• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C

Musluklardan petrol akıyor

Musluklardan petrol akıyor
Diyarbakır Ergani'nin Hendek köyünde, musluklardan alınan numunelerde suda petrol olduğu tespit edildi
Zengin petrol yataklarının bulunduğu Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Hendek köyünde oturan vatandaşlar sevinç ve şaşkınlığı bir arada yaşıyor.

Köyün içme suyuna petrol karışınca musluklardan su ile birlikte petrol akmaya başladı. Temiz su sıkıntısının yaşandığı köyde suya petrolün nasıl karıştığının belirlenmesi için araştırma başlatıldı. Köyde su analizi yapan Ergani İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Hıdır Çağal, yaptıkları analizlerde şebeke suyundan petrol aktığını tespit ettiklerini söyledi. Köyün çevresinde açılmış bir petrol kuyusu bulunmadığı, ancak firmalar tarafından petrol arama faaliyetlerinin yürütüldüğü öğrenildi.

Ergani ilçesinden 40 kilometre uzaklıktaki 80 haneli bin 200 nüfuslu Hendek köyünde bir haftadan bu yana koyu renge dönüşen sudan petrol kokusu gelmeye başladı. Köylüler suda oluşan anormalliği Ergani Kaymakamlığı'na bildirdi. Kaymakamlık, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı'na bağlı Çevre Sağlık ekiplerinden oluşan bir heyeti görevlendirdi. Heyet köye giderek musluk suyundan numune aldı. Yapılan analizlerde sudan çıkan sonuçlar görevli ve köylüleri şaşkına çevirdi. Sudaki koku ve kirliğinin nedeninin petrol olduğu anlaşıldı. Kaymakamlık köylülere ikinci bir emre kadar suyun tüketilmemesi uyarısında bulundu.

ELDE KAYGANLIK HİSSİ VERİYOR

Köy yakınında açılan petrol kuyusu olmadığı, ancak petrol arama faaliyetleri bulunduğu öğrenilirken, Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin köyde yapacakları araştırmanın ardından petrolün kaynağı ortaya çıkarılacak.

Ergani İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Hıdır Çağal, yaptıkları su analizinde suda petrol tespit ettiklerini söyledi. Sorunu yerinde incelemek için köye giden Dr. Hıdır Çelik, Çevre Sağlık ekiplerimizin yapmış olduğu rutin kontrol ve köylülerin şikayeti üzerinde hafta başında içme sularından aldığımız numunelerde suda petrol tespit ettik. Suda petrol kokusu geldiği gibi elimizi su ile temas ettiğimizde kayganlık hissi oluşuyor. Köyde potansiyel bir hastalığın oluşmaması için gerekli tedbirleri aldık dedi.

Köylülerin kirli suyu fark edip kullanmamasından dolayı su nedeniyle rahatsızlık başvurusu almadıklarını anlatan Dr. Çelik, İçme suyu olarak, köylüler kuyu ve bir de eski kaynak suyunu kullanıyorlar. Ancak, kaynak suyunun analizini de yaptığımızda, koli basiliye rastladık. Bu incelememin ardından Ergani Kaymakamlığı'na acil önlemler alınması yönünde rapor sunacağım diye konuştu.

HAYVANLAR ALARM VERDİ

Temiz su sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen köylüler ise petrolün su ile temasının önlenmesini istiyor. Hendek köyü sakinlerinden Zülfükar Selçuk, Suyumuz bir anda bulanıklaştı ve kokmaya başladı. Hayvanların suyu içmemesi üzerine yetkilileri durumdan haberdar ettik. Yapılan tespitlerde suda petrol bulundu. Bu durum karşısında çok şaşırdık. Şuan su ihtiyacını köyün eski çeşmesinden karşılıyoruz. Ancak bu ihtiyacımızı karşılamıyor. Köyümüz etrafında zengin petrol yatakları olduğunu düşünüyoruz dedi.

ŞAŞKIN VE SEVİNÇLİYİZ

Songül Yüce ise, Su çok pis, bulaşık ve çamaşırlarda bile kullanamıyoruz. Çeşmelerimizde su gibi petrol akıyor. Böylesini filmlerde bile görmedik. Şaşkın ve sevinçliyiz dedi.

MUHTAR BATMAN'A GİTTİ

Kırsal alanda 1 ay önce petrol arama çalışmaları yapıldığını anlatan köylüler, muhtarlarının inceleme yapılması için TPAO Batman Bölge Müdürlüğü'ne gittiğini söylediler.

TÜRK FİLMİ GİBİ

Hendek köyündeki olay Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın başrollerini paylaştığı, bahçesinden petrol çıkan fakir iki arkadaşın hikayesini konu alan Petrol Kralları filmini hatırlattı. Filmde Zeki ve Metin, petrol istasyonunda tamirci olarak çalışmaktadır. İki arkadaş parasızlık yüzünden evlerini satmak zorunda kalır. Fakat bahçelerinde petrol bulunca evi satmaktan vazgeçerler. Ve çıkan petrolü satmaya başlarlar...
HABERTÜRK
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39