• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

MUSTAFA ALAN SAATİMİZ TIKIR TIKIR

MUSTAFA ALAN  SAATİMİZ  TIKIR  TIKIR
KAYSERİ SAATÇİLER ODASI BAŞKANI MUSTAFA ALAN:

Kayseri Saatçiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alan, yoğun kar yağışı nedeniyle duran Cumhuriyet Meydanı'ndaki saat ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında, "Son 20 yılda 3-5 kere meydana gelen bu durumda karı temizlenen Meydan Saatimiz Tıkır Tıkır çalışmaktadır" dedi. 


"Kayseri Cumhuriyet Meydanında Tarihe Meydan okuyarak 109 yıldan beri tıkır tıkır çalışmaktadır" diyen Mustafa Alan, "Sultan 2.Abdülhamit döneminde yapılan makinesi Almanya'nın Leipzig şehrinde bulunan Tuhurbahren meydan saatleri imal eden fabrikada yapılan ve Kayseri'ye gelen meydan saatinin taş kısımları ve çatı montesi Mimarsinan'lı taş ustaları tarafından yapılmıştır. Kapı numarası Kayseri'nin 1 numarasını taşımaktadır. Tek kapıdan girilip minarelerde olduğu gibi dönerli taş merdivenle çıkılmaktadır. Saatte bir adet büyük makine bulunmakta, değirmen dişlisi ile dört tarafta bulunan saat

6024.jpg

makinelerine Akrep, Yelkovan takılarak uzun dişli çubuklarla gönderilmektedir. Mekanizma Çelik Halatlı makara ve 20 kiloluk ağırlık prensibiyle çalışmaktadır. 7 günde bir sarılan çelik halatlı makara ağırlık yardımıyla boşalmakta ve Sarkacı (Büyük duvar Saatlerinde olduğu gibi) Bir sağa bir sola sallanmaktadır. Çarkı ve diğer dişlileri ve Çelik Pandülü bulunmaktadır" diye konuşarak açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Kayseri Saatçiler Odası olarak Bakım onarım ve Haftalık Kurulmasını yapmaktayız. Kar Çok yağdığı ve Tipi yaptığı zaman 6 Rakamının alt kısmında bulunan bölüme dolan kar buzlanınca Yelkovan takılmakta ve durmaktadır. Son 20 yılda 3-5 kere meydana gelen bu durumda karı temizlenen Meydan Saatimiz Tıkır Tıkır çalışmaktadır.
Kayseri Şehrimizin simgelerinden biridir. Kayseri Meydanı Çoğu şehirde bulunmayan Açık hava müzesi gibidir. Kayseri Kalesi (Kaleler Tepelerde olur bizimki düzde) Hunat Camii ve Hamamı, Hunat Hatun Külliyesi, Zeynel Abidin Türbesi (2 Kapılı) Bürüngüz Camii, Mimar Sinan'ın eseri Kurşunlu Camii, Sahabiye Medresesi, Meydanın Altında Yeraltı Çarşısı, hemen yanında Tarihi Kapalı çarşı ve Saat Kulesi. Bu eserlerimizi tamamlayıp gerçekten emeği geçen meydanı meydan yapan Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyoruz.
Mekanik ustalar saatçilik konusunda azalıyor ama biz Kayserili Saatçiler olarak mekanik ustaları yetiştiriyoruz. Tarihi Saatin Bakım Onarım ve Haftalık Kurulması işi için Kayseri Büyükşehir Belediyemizden bir miktar ücret almaktayız. Alınan Ücret Kayseri Saatçiler odamızın giderlerinde kullanılmaktadır. Diğer Şehirlerimizde de çalışmayan meydan saatleri olursa onları da çalıştırmaya hazırız. "

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39