• BIST 9126.46
  • Altın 2324.175
  • Dolar 32.3577
  • Euro 35.0008
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

MMO Kayseri Şube Öğrenci Üye Komisyonu:

MMO Kayseri Şube Öğrenci Üye Komisyonu:
MMO Kayseri Şube Öğrenci Üye Komisyonu tarafından 13 Mart 2013 tarihinde düzenlenen “Öğrenci Üye Kayseri Yerel Kurultayı” sonuç bildirgesi aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
MMO Kayseri Şubesi Öğrenci Komisyonu olarak, 13 Mart 2013 gününde "Nasıl bir eğitim istiyoruz?" ve "Mühendislik Kimliği ve Sorumlulukları" konuları hakkında Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda; Şube Başkanımız, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Öğretim Görevlilerimiz ve büyük bir öğrenci kitlesiyle birlikte görüşlerimizi bildirdik. Bu bildirge ile tartışmalar sonucu ortaya çıkan sorunları ve bu sorunlara sunduğumuz çözümleri kamuoyuna bildirmek isteriz.

Tüm kamuoyunun bildiği üzere "Eğitim" kelimesi telaffuz edildiğinde sorunlar, değişimler, psikolojik baskılar, kötü hatıralar gibi birçok olumsuz olgular beynimizde oluşur. Eğitim ülkemizde gerekli değeri, özveriyi, önceliği hala kazanamamıştır. Oysaki eğitim bir ülkeyi ilerleten, güçlendiren, büyüten bir sistem olması ile birlikte insanlığı da barışa, refaha ve huzura ulaştırır. Doğru bir eğitim doğru bireyleri yetiştirerek oluşması istenen medeniyetleri ortaya çıkarır. Tarih de hangi medeniyete bakarsak bakalım sağlam bir eğitim sistemine ve bilim adamlarına sahiptir. Kısacası Uygarlık ve eğitim aynı doğrultuda ilerleyen aynı anda yükselen ve alçalan grafikteki bir eğri gibidir. Eğitimin amacı, insanı, hem kendisi, hem de toplumu için değer yaratacak düzeye getirmek olmalı. Eğitimin ikinci gayesi ise, bir ulusun geçmişi ile geleceği arasında köprü kurmaktır. Yoksa onu kimliksiz, kişiliksiz, bilinçsiz ve darmadağın, ortak bir değerler dizgesinden yoksun bir kuru kalabalığa dönüştürür. Fakat ülkemiz de eğitim almaktaki öncelikli amaç daha rahat yaşayabilmektir. Bu eğitim felsefesi de iş hayatında hangi alanda olursa olsun genç bireylerimizi isteksizliğe, tembelliğe ve ülküsüzlüğe iter.

Her branşta eğitimin önemi yüksektir fakat mühendislik eğitimi; her branştan daha dikkatli olunması gereken bir eğitimdir. Çünkü mühendisler insanların yaşam kalitesini ilerletirler, teknolojiyi ve ilmi yükseltirler, yeni icatlar bulup insanlığa sunarlar, dünyayı değiştirirler, uygarlığı oluştururlar, haritaları ve sınırları dahi değiştirebilirler. Kısacası mühendislik kimliği kazanılması için verilen eğitimin, diğer branşlarda verilen eğitimden artı yönleri, fazlalıkları, ayrıcalıkları olmalıdır.

‘’1950'li yıllarda işsiz Mühendis yokken bugün yüzlerce işsiz söz konusu ve yoksulluk sınırının altında onur kırıcı ücretlerle çalışan mühendis arkadaşlarımız var. Üretimin terk edilip yatırımların azalmasından dolayı Türk Mühendisleri'ne ihtiyaç azmış gibi bir anlayış var. Üniversitelerimizde alt yapı, laboratuarlar, araştırma merkezleri ve hatta öğretim üyesi eksiklikleri bulunmaktadır. Mühendislik eğitiminin dünyadaki gelişimlerine paralel olarak yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Mühendislere meslek işi ve uygulamalı eğitim imkânı sağlanmalıdır.

Günümüzde mühendisler gelir durumundaki zayıflık yüzünden hak ettiklerini elde edememektedirler. Mühendisler iş bulabilmek için her şeye hâkim olmaya çalışmak zorunda kalmakta bu nedenle de ülkemizde çok özel alanlarda uzmanlaşmak güçleşmektedir. Mühendislere yetkisi yetersiz şekilde sorumluluk verilmektedir. KOBİ’lerde mühendis istihdamı ve mühendislik hizmetleri ancak zorunluluk halinde akla gelmektedir.”

