• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Mahsur dağcılardan mutlu haber 15 saat sonra geldi

Mahsur dağcılardan mutlu haber 15 saat sonra geldi
İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ’da öğle saatlerinde bu yana mahsur kalan 19 dağcıya ulaşıldığı müjdesi İzmir Valisi Mustafa Toprak verdi.Vali Toprak, mahsur kalan dağcılara ulaşıldığını ve havanın durumuna göre kısa süre içinde ailelerle buluşacakla

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ'ın zirvesinde mahsur kalan 19 dağcının yeri tespit edildi. Öğlen saat 15.00'dan bu yana bir kayalık altında sığınan ve yardım bekleyen dağcılara kurtarma ekipleri ulaştı. Müjdeli haberi ise dağcıların yakınlarına İzmir Valisi Mustafa Toprak verdi. Dağcı gruba ulaşıldığının haberini alan yakınları birbirlerine sarılarak sevinçlerini paylaştı. Kimisi gözyaşlarına boğulurken kimisi de telefonlarına sarılarak yakınının sesini duydu.


 

AİLELER KRİZ MASASINA ALINMADI
Mahsur kalan grup bulunmadan önce dağcıları dört gözle bekleyen aileler, en ufak bir bilgi alabilmek için kriz masasına koştu. Kriz masasına alınmayan aileler, kapıda jandarmayla tartışırken saatlerdir umutla beklediklerini belirterek, yetkililerden herhangi bir cevap alamamalarından şikayet etti. Bu sırada bazı ailelerin kriz masasının oluştuğu binanın kapısından girmeye çalıştığı görüldü.


 

Ekipler tarafından mahsur kalan dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu haberini alan aileler sevinç gözyaşları döktü.


 

“GENEL SAĞLIK DURUMLARI İYİ”
İzmir Valisi Mustafa Toprak önce ailelerle birlikte köy kırahathanesi geçerek onları detaylarla ilgili bilgilendirdi. Ailelerin tek tek sorularını da cevaplandıran Toprak, ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.


 

Kurtarma ekiplerinin 19 dağcıya ulaştığını aktaran Vali Toprak, “Ekiplerimiz ilk planda çıplak gözle yaptıkları incelemede genel durumlarının iyi olduğunu gördüler. AKUT, UMKE harici Sağlık Bakanlığımızın paletli ambulansları 12 kişilik ekip 6'ya ayrılmak üzere iki ayrı ekibe dönüştürdük. O ekiplerden bir tanesi ilk buluşmayı sağladı. İlk bulan ve gören 6 kişilik ekip ile ekipten geri kalan 6 kişilik ekip arasındaki mesafe 1,5 kilometre. O ekip de oraya gittiğinde ve ilk giden ekip de sağlık durumlarını stabil hale getirdikten sonra buraya getirecekler. Geri gelme noktasında ilk olarak arkadaşların stabilliği sağladıktan sonra aşağıya inmelerini sağlayacağız. Şu anda burada gerekli ambulanslarımız, gerekli tıbbi müdahaleyi ambulans içerisinde yapabilecek şekilde hazırız. Gelecek hat ve güzergaha göre de ambulanslarımızı oraya sevk edeceğiz. Umuyorum ki arkadaşlarımızın genel sağlık durumlarının iyi olduğu tespiti, buraya da sağ salim gelme neticesiyle sonuçlanır” diye konuştu.

BAŞBAKAN YARDIMCISI VE İÇİŞLERİ BAKANINDAN TALİMAT
AFAD'tan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile de görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Vali Toprak bakanların da gerek helikopter gerek uçak gerekse diğer ekiplerin organize olması konusunda AFAD Başkanlığı'na gerekli talimatları verdiğini aktardı.

