• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

MALATYA'YA DEPREM UYARISI

MALATYA'YA DEPREM UYARISI
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. MEHMET ÖNAL: - "MALATYA'DA DEPREM RİSKİ VAR"
İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya'yı olası bir deprem karşısında önemli tehlikelerin beklediğini söyledi.
BİLSAM tarafından düzenlenen "Geleneksel Kültür Kuşağı Konferanslar Dizisi" Prof. Dr. Mehmet Önal'ın konuk olduğu 'Malatya ve Çevresinin Depremselliği' konulu konferansıyla başladı. Özel İdare Salonu'nda düzenlene konferansa AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile birlikte kalabalık bir topluluk katıldı.
İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, "Genel olarak bölgede sağlıklı kentleşme ve güvenli yapılaşmaya ilişkin hukuksal düzenlemelere yeterince uyulmadığı gözlenmiştir. Kentlerin gelişim ve yeni yerleşim alanlarının seçiminde bilim ve mühendislik ilkelerinin gözetilmediği, kolaycı ve ranta dayanan uygulamaların yöre halkının can va mal güvenliğini riske sokacak boyutlara ulaştığı ortadadır" dedi.
Prof. Dr. Önal, Malatya-Elazığ Karayolu'na göre Malatya'nın Güney bölgesinin 1. derece deprem bölgesinde olmasına karşın bu bölgedeki zemini oluşturan kayaçların çok sağlam olduğunu, ancak 2. derece deprem bölgesi olarak gösterilen Kuzey kısmında ise zeminin sağlam olmadığını kaydetti. Prof. Dr. Önal, çevre yolunun Güney kısma yapılması gerektiğini söyleyerek, Kuzey kısmındaki zeminin yapılaşmaya elverişli olmadığını ifade etti.
Malatya ile ilgili olarak çok sayıda jeolojik çalışma yapıldığını ve kendisinin de çok sayıda çalışmayı gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Önal, "Malatya ilinin Güney sınırını oluşturan ve yerleşkelerin önemli bir kısmının da doğrudan üzerinde yer aldığı Çöşnük Fayı bölgesindeki sismik etkinliğinde işaret ettiği gibi, aktif ve Malatya ilini en çok tehdit eden bir deprem kaynağı durumundadır. Doğu Anadolu Fayı üzerinde meydana gelecek depremlerin Çöşnük ve Malatya-Ovacık fayları üzerinde uyarıcı etki
yapacağı söylenebilir" şeklinde konuştu.
Yeni kent yerleşim yerlerini kurulması esnasında mutlaka jeoloji mühendislerinden yararlanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Önal, Elazığ, Kayseri, Eskişehir ve Isparta'da bunun güzel örneklerinin gerçekleştirildiğini söyledi. Önal, "Bizi beğenmiyorsanız, gidip diğer illerdeki jeoloji uzmanlarını getirin. Ama mutlaka jeoloji mühendislerinden faydalanın" dedi.
Prof. Dr. Önal, Malatya'da deprem öncesinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Halka deprem öncesi korunma yöntemleri öğretilmeli. Çürük binalar yıkılmalı. Zemini kötü olan binaların zemini sağlamlaştırılmalı. İhtiyaç duyulan binalar sağlamlaştırılmalı. Geri dönüşüm projeleri acilen uygulanmalı. Jeoloji Mühendisleri önderliğinde yeni yerleşke alanları saptanmalı."
Milletvekili Çalık ise Prof. Dr. Önal'a plaket vererek, son depremlerle birlikte Malatya'da başlattıkları Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39