Durumu kısaca özetledikten sonra sorunlar ve çözümlerini sunalım;

Ülkemizde eğitim sistemi, müfredatlar ve işleniş şekilleri sürekli değiştirilmektedir. Oysaki geleceğe dayalı bir merdiven gibi olan eğitim sisteminin doğruluğu ve faydasını görebilmek için en az 30 yıl beklenilmelidir ki o sistem ile eğitilen birey bir yerlere gelsin ve kalitesini göstersin. Bu yüzden eğitim sisteminin sürekli değişmesine karşıyız(özellikle ilk ve ortaöğretimde).
• Yurdun dört bir yanında ki ilkokullarda, liselerde hatta üniversitelerde fiziki koşullar eğitim vermek için müsait değil bu yüzden eğitime ayrılan bütçe artırılmalıdır.

• Ezberci eğitim yerine öğrenmek, verileri kabul etmek yerine araştırma yeteneğini geliştirmek; teknik eğitim yanında sosyal ve kültürel eğitimleri de tamamlamak; eğitimde sorgulayan, düşünen, dayanışma duygusuna sahip, bilimsel kriterleri önemseyen, aydınlanmış öğrencilerin yetişmesi en temel amaç olmalıdır.
• Öğretmenler ve öğretim görevlileri denetlenmeli öğretmenler farklı sınavlar(hitabet sınavı vb) sonucunda bu mesleğin eğitimini almaya hak kazanmalıdırlar. Öğretim yapamayan her öğretmenin görevi elinden alınmalıdır. Herkes bilgili olabilir ama bilgisini aktarana iyi hoca denir.
• YGS-LYS gibi sınavlar kaldırılmalıdır her üniversite kendi kriterlerinde sınavlar yapmalıdır. Bu sistemle her üniversite istediği düzeyde ve nitelikte öğrencilerle meşgul olur.
• Lise ve önceki dönemlerde öğrencilere meslekler hakkında bilgi verilmeli rehberlik çalışmalarına önem verilmelidir. Aksi halde bireyler bir ömür boyunca hoşlanmadığı bir meslekle meşgul olmaktadırlar.
• Ülkemizde üniversite sınavlarına hazırlanmak için gidilmesi gerekilen kurumlar olan dershanelere iş bırakılmamalı ve acilen nitelikli öğretmenler liselere atanmalıdır. Lisede mevcutta bulunan ve öğretim görevini yerine getiremeyen öğretmenler ise görevlerinden alınmalıdır.
• Çok sayıda niteliksiz mühendis yetiştirmek ve yine çok sayıda donanımsız üniversite ve bölüm açmak yerine, üniversitelerin ülkenin gereksinim duyduğu elemanları yetiştirebilecek eğitim kadrosu, kütüphane, derslik, laboratuar, yurt v.b. alt yapısı tamamlanmış hale getirilmeli, üniversiteler arasındaki nitelik eşitsizliği ortadan kaldırılmalı ve denetimler yapılmalıdır.
• Üniversitelerde gereğinden fazla olan kontenjanlar hesaplamalar ve ihtiyaçlar sonucunda sonucun da azaltılmalıdır. TMMOB ve bağlı Odalarının, üniversitelerde yeni mühendislik, mimarlık ve şehir planlama ile ilgili yüksek öğrenimin planlanmasında, yeni fakülte ve bölümlerinin açılması, eğitim programlarının oluşturulması, kontenjanlarının belirlenmesi süreçlerinde öneri ve onayı alınmalıdır.
• MMO Öğrenci teşkilatlanmasının üniversitelerde geliştirilmesi için daha fazla mesleki, kültürel ve sosyal etkinlikler düzenlenmelidir. Odanın akademisyenlerle organik diyaloglar kurarak öğrenci üyeliğin üniversitelerde yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.
• Uygun nitelikte ve sayıda öğretim üyesi yetiştirilmeli, öğretim üyelerinin eğitim dışında ticari faaliyette bulunması ve AR-GE laboratuarlarında sermaye çıkarlarına göre üretim yapması engellenmeli, eğitim hizmetini üreten öğretim üyelerinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözülmeli, öğretim üyeliği mesleği saygın hale getirilmelidir. 50/d maddesi derhal geri çekilmelidir. Öğretim üyelerinin düşüncelerinden, sendikal eylemlerinden ve demokratik taleplerinden dolayı karşılaştıkları her türlü ceza ve sürgün uygulamalarına son verilmelidir.
• Vakıf üniversiteleri engellenmeli herkes eşit ve aynı kulvarlardaki bedellerle üniversite okumalıdır.
Bizler mühendislik öğrencileri olarak görmüş olduğumuz eksiklikleri dile getirdik ve çözüm yollarını kısa bir şekilde sıraladık. Yetkili kişilerin bizlerin sesini duyması ve gerekli işlemleri yapması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz...

MMO Kayseri Şube
Öğrenci Üye Komisyonu
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39