• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Memorial Kayseri Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Op. Dr. Arzu Yurci:

Memorial Kayseri Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Op. Dr. Arzu Yurci:
“KADINDA İLERİ YAŞ TÜP BEBEKTE BAŞARI ŞANSINI AZALTIR”

Memorial Kayseri Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Op. Dr. Arzu Yurci, “Tüp bebek tedavilerinde başarıyı olumsuz etkileyen en önemli faktör, kadında ileri yaştır” dedi. 
Tüp bebek ile ilgili bilgiler veren Memorial Kayseri Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Op. Dr. Arzu Yurci, “Tüp bebek tedavilerinde başarıyı olumsuz etkileyen en önemli faktör, kadında ileri yaştır. Bunun yanında, kadının yumurta rezervinin azalmasına neden olan stres, sigara kullanımı ve yaşam kalitesini düşüren alışkanlıklar da çocuk sahibi olma şansını olumsuz etkilemektedir. Tüp bebek tedavilerindeki yeni gelişmeler sayesinde ise hem kadında hem de erkekte var olan önemli sorunlar ortadan kaldırılarak, çiftlerin çocuk sahibi olması sağlanabilmektedir. Kadının yumurtalık rezervinin en iyi olduğu dönem, 20-30 yaş arasındadır. 30 yaşından sonra yumurta rezervinde azalma başlar. 30 yaşındaki bir kadın her yıl yüzde 10 oranında yumurta kaybı yaşar. 40 yaşından sonra ise bu oran yüzde 50’ye çıkar. Kadın 43 yaşına geldiğinde normal yolla gebe kalması daha da zorlaşmaktadır. Yaş ilerledikçe kadının yumurta rezervindeki azalma ile birlikte yumurta kalitesi de düşmektedir. Bu nedenle normal yollarla ya da tüp bebek tedavileri ile gebelik oluşmuş ileri yaştaki kadınlarda ayrıca düşük oluşma riski de artmaktadır” dedi.
“KADININ YAŞI GEBELİK ŞANSINI OLUMSUZ ETKİLER”
Tüp bebek tedavilerinde başarı oranı değerlendirilirken göz önüne alınması gereken en önemli faktör kadının yaşı olduğunun altını çizen Yurci, “Yaş ilerledikçe, tüp bebek denemelerinde her zaman başarılı sonuç elde etmek mümkün olmamaktadır. Bunun yanında ileri yaş faktörü bulunmayan genç çiftlerde de yapılan testlere göre her şey normal görünse de gebelik oluşmayabilir. Buradan çıkarılacak sonuç, genellikle iyi tüp bebek programlarında kadının yaşı 35’ten genç olsa da her denemede başarı oranı yaklaşık yüzde 60 civarındadır. 35-37 yaş grubunda başarı oranı yüzde 45’ken, 38-40 yaş arasında yüzde 30, 40-42 yaş grubunda yüzde 20 ve 42’nin üzerinde ise yüzde 10 oranındadır” ifadelerini kullandı.
“SİGARA TÜP BEBEKTE BAŞARI ŞANSINI DÜŞÜRÜR”
Tüp bebek tedavisi olan çiftlerde sigara kullanım öyküsünü bulunması, tedavinin başarısını önemli ölçüde etkilediğini belirten Yurci, “Sigaranın yumurtalık rezervini düşürücü özelliği bulunmaktadır. Bu durum, sigara içme süresi ile doğru orantılıdır. Sigara içenlerde infertilite (kısıklık) riski normal topluma göre 1,5 kat daha fazla görülmektedir. Sigara kullanan kadınların 1 ila 3 yıl daha erken menopoza girdikleri, yumurta gelişimlerinin gerilediği, yumurtlamalarının azaldığı, tüp bebek tedavileri sırasında döllenme ve embriyonun erken gelişiminin olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Yardımcı üreme teknikleri ile çocuk sahibi olmak için tedavi gören çiftlerde, sigara içenler ile içmeyenlere aynı sayıda embriyo transfer edildiğinde, sigara içenlerde gebelik, içmeyenlere göre yüzde 50 oranda daha az gelişmektedir. Sigara içen erkeklerde ise mikro enjeksiyon (ICSI) ile tüp bebek (IVF) şansı azalmaktadır. Günde bir paketten fazla sigara içen erkeklerin sperm hareketliliğinin yanı sıra sperm kalitesi de olumsuz etkilenmektedir” diye konuştu.
“KONTROLSÜZ STRES GEBELİK ORANINI AZALTIR”
‘Stres, hormonlar, sinir sistemi ve bağışıklık sistemine olumsuz etkileri nedeniyle doğurganlık şansını düşürebilmektedir’ diyen Yurci, şunları söyledi:
“Tüp bebek tedavilerinde de stres başarıyı etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Stres nedeniyle toplanan yumurta sayısı ile birlikte gebe kalma oranları da düşer. Yumurta toplama ve embriyo transferi gibi anne adayı için tedavinin en sıkıntılı ve gergin sürecinde, özellikle vücuttaki adrenalin düzeyi fazla olan kişilerde gebelik oranları azalmaktadır. Tedavi döneminde gevşeme egzersizleri ve stresle baş etme programları sayesinde kişinin rahatladığı, sıkıntılı dönemi daha rahat atlattığı ve buna bağlı olarak gebelik oranlarını yükselttiği şeklinde araştırma sonuçları mevcuttur.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39