Dağcılara ulaşma noktasında bir tek sıkıntılarının helikopterlerin uçuşa engel havayla karşılaşmaları ve tipi dolayısıyla görüş mesafesinin kısaldığını anlatan Toprak şöyle konuştu: “Helikopterlerimiz il merkezlerinde gerek hava gerek kara kuvvetlerine gerekse de emniyet genel müdürlüğümüze ait helikopterler şu an orada bekliyor. Ama şu anki hava durumu oraya helikopter kaldırılmasına engel. Gece görüş olmasına rağmen tipi ve havanın kapalı olması bunu engelliyor. Gerekli tedbiri almış olduk. Ayrıca jandarma genel komutanlığımızın Ankara'dan tertip edilen Jandarma Kurtarma Ekipleri de (JAK) şu an geliyor. Olası bir gecikme veya kurtarma ihtiyacı çerçevesinde o ekibi de burada devreye sokmuş oalcağız. Sonuç itibariyle her türlü tedbir düşünüldü, gereği yapıldı. Bundan sonra da ifade ettiğim ibi bir sistem ve koordine içerisinde inşallah yukarıdaki 19 dağcımızı kurtarmaya giden arkadaşlarla birlikte sağ salim buraya getirmiş oluruz.”
Dağcıların genel sağlık durumlarının iyi olduğunu da ifade eden Mustafa Toprak, saatlerce tipiye maruz kaldıklarından dolayı fizyolojik değişikliklerin olabileceğini ancak detaylı muayenelerin yapılacağını dile getirdi.

“DEVLETİMİZ HER TÜRLÜ İMKANLARINI SEFERBER ETTİ”
Arama çalışmalarının tipi nedeniyle uzunu sürmesinin normal olduğunu da ekleyen Toprak şöyle devam etti: “Oraya gidip arama yapabilmek kolay değil çünkü tipi var. 4 metreye kadar görüş mesafesi kapanıyordu. Ciddi bir tipi var. İnsanı boğacak şekilde. Giden arkadaşlarımızı sağ salim geri getirmek de önemli bir işti. Kurtarma çalışmaları bazen günlerce sürebilir. Şuanda dağın durumuna baktığımızda bu önemli bir başarıdır diye düşünebiliriz ama esas başarı oradaki 19 mahsur kalan dağcımızın kurtarmaya giden ekiple birlikte sağ salim buraya gelmesiyle ulaşılabilecektir. Gecikme yoktur. Devletimizin her türlü imkanları seferber edilmiştir. Dönüş yolu çok önemli. Öğle saatlerinde bir dağcımız dönüş yolunda ayağının kayması suretiyle vefat etti. Başka bir etkinlikle oraya giden bir arkadaşımızdı. Arkadaşlarımızın o yollardan geçip gelmesi de önemli diye düşünüyorum. Detaylı çalışmaları da yapacağız.”

“BİRAZ DA ÖZELEŞTİRİ YAPMAMIZ GEREKİYOR”
Dağcıların yakınlarının meteorolojik uyarılar yapılmadığı tepkileri üzerine de bir gazetecinin sorusu üzerine cevap veren Vali Toprak şunları söyledi: “Hiçbir yerde bulamıyorsak Valiliğin 3 gün önceki beyanatına bakalım. Tüm basın kuruluşları İzmir de dahil olmak üzere yoğun bir kar yağışının, tipinin görülmekte olduğu ve herkesin dikkat etmesi gerektiği noktasında uyarılar var. Belli bir saatte inmeyi planladılar ama inemediler. Biraz da özeleştiri yapmamız gerekiyor. Şuanda kurtarma zamanı. Bu hava şartlarında oraya çıkılmaz. Çıkıldığı sırada pikniğe gider gibi kıyafetle ve tedbir alınmadan gitmemeleri gerekiyor. Biz herhangi bir yere gidin gitmeyin şekilde bir şey yapamayız, ama hava durumunu zaten veriyoruz. 2 bin rakımlı yere gidecek kişilerin elinde her türlü teknik tertibatının bulunması gerekiyor. Spor yapma kastıyla 2 bin rakımlı yere çıkarken tedbirlerin de alınması gerekiyor. 2013'ün başlarında çığ felaketinden sonra buralara girilmemesi konusunda ciddi uyarılar yapıldı. Önemli olan 19 dağcımızı ve kurtarmaya giden ekibi buraya sağ salim getirelim inşallah.”

BABASININ KURTULDUĞUNU DUYUNCA GÖZYAŞINA BOĞULDU
Dağda mahsur kalan emekli albay Erdinç Işıklıgün'ün kızı Merve Işıklıgün Ötgün müjdeli haberi alır almaz telefona sarılarak babasını aradı. Kurtulduklarına inanamayan Merve Işıklıgün ‘kurtardılar mı sizi' diyerek babasından onay aldı. Babasından evet yanıtını alan Merve, gözyaşlarına boğuldu. Merve Işıklıgül, “Öğlen 15.00'dan bu yana 14 saattir bekliyoruz. Çok mutluyum en sonunda geliyorlar” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39