüksek Kurulu, Kandilli ve Astronomi bilimiyle uğraşanlarla toplantılar yaptık, bilgilerini birleştirdik. Bir Müslüman olarak, bir hadis hocası olarak bu toplantılarımızda bizim yanlış yaptığımıza dair en küçük ima görseydim, bayramları ilan etme yetkisi Kandilli Rasathanesi’ne verilmesine rağmen halkımızla paylaşmaktan çekinmezdik. Peygamberimizin İslam mesajını getirişinin üzerinden 14 asır geçmişti. Uluğ beyleri, Ali Kuşçuları yetiştirmiş, astronomi ilmini medreselerde hadis tefsiriyle birlikte ders olarak takdir etmiş bir millet olarak, dünyadaki uzay astronomi bilgileri, güneşin hareket hesapları matematiksel olarak tespit edildikten sonra, insanların dağlarda tepelerde ellerini alınlarına koyarak hilali aramalarıyla takvim birliği sağlamamız mümkün değil. Birlikten bahsediyorsak bu yolla olmaz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39