• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Libya'nın Petrolü Libyalılarındır

Libya&#39nın Petrolü Libyalılarındır
Başbakan Tayyip Erdoğan, Mısır ve Tunus'tan sonra Arap Baharı turunun üçüncü ve son durağı Libya'yı ziyaret etti.
Cuma namazını başkent Trablus'ta kıldıktan sonra Şehitler Meydanı'nda halka seslenen Erdoğan, artık kan dökülmemesi çağrısında bulundu. Binlerce kişiye hitap eden Erdoğan, Libya'nın yeraltı zenginlikleri üzerinde hesap yapanlara asla prim vermeyin. Libya, Libyalılarındır. dedi. Konuşması zaman zaman sloganlarla kesilen Başbakan Erdoğan, Libya halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini zaferle sonuçlandırmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti ve şöyle devam etti: 10 bin civarında kardeşiniz şu anda aç, susuz. Buradaki kardeşlerinizle kucaklaşın. Bir olalım, beraber olalım ve bu birliğimiz, Libya'nın bir an önce en ileri ülkeler seviyesine çıkmasını sağlasın.

Erdoğan, Trablus'ta kalabalık ve coşkulu bir meydana konuşurken, önceki gün apar topar Libya'yı ziyaret etmeye karar veren Sarkozy ve Cameron ise Bingazi'de şoka uğramıştı. Sarkozy ve Cameron, Kaddafi tanklarının kuşatması altındayken Sarkozy'nin NATO kuvvetlerini harekete geçirerek düşmesini engellediği Bingazi'de birkaç yüz kişilik bir kalabalığa hitap edebilmişti. İki lider, kendileri için hazırlanan meydanın küçük bir bölümünü dahi dolduramayınca insanların gelmesi ve telefonlarla akrabalarının aranması için anonslar yapılmıştı. Türkiye'nin Libya'da giderek artan rolünde, zor durumdaki UGK'ya 300 milyon dolar parayı elden vererek, ihtiyaçlarını gidermesine yardımcı olmasının, çok sayıda yaralının Türkiye'de tedavi edilmesinin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun çatışmaların devam ettiği sırada arka arkaya yaptığı ziyaretlerin de büyük bir rolü bulunuyor.

Erdoğan, Abdülcelil ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin tahrip olan okul, karakol, adliye gibi yerlerin restorasyonunu süratle yapacağını söyledi. Misrata'da bir yetimhane yapacaklarını belirten Erdoğan, bir de fizyoterapi merkezini hizmete sunacaklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan, Libya'da, Trablus'ta parlamento binasını yapalım istiyoruz ve bu parlamento binasıyla da yeni süreçte gerçek demokrasinin olduğu Libya'da parlamento üyeleri hizmetlerini bu yeni binada vermeye başlasın. dedi.

Esed'e sert mesaj: Zulüm ile abad olunmaz

Başbakan Erdoğan ise hem meydanda hem de Abdülcelil ile düzenlediği basın toplantısında Suriye liderine sert mesajlar gönderdi. Önceki gün Tunus'ta olduğunu ve Yasemin devrimini gerçekleştirenleri selamladığını belirten Erdoğan, Ondan önceki iki gün Mısır'daydım. Arap Baharı'nı estirenleri selamladım. Bugün sizlerleyim. Şunu unutmayın Suriye'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır. Zira zulüm ile abad olunmaz. Artık otokrasi dönemleri bitiyor. Totaliter rejimler gidiyor. Artık halkın iktidarı geliyor. Halkının üzerine tankla, topla saldıranların iktidarda kalması da mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla bizim Beşşar'a yönelik yaklaşımımız, artık bir ay önceki, iki ay önceki yaklaşım değildir. Bütün bu olaylardan sonra bunun hesabını vermek durumunda kalacaktır. Biz de en geç BM müzakerelerinden sonra nihai kararımızı bu konuyla ilgili açıklamak durumundayız. diye konuştu.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil de Ulusal Geçiş Konseyi'nin uzun süre görevde kalması gerekeceği yönünde yorumlar bulunduğunun hatırlatılması üzerine, Libya halkının uzun yıllar seçimlerden uzak kalan bir halk olduğunu, gerçekleştirilen anayasal sistemi kabul etmesinin biraz zaman alacağını söyledi. Abdülcelil, Libya halkı şu anda birleşmiş durumdadır ve güveniyorum ki Libya halkı şu anda bu seçimleri, anayasal sistemi kabul edecektir. Libya halkı olarak biz Müslüman bir toplumuz ve halkın sağ veya sol şekilde radikalleşmesini istemeyiz ve buna müsaade etmeyiz. Bazı kişisel radikalleşmelerin de şu anda tamamen bitmiş olduğunu görmekteyiz.'' diye konuştu. TRABLUS CİHAN

