• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

MEMORİAL BAYRAM İKRAMLARINDA AŞIRIYA KAÇMAYIN

MEMORİAL BAYRAM İKRAMLARINDA AŞIRIYA KAÇMAYIN
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Hülya Tulgar, "Kurban Bayramı’nda et yemekleri pişirilerek özenle hazırlanan sofralar, birbirinden kalorili ev yapımı tatlılar ve daha pek çok ikramlar, kontrolsüz ve düzensiz beslenmeye daveti

Birkaç günlük hızlı yeme temposu, kilo alımına ve mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor" dedi. 
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Hülya Tulgar, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi.
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Hülya Tulgar, "Kurban Bayramı’nda günlük beslenmede en çok tüketilen besin grupları arasında et yer almaktadır. Kırmızı et tüketiminin sağlıklı beslenmede önemli bir yeri vardır. Ancak miktarda aşırıya kaçmak vücut sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle et tüketimi kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle kronik hastalığı olanların iki öğünde de yüksek miktarda kırmızı et alması sakıncalıdır. Bayram günlerinde protein alımı sadece kırmızı et ile sınırlı kalmamaktadır. Kahvaltılık olarak tüketilen besinler ile kahvaltı sonrası öğünlerde tüketilen yoğurt, ayran, çeşitli çorbalar ve tatlıların birçoğunda da protein bulunmaktadır. Dolayısıyla proteinin fazla tüketimi genel vücut sağlığı açısından zararlıdır. Bu nedenle günlük tüketiminde dikkatli olunmalıdır" diyerek şu bilgileri verdi:
"El açması börekler, baklavalar, mantı ve şekerlemeler bayramın vazgeçilmezleri arasındadır. Ancak ölçüye dikkat edilmelidir. Kilo sorunu ve herhangi bir kronik hastalığı olmayan kişiler günde 1 porsiyon tatlı tüketebilir. Tatlı tüketiminde sütlü ve meyve tatlıları tercih edilip baklavadan uzak durulmalıdır. Günde 8-10 su bardak su içilmelidir. Bayram ziyaretlerinde kafeinli ve asitli içeceklerin sınırlandırılması da önemlidir. Kahve günde 1-2 fincanı aşmamalıdır. Mümkün ise asitli içecek yerine su ve ayran içilebilir.
Kronik hastalığı olanlar uzmana danışmalı
Gastrit, reflü gibi mide sindirim problemi olanların yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durmalıdır. Kronik hastalığı olanlar da bayramda normal beslenme düzenlerinin dışına çıkmamalıdır. Bu gruptaki hastaların özellikle sakatat tüketiminden uzak durması gerekir. Diyabetik diyeti olanlar özellikle tatlı yememelidir. Kalp, diyabet, böbrek ve tansiyon hastalarının diyetleri tedavilerinin en önemli kısmını oluşturur. Bu nedenle bayram beslenmelerinde gerekirse diyetisyenlerinden öneri almaları gerekir.
Et 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli
Kurban eti tüketimi de belirli sağlık kuralları çerçevesinde olmalıdır. Kurban eti bir gün dinlendirildikten sonra yenilmelidir. Aksi takdirde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılmaktadır. Etin depolanmasına da dikkat edilmelidir. Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilir. Büyükbaş hayvan etleri, 0 derecede 7-10 gün bekletildikten sonra tam yumuşar ve etin lezzeti, kıvamı yerine oturur. Et, -18 derecede dondurularak uzun süre muhafaza edilebilir. Kırmızı et içerisinde C ve E vitamini yoktur. Bu açıdan biber, domates, kabak, soğan, sarımsak ve maydanoz gibi çeşitli sebzeler ile pişince vitamini ve proteini bol bir yemek haline gelir. Ayrıca bu şekildeki pişirimle, ette bulunan demirin emilimi artmaktadır.
Sağlıklı bayram için öneriler…
• Güzel ve zengin bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.
• Az ve sık öğünlerle beslenilmelidir.
• Tek yönlü beslenmekten kaçınılmalıdır.
• Bayram ziyaretlerine tok gidilmelidir.
• Su içimi artırılmalıdır.
• İkramlarda hamur tatlıları tercih edilmeyi, sütlü ve meyveli tatlılar tüketilmelidir.
• Yanlış seçilen veya fazla tüketilen her lokmanın sağlığı olumsuz etkileyeceği unutulmamalı yine de fazla tüketildiği düşünülüyorsa akşam yemeğinde sadece rsalata ve yogurt tüketilmelidir.
• Fisiksel aktiviteler mutlaka artırılmalıdır."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39