• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

MODERN DÜNYA HASTANESİ ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ

MODERN DÜNYA HASTANESİ ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ
Göz muayenesinin belli bir yaşı yoktur. Şikayeti olan çocuk hangi yaşta olursa olsun muayene edilebilir.
Çocuklarda göz muayenesi yeni doğan döneminden başlayarak yapılmalıdır. İlk muayene yeni doğan odasında deneyimli bir hemşire veya çocuk doktoru tarafından yapılır. Bu muayenede en önemli bulgu göz bebeğinden yansıyan ve ağ tabakaya ait olan kırmızı yansımanın her iki gözde eşit parlaklıkta ve sağlıklı olmasıdır. Daha sonra 6. ve 18. aylarda çocuk doktoru veya aile hekimi tarafından genel göz sağlığı muayenesi yapılmalıdır, şüphe edilen bir bulgu varsa göz doktoruna yönlendirilir. Bu dönem içinde anne babalar göz kayması, kapak düşüklüğü, sık göz kırpma, gözlerini ovuşturma gibi normal dışı bir bulgu gördüklerinde göz doktoruna başvurmalıdırlar. Aile de bilinen bir göz hastalığı varsa bunun erken dönemde izleme alınması gerekir. Gözler tamamen normal görünümde olsa bile her çocuğa 3 yaşında mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdırDaha sonra 5 yaşında ve okula başlarken muayeneler tekrarlanır.
Ambliyopi – Şaşılık ve Göz tembelliği
Bakılan yere heriki gözün birlikte bakması gerekir. Çocukluk döneminde, her iki gözden net görüntü algılandığında normal görme gelişimi sağlanmış olur. Gözlerden biri istenen hedefe bakarken diğeri başka yönlere bakıyorsa kişide şaşılık var demektir. Şaşılık her yaşta görülmekle birlikte çocukluk döneminde daha sıktır..

Kayma gibi gelişmenin olumsuz olarak etkilendiği koşullarda ise göz tembelliği veya görmede azalma olur. Şaşılığı olan çocukların yarısında göz tembelliği gelişir Ambliyopide sıklıkla tek göz etkilenir, yaklaşık olarak her 100 kişiden 4'ünde göz tembelliği vardır. Özellikle şaşılığın olmadığı ve bir gözün iyi gördüğü diğer gözün bozuk olduğu durumlarda ailenin farketmesi zor olduğu için ambliyopi tanısı gecikebilir.

Göz tembelliğinin tedavisi ilk 9 yaş içerisinde yapılabilir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa alınacak sonuç da o denli başarılı olacaktır. Tedavi iki basamaktan oluşur. Bunlardan biri göz tembelliğine yol açan nedenin ortadan kaldırılması diğeri de göz tembelliğinin kendisinin tedavisidir. Göz tembelliğinde, eşlik eden şaşılık, kırma kusurları veya katarakt gibi hastalıklar tedavi edilir. Daha sonra az gören gözü çalıştırmak için iyi gören göze kapama yapılır. Eğer çocuk kapama yapmaya çok direnç gösteriyorsa göz damlaları veya özel çalışma sistemleri kullanılabilir.Yapılan çalışmalarda en etkili ve en ekonomik tedavi yönteminin kapama tedavisi olduğu gösterilmiştir. Göz tembelliği tedavi edilmediği takdirde ilerleme göstermez, ancak göz sinirlerinin gelişme dönemi tamamlandıktan sonra tedavisi mümkün değildir. Her iki göz birarada kullanılmadığından derinlik hissi gelişmez.
Polislik, pilotluk gibi meslek seçiminde engel teşkil eder.
Göz tembelliği nadiren şikayete neden olur bu nedenle ilk 3 yılda yapılacak göz kontrolu teşhis ve tedavi için büyük önem taşımaktadır. Birçok hastalıkta olduğu gibi kalıtsal geçiş gösterdiğinden aile hikayesi olanlarda ilk muayene icin ideal zaman 1 yaş civaridir.

- Göz tembelliği ensık şaşılık, kırma kusuru ve katarakt gibi hastalıklar nedeniyle görülür.

- Erken teşhis, aileye konunun öneminin anlatılması , kapama tedavisinin etkin bir şekilde yaptırılması ve kontrol takipleri tedavinin temelini oluşturur.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39