• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • Kayseri 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C

MHP'de iki net konu

MHP'de iki net konu
Bahçeli aday olacak mı?

Bahçeli 2019'da aday olmayacak. MHP kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracak. 

Milliyet'ten Önder Yılmaz imzalı analizde 2019 seçimlerine doğru MHP'nin yol haritası anlatıldı.

MHP'DE İKİ NET KONU

MHP de bu kapsamda yol haritasını belirlemeye çalışıyor. Şimdiden söylenebilecek ilk şey, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı adayı olmayacak. MHP’nin öngördüğü stratejiye göre, Bahçeli partisinin başında Genel Başkan sıfatıyla Türkiye’nin bölünme tehlikelerini bertaraf edecek politikaları hayata geçirmeye çalışacak. Hedef öncelikle tek başına iktidar olacak. Güçlü bir Türkiye için güçlü bir MHP’nin varlığı sağlanacak. Net olan ikinci konu ise MHP’nin kendi Cumhurbaşkanı adayını çıkarması. Aday isim, milliyetçi cenahta karşılığı bulunan ve Türkiye geneline de hitap edecek nitelikte olacak.

Kulislerde konuşulan, “Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğine, Ak Parti-MHP ittifakına” ilişkin senaryoların ise MHP cenahında karşılığı yok. MHP, Ak Parti ile birlikte hareket etme pozisyonu çok önceden belirlemiş durumda. “Terörle mücadele”,“Suriye başta olmak üzere dış politik konular” ve “15 Temmuz’la birlikte Anayasa ve uyum yasaları değişiklikleriyle devam eden Türkiye’nin normalleşmesi” olarak somutlaşan üç dinamik üzerinde iktidara destek sürecek. MHP, bu desteği, “iki partili koalisyon değil, hedefte birliktelik” olarak ifade ediyor. Yalnızlaştırılmak ve uçuruma sürüklenmek istenen ülkenin selamete ulaşması için MHP elini taşın altına koyduğuna inanıyor.

BAHÇELİ GEÇMİŞTE İSPATLADI

“2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde Ak Parti ile MHP ittifak yapacak mı?” sorusuna gelince... MHP’de, ‘bilinen bir şey var ki, Bahçeli, kişisel çıkar ve koltuk sevdası için hiçbir ittifak ve pazarlığın içine girmez’ yorumu yapılıyor. Bunu geçmişte ispatladı. Ecevit’in Başbakanlığı döneminde DSP hükümette azınlığa düşünce “başbakan siz olun” teklifini reddeden Bahçeli, 7 Haziran 2015 genel seçimini sonrası koalisyon arayışındaki CHP’den gelen “başbakanlık” önerisini de kabul etmemişti. MHP yönetimine göre; 15 Temmuz’la birlikte iktidara verdiği desteği Bahçeli isteseydi, kabineye girerek veya bakan vererek somut ittifaka dönüştürebilirdi, ama yapmadı.

ÜÇ GEREKÇEYE DAYALI DESTEK SÜRECEK

MHP’nin iktidara üç gerekçeye dayalı verdiği destek, 2019 yılına kadar sürecek. MHP, bu süreçte ilk ittifak arayışının CHP, HDP ve yeni parti kurma iddiasında olan Meral Akşener ile diğer küçük siyasi partiler arasında gerçekleşeceğine inanıyor. MHP ise şimdiden bir ittifak arayışında değil.

İTTİFAKIN KAPISI ARALANABİLİR

2019’da kilit partisinin MHP olduğu şimdiden söylenebilir. Seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1 oranı dikkate alındığında Ak Parti’nin MHP’ye ihtiyaç duyacağı da açık. 2019’un şartları “hedefte birliktelik” içinde olan Ak Parti ile MHP’yi ittifaka zorlayabilir. MHP bunu şimdiden öngörmüyor. Ancak, “ülkenin bölünme” tehlikesinin varlığı “ittifak kapısını” aralayabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39