Osmanlı torunlarından sevgi seli

Trablus'tan sonra geçtiği Tajoura'da Osmanlı'dan kalma Murat Paşa Camii'ni ziyaret eden Başbakan Erdoğan'ı, yöresel kıyafetler içindeki atlılar karşıladı. Türk bayrakları, Erdoğan posterleriyle donatılan şehirde yüzlerce Tajouralı kadın ve çocuk da Türkiye ve Erdoğan lehine sloganlar attı. Başbakan Erdoğan, Tajoura'da, Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil ile birlikte tarihi Murat Ağa Camii'ni gezdi. Tajoura, çok sayıda Türk kökenli Libyalıyı barındırıyor. Tajouralıların birçoğunun hala bazı Türk soyadlarını taşıdığı, belediye başkanının annesinin adının bile Fatma Türk olduğu kaydedildi. Erdoğan, daha sonra Misrata'yı da ziyaret etti. Trablus Cihan

Mısır'da hutbede, Türkiye'nin çıkarsız dost olduğu anlatıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyaretinin yankısı sürüyor. Mısır'da Tahrir Meydanı'nda dün kılınan cuma namazında Başbakan Erdoğan için övgülerin yer aldığı bir hutbe okundu. Cuma hutbesinde Türkiye'nin çıkarsız dost olduğu ve zor zamanda Mısır'ın yanında olduğu anlatıldı.

Tarihî Tahrir Meydanı'ndaki Omar Makram Camii'nde toplanan Mısırlılara ziyaret hakkında bilgi verildi. Hutbede, Türkiye bizim dostumuzdur. Gerçek dostluklar kötü ve zor günlerde belli olur. Bu zor günümüzde bize destek veren ve ziyaret eden ilk başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Türkiye ve Mısır kardeştir ve gerçek dostumuzdur. Bizden hiçbir çıkar sağlama amacı gütmeden yanımızdalar. ifadeleri kullanıldı. HALİL ÖZCAN KAHİRE, CİHAN

Erdoğan'ın ziyareti bize ufuk açtı

Tunus Geçici Hükümet Başkanı Beci Caid Essebsi, Sayın Erdoğan'ın ziyareti, özellikle yeni perspektifler açtığı için başarılı. Çünkü bölgede ve dünyadaki gelişmeler çerçevesinde çok önemli bir noktada cereyan etti bu ziyaret.'' dedi. Essebsi, Erdoğan'ın Tunus ziyaretinin Türkiye ve Tunus için çok büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Essebsi, bölgenin çok büyük değişikliklere tanık olduğu bir dönem yaşandığına işaret ederek, Bölgemizde yeni bir döneme girildi. Bütün Arap ülkelerini etkileyen bir döneme girildi. Tunus'ta devrim oldu. Ardından Mısır'da ve Libya'da da... Bu, bütün Ortadoğu ülkelerinde etkili. Tunus şu anda demokrasiye geçiş süreci içerisinde. Bu süreç Tunuslular tarafından başlatıldı. Türkiye de tabii bu aşamada önemli bir rol alıyor, daha da alacak. dedi. Essebsi, Recep Tayyip Erdoğan, bir arkadaş, kardeş bir ülkenin başbakanı... Halkının refahı için çalışan ve halkının onuruna çok bağlı olan bir kişi. şeklinde konuştu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39