• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Liderler Şeb-i Arus İçin Konya'da Buluşacak

Liderler Şeb-i Arus İçin Konya'da Buluşacak
Hazreti Mevlana'nın 739.Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Töreni Şeb-i Arus için liderler Konya'da buluşacak.
Konya'da Mevlana'nın ölümünün 739'uncu yıl önümü nedeniyle 17 Aralık günü düzenlenecek 'Şeb-i Arus' törenlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmam Ali Rahman ile çok sayıda davetli katılacak. Törene katılacağını belirten İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad dün verdiği ani kararla programını değiştirerek Irak'a gideceğini belirtti.

Konya Valiliği öncülüğünde her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Mevlana'yı anma törenlerini düzenleniyor. Bu yıl 'Mevlana'nın 739'uncu Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma' programı 17 Aralık günü Şeb-i Arus törenleriyle sona erecek.


Kemal Kılıçdaroğlu'da Konya'da

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hazreti Mevlana'nın 739. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Töreni'ne katılacak.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 17 Aralık Pazartesi günü saat 13.00'da karayoluyla Ankara'dan Konya'ya hareket edecek. Konya'da CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret edecek olan Kılıçdaroğlu, Gençlik Merkezi'nin açılış törenine ve Mevlana Müzesi'ni de ziyaret ettikten sonra Şeb-i Aruz törenine katılacak.

Kılıçdaroğlu'na Konya'da katılacağı programlara CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrukulu, Sencer Ayata, Gökhan Günaydın ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, milletvekilleri Atilla Kart ve İhsan Özkes'de eşlik edecek.

BAŞBAKAN, BİR GÜN ÖNCE GİTTİ

Şeb-i Arus töreni için pazar günü Konya'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düzenlemesi yeni yapılan Mevlana Müzesi önündeki meydanda toplu açılış yaptı. Toplu açılışta Konya Ovası Projesi kapsamındaki Göksu Nehri'ndeki yıllık 414 milyon metreküp suyun Konya ovasına taşınmasını sağlayacak Mavi Tünel ile Meram Belediyesi tarafından yaptırılan ve annesi Tenzile Erdoğan'ın adı verilen 'Tenzile Ana Hasta Konukevi'nin da aralarında bulunduğu 89 eser hizmete girdi.



Mevlana Kimdir?

Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde 30 Eylül 1207 tarihinde dadoğan Mevlana, daha sonra ailesiyle birlikte Suriye'nin başkenti Şam'dan, Anadolu'ya geçtikten sonra Erzincan'dan sonra Karaman'da konakladı. 7 yıl Karaman'da kalan Mevlana'nın babası Muhammed Bahaeddin Veled, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın, daveti üzerine 3 Mayıs 1228 yılında Konya'ya göç etti. İlim ve din adamı Mevlana 17 Aralık 1273 pazar günü hayatını kaybetti. Mevlana, ölüm gününü Allah'a kavuyacağı için yeniden doğuş günü olarak kabul etti. Mevlana ölüm gününü 'düğün günü' veya 'gelin gecesi' anlamına gelen 'Şeb-i Arus' olarak nitelendirirken dostlarına ölümü ardından ağlamamalarını vasiyet etti. Bu nedenle de Mevlana, ölüm yıl dönümlerinde düzenlenen Şeb-i Arus törenleriyle anılıyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39