• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • Kayseri 9 °C
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C

MECLİS BAŞKANI KAYSERİ ŞEKER'DE

MECLİS BAŞKANI KAYSERİ ŞEKER'DE
KAYSERİ ŞEKER, MECLİS BAŞKANINI TARİHİ MEKANDA AĞIRLADI

Kayseri’ye MTTB ve Birlik Vakfı organizasyonlarına katılan TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile
diğer misafirleri Kayseri’de Türk –İslam dönemine ait ilk ve tek kazı çalışmasının yapıldığı tarihi mekanın da içerisinde bulunduğu Şeker gölünde ağırladı.


Kayseri Şeker Gölündeki program esnasında konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ın, Kayseri Şeker’in konumu ve yapılan faaliyetlerini açıklamasından dolayı kendisine teşekkür etti. Başkan  Akay’ın konuşması, bizim eskilerihatırlamamıza vesile oldu dedi.

basliksiz-1-008.jpg


TBMM Başkanı İsmail Kahraman etkilendiği hususlardan Birincisinin, MTTB’nin 49.kuruluş
yıldönümü etkinliklerine de Kayseri Şeker ev sahipliği yaptığı, İkincisinin de Kayseri Şeker Fabrikasının da Adnan Menderes’in eserlerinden birisi olması hasebiyle döneminde yaptığı faaliyetleri anlatarak kendisini hayırla yad etti.


Şeker Gölündeki programa, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Ak Parti Gurup Başkan Vekili
Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekillerinden Taner Yıldız, İsmail Emrah Karayel, İl Müftüsü Şahin Güven, ERÜ Rektörü Muhammet Güven, Develi Kaymakamı Murat Duru, İl Protokolü, önceki dönem
Milletvekillerinden Yaşar Karayel, Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyeleri, Birlik Vakfı Başkanı Mehmet Adıgüzel MTTB ve Birlik Vakfı yöneticileri, civar iller ve Ülkenin bir çok yerinden MTTB yöneticileri, Kayseri’deki STK temsilcileri ile çok sayıda misafir katıldı.
Tarihi mekan ve kazı çalışmaları hakkında Meclis Başkanını ve misafirleri bilgilendiren Kayseri
Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Keykubadiye Sarayının Anadolu
Selçuklularının en parlak döneminde Sultan I. Alaeddin Keykubad tarafından inşa ettirildiğini Keykubat tepesinin de ismini Aladdin Keykubattan alan bir mekan olduğunu belirtti.


Başkan Akay 1.Alâeddin Keykubat’ın o dönemde Sultan-ul muazzam olarak adlandırıldığını ve
Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasına büyük katkılarının olduğuna dikkat çekti.


Başkan Akay Sözlerini şöyle sürdürdü; Sultan Hanlarının kurucusu Alâeddin Keykubat döneminde
Başşehir Konya olmakla birlikte yazlık sarayını burada inşa etmiş ve yazları burada yaşamıştır. Kenarında bulunduğumuz Şeker gölünün doğusunda Keykubat sarayının kalıntıları bulunmaktadır.
Ne yazık ki bu saray yapıldıktan sonra 20-25 yıl kullanılabilmiş ve yine ne yazık ki bu büyük sultan
bu sarayda yakınları tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.

Bu olaydan kısa bir süre sonra 1243 yılında Kayseri’yi işgal eden Moğollarca yakılmış yıkılmış, yaklaşık 770 yıl önce yıkılan ecdat yadigarı tarihi ve kültürel mirasımızla ilgili olarak 2014 yılında Kayseri Şeker olarak sondaj çalışması izni alınmıştır ve bu çalışma başlatılmıştır.


Sonrasında Selçuk üniversitesi arkeoloji bölümünden hocalarımız arkeolojik çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu çalışma önemli ve anlamlıdır. Çünkü bu çalışma kayserimizde Türk-İslam tarihi ve Türk sarayları için yapılan ilk ve tek çalışma olma özelliğini taşımaktadır.

Bu çalışmaya Kayseri Şeker olarak bizler başlatmanın ve destek olmanın gururunu yaşıyoruz. Ayrıca Kayseri Büyük Şehir Belediyemiz de aynı çalışmaya önemli destek sağlamaktadır. Tarihi sarayların başkanlık makamınızın mahiyetinde olması nedeniyle bu bilgiyi önemseyeceğiniz düşüncesiyle paylaşmak ihtiyacı duydum dedi.


Başkan Akay Kayseri Şeker ile ilgili olarak da şu bilgileri aktardı. Sayın Başkanım, Kayseri Şeker Kayserimizin ve orta Anadolu’muzun en önemli sanayi kuruluşlarındandır. 6,5 yıl önce iflas noktasında iken Tarım bakanlığımızca görevlendirildiğimiz bu kuruluş bugün ülkemizdeki en yüksek pancar bedelini en erken ödeyen, 10 bin çiftçisine en yüksek geril sağlayan, çalışanlarının alın terinin karşılığını zamanında ve sektöründeki kuruluşlardan fazla ödeyen, aynı zamanda son 3 yıldır Kayseri’de açık ara vergi rekortmeni olan bir örnek şirket haline gelmiştir.

Kayseri Şeker’in bu
başarıları, hisselerinin yüzde on’luk kısmının Varlık fonuna alınması suretiyle taçlanmıştır dedi.
Öte yandan, MTTB Kayseri buluşması ile Birlik Vakfı Kayseri Şubesinin hizmet binasının açılışı
ve öğrenci yurt inşaatı temel atma törenlerine katılan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, MTTB Ve Birlik Vakfı Faaliyetlerine Katkılarından Dolayı Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’a Birlik Vakfı Kayseri Şubesi hizmet binasının açılış töreni esnasında plaket verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39