• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • Kayseri 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C

Maliye Bakanı Şahin çok net konuştu: Af yok!

Maliye Bakanı Şahin çok net konuştu: Af yok!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BAĞ-KUR ve SGK'nın alacaklarıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, Bu bir yapılandırma. Af olmayacak dedi.

Bakan Şimşek, beraberinde, Vali Azmi Çelik, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ve çok sayıda partili ile Turgut Özal Bulvarı üzerindeki esnafı ziyaret etti. 

Daha sonra bir çay ocağında vatandaşlarla bir araya gelen Bakan Şimşek'e BAĞ-KUR, SGKalacakları, kurumlar ve damga vergilerine ilişkin düzenleme soruldu. 

Bakan Şimşek, meclis komisyonunda olan düzenlemeye son şeklin TBMM Genel Kurulu'nda verileceğini söyledi. 

'Vergi dediğiniz zaman 77 milyonun hakkı var' 

Düzenlemeyle ilgili 'Bu bir yapılandırma. Af olmayacak' diyen Şimşek, şöyle konuştu: 

'Gecikme faizi yerine enflasyon farkını alacağız. Çünkü vergi dediğiniz zaman 77 milyonun hakkı var. Vergiler olmadan burada ne sağlık, ne eğitim hizmeti, ne de yol olur. Vergilerde tabi ki zaman içerisinde anapara eriyor. Türkiye'de düşükte olsa bir miktar enflasyon var. O zaman faiz yerine enflasyon ile anaparayı güncelleyerek günümüze getiriyoruz.' 

Bir vatandaşın Damga Vergisi ile ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Şimşek, OECD ülkeleri arasında Türkiye'nin kurumlar vergisinde en düşük ülkeler arasında yer aldığını belirterek, 'Bir şirket 2002 yılında 100 lira kar etseydi ve o karı dağıtmasaydı yüzde 33 kurumlar vergisi ödüyordu. Bir de o karı dağıtsa toplamda yüzde 65 vergi vardı. Şimdi biz o yüzde 33'ü yüzde 20'ye indirdik. Stopajı da indirdik' ifadelerini kullandı. 

'Vergi oranları düşürüldü' 

Bakan Şimşek, Meclis'te vergi reformu ile ilgili düzenleme olduğunu ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

'Biz Gelir Vergisini de düşürdük. Eskiden yüksek maaş alanlar ile düşük maaş alanlar, yüzde 22 ile yüzde 49,5 arasında vergi ödüyordu. Biz bunu yüzde 15-35 aralığına çektik. Yani Kurumlar ve Gelir Vergisi düşürüldü. Eğitimde, sağlıkta, giyimde ki temel ihtiyaçların KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdük. Herkes zannediyor ki vergiler sürekli yükseliyor. Tüketim üzerinden, yani otomotiv, sigara, alkollü içkiler gibi bu noktalarda vergi oranları artırıldı. Bunun dışındaki alanlarda vergi oranları artmadı. Tam aksine biz vergi oranlarını düşürdük. Özü itibariyle Türkiye'de, devletin, belediyelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun topladığı vergi, prim ve harcı toplayın hepsinin milli gelire oranı yüzde 27-28 civarındadır. OECD ülkeleri ile karşılaştırdığınız zaman en düşük ülkeler arasındayız şimdi. Bizim Damga Vergisine ilişkin oturup bir reform yapmamız lazım. Şu anda meclisteki gelir vergisi reformu düzenlemesi var. Bu kabul edilse, bu kez de oturup Damga Vergisi üzerine, Vergi Usul Kanunu gibi alanlara da bakarız. O alanlarla ilgili de çalışma yaparız inşallah.' 

Öte yandan yaklaşık bir kilometrelik güzergahtaki esnafları tek tek gezen Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek istedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39